REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) siūlo sugriežtinti atsakomybę už išpuolius prieš žurnalistus.

REKLAMA
REKLAMA

LŽS išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad žurnalistas dirba ne sau, o visuomenei, taip pat kaip ir ugniagesiai, medikai ar policininkai, dėl to bet kokie bandymai trukdyti jiems atlikti savo pareigą turi būti vertinami kuo griežčiausiai. Dėl išpuolių prieš „Balsas.lt“ žurnalistę ir „News Bridgepix“ fotografą bus šaukiamas atskiras tarybos posėdis.

REKLAMA

LŽS viešai kreipiasi į žurnalistų bendruomenę, leidėjus, valdžios atstovus, teisėsaugos institucijas ir siūlo kuo skubiau svarstyti klausimą dėl būtinybės įstatymais griežtinti atsakomybę asmenims, kurie neteisėtai trukdo žurnalistams atlikti savo profesinę pareigą ir naudodami fizinę jėgą žaloja žurnalistus ar gadina jų darbo priemones.

„Dažnėjantys išpuoliai prieš žurnalistus ir kitus žiniasklaidos priemonių darbuotojus kelia labai skaudų klausimą – ar visuomenei gerai žinomi ar kitokias galias turintys asmenys nesijaučia nebaudžiami už tokią veiklą ir netampa blogu bei užkrečiančiu pavyzdžiu kitiems?“ - viešai klausimą kelia LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

REKLAMA
REKLAMA

LŽS pranešime primena, kad Vilniuje per maždaug vieną mėnesį jau du kartus įvykdyti išpuoliai prieš žurnalistus.

Rugpjūčio 26 dieną naujienų portalo „Balsas.lt“ žurnalistę Lietuvos olimpiečių sutiktuvių metu Vilniaus Europos aikštėje sužalojo krepšininkas Š. Jasikevičius. Žurnalistė bandė nufilmuoti krepšininką ir vieną TV laidos vedėją. Krepšininkas pamatė kamerą, priėjo ir sudavė į ją ranka. Vaizdo kamera trenkėsi į žurnalistės kaktą. Žurnalistei prireikė medikų pagalbos.

Liepos 24 dieną vaizdo naujienų agentūros „News Bridgepix“ fotografas ir jo kolega iš Izraelio atėjo į sostinės centre, greta Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, vykdomų kasinėjimų vietą, norėdami ją įamžinti. Kasinėjimus stebintis žydų rabinas pakėlė ranką prieš fotografą, bandžiusį įamžinti archeologų darbus. Per konfliktą nukentėjo ne tik pats fotografas, bet ir technika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 LŽS atkreipia dėmesį, kad vertindami išpuolius prieš žurnalistus ypač principingai turi dirbti teisėsaugos organai. „Žurnalistai informaciją renka ir dirba visuomenei, taip pat kaip ir ugniagesiai, medikai ar policininkai dirba ne sau. Todėl bet kokie bandymai trukdyti žurnalistams atlikit savo pareigas turi būti vertinami kuo griežčiausiai, nes tai bene vienintelė efektyvi prevencinė priemonė atgrasinti kitus nuo panašių nusikaltimų“, - pažymi LŽS pirmininkas D. Radzevičius.

 „Lietuvoje matome dvi blogas tendencijas – vis labiau nuo žurnalistų ir visuomenės įvairiom priemonėm bei būdais slepiama informacija, o ją vengiantys teikti arba žurnalistams trukdantys dirbti asmenys nesulaukia jokio griežto įvertinimo nei iš teisėsaugos, nei iš organizacijų ar institucijų, kurioms tie asmenys atstovauja“ – pastebi D. Radzevičius.

REKLAMA

Rugsėjo 27 dieną Lietuvos žurnalistų sąjungos taryba, kurią sudaro įvairių šalies regionų ir įvairių žiniasklaidos priemonių žurnalistai, rinksis į posėdį. Jame numatoma svarstyti ir pasiūlymus, kokių turi būti imtasi priemonių, kad išpuoliai prieš žurnalistus nesikartotų, o kalti asmenys sulauktų tinkamų sankcijų už savo neteisėtą veiklą.

Taip pat numatoma svarstyti pasiūlymus dėl galimybės peržiūrėti teisės aktus, reglamentuojančius žurnalistų teisę gauti informaciją iš valdžios ir savivaldos institucijų bei šių institucijų veiklos reguliavimo sferoje esančių įstaigų ar organizacijų. Vienas iš pasiūlymų – griežtinti atsakomybę asmenims, kurie laiku ir tinkamai žurnalistams nesuteikia pagal įstatymą privalomos teikti informacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų