REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šie mokslo metai bus skirti pasirengti esminiams ugdymo programų pokyčiams, kuriuos pusė moksleivių pajus dar kitais mokslo metais. Didesnių naujovių gali tikėtis nebent dešimtokai, kurie jau 2009 metais visi privalomai turės laikyti lietuvių kalbos ir matematikos egzaminus.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol dešimtokai patys galėjo pasirinkti, ar tikrintis pagrindinio ugdymo pasiekimus. Nuo šių mokslo metų tai bus privaloma. Trečiadienį artėjančių mokslo metų aktualijoms aptarti surengtoje spaudos konferencijoje švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius teigė, jog privalomas pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas (PUPP) neturėtų gąsdinti dešimtokų. Juo siekiama pratinti jauną žmogų atsakingai mokytis ir pasitikrinti savo žinias.

REKLAMA

Ateityje, baigdami pagrindinio ugdymo programą, mokiniai laikytų ne mažiau kaip keturių dalykų pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimus. Mokiniams, neišlaikiusiems PUPP, iki einamųjų metų rugsėjo 1 d. bus organizuojama pakartotinė sesija.

Pasak ministro, kitų klasių moksleiviai didesnių pokyčių nepajus. 2008-2009 mokslo metai skirti pasirengti pradinio ir pagrindinio ugdymo programų atnaujinimui. Dar kitais mokslo metais jau pagal naujas programas bus ugdomi nelyginių pradinės ir pagrindinės mokyklos klasių moksleiviai (besimokantieji - 1,3,5,7,9 klasėse), o 2010-2011 mokslo metais - ir visi likusieji (2,4,6,8,10 klasių mokiniai).

REKLAMA
REKLAMA

“Numatyta 400 mokyklų aprūpinti atnaujintoms ugdymo programoms diegti reikalingomis priemonėmis - kompiuterizuoti mokytojų darbo vietas, tobulinti mokytojų kompetenciją, suteikti reikalingą mokymosi ir mokymo medžiagą. Tam iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų skirta apie 90 mln. litų“, - teigė A. Monkevičius.

Švietimo ir mokslo ministerijos vadovas pažymėjo, jog viena pagrindinių naujovių, laukiančių moksleivių 2009-2010 mokslo metais, tai - privalomas ankstyvasis užsienio kalbų mokymas nuo antros klasės. A. Monkevičius teigė tikintis, jog per šiuos mokslo metus pavyks parengti tam reikiamą specialistų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras ragino mokyklas ypatingą dėmesį šiais mokslo metais skirti Lietuvos tūkstantmečio sukakčiai, būtent jai kvietė skirti pirmąją naujųjų mokslo metų pamoką. A. Monkevičius žadėjo, jog 2009 metais bus skelbiamas Pilietinio ir tautinio ugdymo projektų rėmimo konkursas, kurio viena temų bus skirta Lietuvos tūkstantmečiui paminėti ir įamžinti. Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Lietuvos televizija pradeda projektą „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“.

Pasak švietimo ir mokslo ministro, pilietiškumą skatins ir tradiciškai įžengusiems į mokyklą pirmąkart įteikiamas „Pirmoko pasas“. Jame bus pateikti svarbiausi duomenys apie Lietuvą.

REKLAMA

A. Monkevičius teigė, jog šiais metais ypatingas dėmesys bus skiriamas mokinių saugumui. Ir šiemet rugsėjo pirmąją 42 savivaldybėse prasidės akcija „Saugus kelias į mokyklą“, kurią organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija ir Lietuvos eismo priežiūros tarnyba. Prie mokyklų esančiose pėsčiųjų perėjose ir sankryžose budės savanoriai.

„Ketvirtadienį Švietimo ir mokslo ministerija pasirašys bendradarbiavimo sutartį su Policijos departamentu. Jos tikslas - skatinti bendrojo lavinimo mokyklų bendruomenes glaudžiau bendradarbiauti su teritorinėmis policijos įstaigomis organizuojant vaikų ir tėvų teisinį švietimą, sprendžiant alkoholio, psichoaktyvių medžiagų vartojimo, smurto, nusikalstamumo prevencijos ir saugaus eismo klausimus. Tikiuosi, kad mokyklos aplinka taps saugesnė“, - vylėsi A. Monkevičius.

REKLAMA

Pasak ministro, ir kitąmet bus tęsiama Nacionalinė smurto prieš vaikus prevencijos ir pagalbos vaikams programa. Mokyklose bus diegiamos tikslinės smurto prevencijos programos.

Nuo ketvirtadienio pradeda veikti nemokamas švietimo informacijos telefonas 8 800 10118. Šiuo numeriu bus galima pranešti apie mokyklų nelankančius vaikus, taip pat gauti atsakymus į visus švietimo klausimus iš Švietimo ir mokslo ministerijos ir miesto bei rajonų švietimo padalinių.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, į mokyklas šiemet ateis apie 33 tūkst. pirmokų. Iš viso 1458 bendro lavinimo mokyklose mokysis apie 470 tūkst. mokinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo pirmąją pasitiks penkios renovuotos mokyklos: Nemenčinės 2-oji vidurinė mokykla, Vilniaus rajono Juodšilių „Šilo“ vidurinė mokykla, Dotnuvos pagrindinė mokykla, Druskininkų „Ryto“ gimnazija, bus baigta Jurbarko A. Giedraičio-Giedriaus gimnazijos sporto komplekso statyba.

Mokinius vežios 427 geltonieji autobusai, 27 iš jų nauji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų