REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kainų komisija vėl nusprendė nurėžti dujų importuotojų ir tiekėjų pelnus. Pagal naują metodiką įmonių pelnas už dujų tiekimą mažės per pusę - iki 3 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Esą tokios kainų maržos taikomos daugelyje Europos Sąjungos šalių, kuriose reguliuojamos dujų tiekimo kainos. Anot Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, iki šiol galiojusi metodika buvo ydinga. „Iki šiol, kai buvo nustatytas procentas nuo importo kainos, didėjant dujų kainai didėjo ir pelnas, o tai yra ydinga“, - sakė komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

REKLAMA

Nuo šiol kainos marža bus fiksuota - apie 34 litus už 1000 kubinių metrų. Kainų komisijos skaičiavimais, dėl to didžiausios dujų importuotojos - „Lietuvos dujos“ ir „Dujotekana“ - neteks virš 60 milijonų litų.

Galutiniai gamtinių dujų kainai, kurią moka buitiniai vartotojai, tai turės nežymią įtaką, nes tiekimas sudaro tik 7 procentus kainos, kurią moką vartotojai.

Anksčiau „Lietuvos dujų“ vadovai teigė, kad siūlymas mažinti pelno maržą yra nelogiškas, nes pernai metodika patvirtinta 5 metams ir neturėtų būti keičiama. Ar skųs komisijos sprendimą teismui, „Lietuvos dujos“ neatsako.

Prieš metus apribojus tiekėjų pelnus „Gazprom“ Lietuvai padidino dujų kainą. Ar Rusijos koncernas gali tokių pat žingsnių imtis ir dabar, dujų importuotojai nekomentuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų