REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies švietimo sistemos vaizdas atrodo prastai: kas ketvirtas Lietuvos penkiolikmetis skaito nepatenkinamai arba vos patenkinamai, o pedagogų darbo prestižas balansuoja ties bedugnės riba, todėl pasitinkant Rugsėjo pirmąją švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) žada šūsnį pokyčių, nors ir neesminių, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Jau trečią kartą per šiuos metus didės pedagogų atlyginimai ir mokinio krepšelis, mokyklos bus aprūpinamos mokymui reikalingomis priemonėmis, 2009 m. Užsienio kalbų mokyti bus imta nuo antros klasės, prasidės akcijos ir prevencinės programos, tačiau didžiausia permaina laukia dešimtokų – jie visi privalės laikyti pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimą (PUPP).

REKLAMA

Daugiau lėšų

„Šių metų pokyčius pradėsime nuo mokytojų ir mokslininkų, kurie yra pagrindiniai švietimo sistemos veikėjai, todėl turime suteikti jiems galimybę nuolat tobulėti ir perteikti savo žinias kitiems žmonėms“, - sakė ŠMM surengtoje spaudos konferencijoje švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius.

Todėl nuo rugsėjo pirmosios pedagogų atlyginimų koeficientai didinami 15 proc., mokinio krepšeliui bus skirta nebe 2333 litai kaip pernai, o 3059 litai. Be to, specialiųjų poreikių mokinių, kurie mokosi bendrojo lavinimo mokyklose, mokinio krepšelis bus didesnis 35,6 proc., o tautinių mažumų mokyklų mokinio – 20 proc. nei statistinio mokinio.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, šiais metais skiriama apie 90 mln. litų mokytojų darbo vietoms kompiuterizuoti ir mokymo priemonėmis aprūpinti.

2009-2011 m. mokslo ir studijų institucijų darbuotojų darbo užmokestį taip pat ketinama didinti – po 20 proc. Kiekvienų metų sausio 1-ąją.

Programas atnaujins kitąmet

Atnaujinti pradinio ir pagrindinio ugdymo programas taip pat neskubama.

Mat šie metai skirti tik pasirengti programų įgyvendinimui. Nuo 2009-2010 m. visos mokyklos įgyvendins bendrąsias programas 1, 3, 5, 7 ir 9 klasėse, o dar po metų – likusiose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau dabar trūksta pedagogų, bet nuo 2009 m. Jų gali trūkti dar labiau. Mat bus pradėtas įgyvendinti ir privalomas ankstyvas užsienio kalbų mokymas – nuo antros klasės bus mokoma pirmosios užsienio kalbos, o nuo penktos – antrosios.

„Mes turime rasti priemonių, kad jau nuo antros klasės mokyklose dirbtų specialistai. Pradinukų mokytojai patys neprastai moka anglų kalbą, tai galėtų kelti kvalifikaciją, atitikti minimalius reikalavimus ir dirbti su vaikais“, - teigė A.Monkevičius.

Dar šiais mokslo metais švietimo sistemos naujoves savo kailiu pajus dešimtokai – jie laikys lietuvių kalbos ir matematikos pasiekimų patikrinimą. „Pagrindinėje mokykloje šie du egzaminai yra privalomi, nes jie pratina jauną žmogų atsakingai mokytis ir suprasti, kad tai yra pareiga. Be to, mums reikia stebėjimo ir palyginimo, kaip skirtingose mokyklose mokosi vaikai“, - sakė švietimo ir mokslo ministras.

REKLAMA

A.Monkevičiaus teigimu, mokiniai turėtų suprasti, kad žinių patikrinimas yra labai svarbu, ir todėl neturėtų jausti baimės.

Nemokami lankstinukai

Šiais metais taip pat bus tęsiamos jau pradėtos ir prasidės naujos akcijos bei prevencinės programos. Šiandien ŠMM pasirašys bendradarbiavimo sutartį su Policijos departamentu, kurios tikslas – skatinti mokyklų bendruomenes glaudžiau bendradarbiauti su policijos įstaigomis organizuojant vaikų ir tėvų švietimą, sprendžiant alkoholio, psichotropinių medžiagų vartojimo, smurto ir nusikalstamumo prevencijos klausimus.

REKLAMA

Kaip ir ankstesniais metais, taip ir šiemet, mokiniai gaus „Pirmoko pasą“, kuriame pateikiami faktai apie Lietuvą, o tėvai – ŠMM šiemet parengtą leidinuką apie tai, ką svarbu žinoti mokinio tėvams.

Nuo šiandien pradeda veikti ir nemokamas švietimo informacijos telefonas, kuriuo galima pranešti apie mokyklos nelankančius vaikus ir gauti atsakymus į su švietimu susijusius klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų