REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britai išleido V. Barkausko kompaktinę plokštelę

Britų įrašų kompanija „AVIE Records“, bendradarbiaudama su Muzikos informacijos ir leidybos centru, išleido jau antrąją Vytauto Barkausko kompaktinę plokštelę „Sun“ („Saulė“). Ji pasirodys rugsėjo 5-ą.

REKLAMA
REKLAMA



Skirtingai nei 2005 metais pasirodęs kompozitoriaus diskas „Jeux“, naujasis leidinys skiriamas išimtinai stambiems orkestriniams žanrams, kuriuos Filharmonijos salėje įamžino Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko ir Juozo Domarko. Specialiai šiai plokštelei buvo daromi „Saulės“ (1983/1995) bei Penktosios simfonijos (1986) įrašai, o „Konzertstück für Orchester Nr. 2“ (1994/1996) bei Koncertas altui ir kameriniam orkestrui (1981), sukurtas ir dedikuotas jį atliekančiam Jurijui Bašmetui, skamba iš  koncertų metu darytų įrašų.

REKLAMA


Nors Vytauto Barkausko orkestriniai kūriniai nėra programiniai, tačiau jo naudojamos tokios išraiškos priemonės kaip plati kontrastų erdvės amplitudė, veiksmo dinamika, spalvų intensyvumas suteikia muzikai vizualumo įspūdį ir sustiprina įtaigą. Tą puikiai iliustruoja jo simfoninis paveikslas „Saulė“, davęs pavadinimą ir visam diskui bei jį atveriantis.

Koncerto altui ir kameriniam orkestrui gimimą kompozitorius prisimena su nostalgija: „Kai pirmą kartą prieš daugelį metų išgirdau Bašmeto altą (tai buvo 1980 metais Vilniuje), įspūdis buvo ryškus, sugestyvus ir neišdildomas. Su džiaugsmu tada priėmiau jo pasiūlymą parašyti koncertą altui. Aptarėme kūrinio idėją, kuri atspindėjo mūsų abiejų mintis ir siekimus“. Svetlana Barkauskas teigia, kad „turtinga, ekspresyvi solisto partija kartu yra ir intymi, o girdint Bašmeto grojimą, susidaro įspūdis, kad tai „jo muzika“. Šis kūrinys yra ryški priešprieša 8-ajame dešimtmetyje Barkausko propaguotoms avangardistinėms tendencijoms – jame kompozitorius jau ieškojo ko kito: skambesio grožio, kamerinio intymumo.   

REKLAMA
REKLAMA

Simfonija Nr. 5 užima išskirtinę vietą tarp kitų penkių Vytauto Barkausko simfonijų. Jos muzikos kalba monumentali, tragiška, publicistiška – opusas susijęs su tais metais įvykusia Černobylio atomine katastrofa. „Tada apstulbino sovietinės demagogijos dviveidiškumas: lozungų, pažadų ir realaus gyvenimo parodoksalus neatitikimas. Tragizmas ir puota maro metu“, – prisimena kompozitorius.

„Konzertstück für Orchester Nr. 2“ – dedikuotas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vadovui Juozui Domarkui. Svetlanos Barkauskas nuomone, „tai vienas populiariausių Vytauto Barkausko orkestrinių kūrinių, parankus dirigentui ir simfoninio koncerto programai. Dažniausiai jis apibūdinamas kaip veržlus, vitališkas, žėrintis, ekspresyvus... Viso kūrinio  horizontalę ir vertikalę formuoja šešių garsų motyvas (...), kurio vidinė potencija, kaip įtempta spyruoklė, nesulaikomai veda pirmyn iki paskutinio akordo (...).“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų