REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kam atiduoti balsą per artėjančius rinkimus į Seimą, rinkėjams patars ir virtualus pagalbininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Neįsivaizduojate, už ką balsuoti? Neviltį varo storos ir dažniausiai nuobodžios politinių partijų rinkimų programos? Net nenutuokiate, kokiai partijai atstovaujantys politikai galėtų geriausiai atstovauti jūsų interesams? Visiems sutrikusiems ir pasimetusiems tarp partijų vilionių ranką tiesia internetinė svetainė manobalsas.lt. Žmones aktyviau dalyvauti rinkimuose ragina ir visuomeninės organizacijos Piliečių santalka rengiamas projektas "Rinkis rimtai".

 

Svarbūs klausimai

REKLAMA

Projekto autoriai portalą manobalsas.lt vadina racionalaus balsavimo sistema internete. Šioje svetainėje apsilankę žmonės kviečiami atlikti trumpą testą ir sužinoti, kurie politikai ar partijos geriausiai atitinka jų pažiūras. Testas sudarytas atsižvelgiant į spalio 12-ąją numatytus Seimo rinkimus. Jo pagrindą sudaro visuomenei svarbūs klausimai iš įvairių sričių - švietimo, sveikatos apsaugos, ekonomikos, užsienio politikos, kultūros. Nežinantieji, kaip atsakyti į pateiktą klausimą, nuomonę apie tam tikrą dalyką gali susidaryti paspaudę ant specialios nuorodos. Joje pateikiami argumentai "už" ir "prieš".

Svetainės lankytojai, atsakę į 41 pateiktą klausimą, sužinos, su kokiomis partijomis labiausiai sutampa jų pozicijos. Portalo kūrėjai tikisi, kad tai leis rinkėjams racionaliai nuspręsti, kuris politikas geriausiai sugebės atstovauti jų interesams.

REKLAMA
REKLAMA

Balsuoti atsakingai

Internetinėje svetainėje galima susipažinti ir su politikų užpildytomis atsakymų anketomis, taip pat su jų biografijomis. Prieš savaitę veikti pradėjusiame tinklalapyje anketas jau užpildė 141 politikas. Aktyviai dalyvauti rinkimuose ragina ir Piliečių santalkos projektas "Rinkis rimtai". Iniciatyva skirta paskatinti rinkėjus žengti prie balsadėžių tik susipažinus su partijų rinkimų programomis ir balsuoti atsakingai. Šiuo tikslu Piliečių santalka Vakarų pavyzdžiu visoje šalyje ketina rengti politinius debatus. "Prieš rinkimus aktyvūs dažniausiai būna politikai: pristato savo pozicijas, organizuoja susitikimus su gyventojais. Mes raginame pačius rinkėjus būti aktyvius, kviestis politikus ir rengti įvairių partijų debatus", - aiškino Piliečių santalkos pirmininko pavaduotojas Darius Kuolys. Planuojama, kad prieš spalio 12-ąją pavyks surengti apie 50 viešų politinių debatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerai, bet ne panacėja

Politologas Algis Krupavičius teigiamai įvertino mūsų šalyje atsiradusias iniciatyvas padėti rinkėjams apsispręsti. Tačiau jis įsitikinęs, jog tai nėra panacėja visoms iškylančioms problemoms spręsti. Politologas pabrėžė, kad internetiniai projektai skirti politiškai išprususiems ir kritiškai į viską žvelgti sugebantiems žmonėms. "Taip pat tiems, kurie nori pasitikrinti savo politines nuostatas ir pagerinti politinį žinojimą", - aiškino jis. Pasak A.Krupavičiaus, visiškai pasikliauti tuo, ką žmogui parenka ir už ką balsuoti siūlo kompiuterinė programa, neverta. "Kompiuterio parinkti variantai galėtų būti tik tam tikri orientyrai. Galutinis sprendimas turi priklausyti pačiam rinkėjui", - įsitikinęs A.Krupavičius.



("News Bridgepix" nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų