REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje karas dėl kiemų valymo bei šiukšlių išvežimo tęsiasi: namų valdos skundžia vieną po kito konkursus paslaugai teikti, o valdininkai suka galvas - ką daryti?

REKLAMA
REKLAMA

Vos paskelbė gegužę uostamiesčio Savivaldybė konkursą kiemų valymo paslaugai teikti - jis buvo apskųstas.Rugpjūčio viduryje - supaprastintas konkursas. Dar vienas skundas. „Vakarų ekspreso“ žiniomis, konkurso sąlygas nuolat skundžia UAB „City Service“.

REKLAMA

9 privačios namų valdos taip konkuruoja tarpusavyje, kad formaliai kiemai dabar nevalomi.

Savivaldybės atstovai tikino, kad nuo šiandien, po derybų su namų valdomis, pavyks rasti būdų kiemams valyti.

Aršia konkurencija nėra kuo stebėtis, nes per metus iš miesto iždo kiemams valyti skiriami 7 mln. litų. Dabar pasiekta, kad per savaitę kiemai būtų valomi nebe tris, kaip buvo anksčiau, o 4 kartus.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas sakė, kad nepatenkinti žmonės neretai piktinasi kiemsargių darbu.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiemai - švarūs, tačiau reikia suprasti, kad kiemsargių darbas - valyti šaligatvius, takus, asfaltą, šalinti žolę tarp plytelių, žiemą valyti sniegą nuo takų ir juos barstyti smėliu. Tai, kas mėtosi šalia konteinerių - vežėjų problema. Jie turi sudaryti sutartis su namų valdomis, kurių išlaikomi kiemsargiai tas šiukšles ir surinktų“, - dėstė jis.

Šiukšles - po žeme

Valdininkai tikino, kad pastabų vežėjams esama ne tik dėl nesugebėjimo pasiekti, jog būtų surenkamos šiukšlės prie konteinerių, bet ir šalinant stambiagabarites atliekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau per mėnesį būdavo surenkama 50 tūkst. tonų, o dabar - 180 tūkst. tonų atliekų. O gyventojai, pamatę sąskaitas, ėmė masiškai vežti šiukšles. Stambiagabarites atliekas vežėjai stengiasi išvežti darydami po 4 reisus kasdien“, - teigė V. Karmanovas.

Jis tikino, kad jau šio mėnesio pabaigoje turėtų būti pasiektas ir kompromisas dėl naujų, modifikuotų ir labiau specializuotų tarifų už šiukšlių išvežimą.

Šiuo metu visi moka vienodai nuo patalpų ploto dydžio. Tai - ypač opu smulkiesiems verslininkams, nes jų sukauptų šiukšlių kiekiai priklausomai nuo ūkinės veiklos pobūdžio skiriasi.

REKLAMA

Beje, konteinerių problemą bus bandoma spręsti ir naujovišku būdu - jau kitais metais šiaurinėje miesto dalyje turėtų būti įrengtos komunalinių atliekų konteinerių aikštelės. Jos - pusiau požeminės, žymiai talpesnės nei konteineriai ir saugesnės higienos atžvilgiu.

Iš viso numatytos 46 pusiau požeminių konteinerių aikštelės, kuriose planuojama išdėstyti 46 konteinerius komunalinėms ir 111 konteinerių antrinėms žaliavoms.

„Tokiu būdu nebesimėtys šiukšlės, kaip dabar mėtosi aplink konteinerius. Nebenaršys ir valkataujantys asmenys. Kas pirks tas aikšteles - neaišku. Pirmąją, ko gero, pastatys Savivaldybė už savo lėšas iš aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos. Šiais metais tokių aikštelių įrengimui skirta 70 tūkst. litų“, - sakė uostamiesčio vicemerė Judita Simonavičiūtė.

REKLAMA

Kitas variantas - aikšteles statytų vežėjai. Tik dar reikia baigti teisinius ginčus dėl ilgalaikių sutarčių su jais sudarymo, nes konkursas šiukšlių išvežimo paslaugai teikti - apskųstas.

Pusiau požeminiai konteineriai yra įrengti Vilniuje, Kaune, Druskininkuose, Trakuose.  versija spausdinimui rekomenduoti

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų