REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos šachmatų federacija (LŠF) jau išrinko sportininkus, atstovausiančius Lietuvai pasaulio šachmatų olimpiadoje, kuri šiemet vyks Vokietijos mieste Drezdene. Keisčiausia, kad šalies rinktinę sudėtį nepateko pajėgiausių pasaulio šachmatininkių reitinge 11 poziciją užimanti šiaulietė Viktorija Čmilytė.

REKLAMA
REKLAMA

Toks LŠF tarybos sprendimas verčia suabejoti kai kurių jos narių kompetencija, nes įvardyti šios sportininkės ignoravimo motyvų jie negali.

REKLAMA

Pakvipo nelygybe

Pasaulio šachmatų istorijoje ne viena šachmatininkė pagrindinėje rinktinėje savo šaliai yra atstovavusi drauge su vyrais. Dailiosios lyties atstovė intelektualioje sporto šakoje jiems nė kiek nenusileidžia, pavyzdžiui, Vengrijos šachmatininkė Judit Polgar, Indijos atstovė Humpy Koneru ar švedė Pia Cramling puikiai varžosi su vyrais ir yra pasiekusios aukštų rezultatų. Šioje pasaulio olimpiadoje pagrindinėje rinktinėje drauge su vyrais savo šaliai atstovaus kelios moterys.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia sistema yra naudinga, kai šalyje nėra daug stiprių tos pačios lyties žaidėjų, todėl siekiant užtikrinti aukščiausio lygio žaidimą, į pagrindinę rinktinę patenka patys stipriausi šalies šachmatininkai, nepriklausomai nuo lyties. Šachmatų autoritetų teigimu, LŠF nepasinaudojo šia galimybe ir pagrindinės rinktinės pajėgų nesustiprino. Galima būtų įžvelgti vyrų ir moterų lygių galimybių teisės pažeidimą.

Pasaulio šachmatų olimpiadoje į Lietuvos šachamtų rinktinę pakviestas Eduardas Rozentalis, Aloyzas Kveinys, Šarūnas Šulskis, Darius Zagorskis ir Gediminas Šarakauskas. Pastarasis rinktinės narys tarptautinei didmeistrei V. Čmilytei pasaulio reitinge nusileidžia 60 taškų. Po neseniai pasibaigusio tarptautinio šachmatų festivalio Panevėžyje, tesurinkus vos du taškus iš devynių galimų, jo reitingas dar smuktelėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viktorija Čmilytė (ELO reitingas 2508) yra tapusi dukart Lietuvos vyrų šachmatų čempionatų nugalėtoja. Vyrų šachmatų čempionato nugalėtoja pirmą kartą ji tapo būdama šešiolikos. Šiuo metu pagal pajėgumą ji yra penkta lietuvių šachmatininkė.

Nepaisant aukšto sportininkės meistriškumo, V. Čmilytė buvo pakviesta žaisti tik prie pirmosios lentos moterų rinktinėje. Antra rinktinės narė - taip pat šiaulietė Deimantė Daulytė. Į rinktinę pakviestos dar trys šachmatininkės - Jovita Žiogaitė, Živilė Šarakauskienė ir Simona Limontaitė.

REKLAMA

Scenarijus kartojasi

Viktorija Čmilytė sako, kad tokių atvejų pasaulyje, kai moteriai užkertamas kelias patekti į pagrindinę rinktinę, nėra. Moterims apskritai pasiekti aukštų rezultatų sportinėje karjeroje yra sunkiau, nes laiko atima rūpinimasis šeima, vaikais, buitimi, tad aukšto meistriškumo sportininkės yra vertos dar didesnės pagarbos. Reikėtų priminti, kad Viktorija augina du mažamečius sūnus.

„Toks federacijos požiūris į rinktinės formavimą ir optimizavimą nėra rimtas. Man nebuvo paaiškintos sprendimo priežastys, neaišku, kokiais kriterijais remiantis sudaroma rinktinė, dėl to drįstu abejoti federacijos tarybos narių kompetencija“, - nuoskaudą jaučia Viktorija.

REKLAMA

Faktas, kad sportininkė nepatenka į pagrindinę Lietuvos rinktinę, liūdina ne tik ją pačią, bet ir jos trenerius - Viktorą Čmilį bei vilnietį Gediminą Rastenį. Viktorija į rinktinę nekviečiama jau ne pirmą kartą. Prieš šešerius metus LŠF taryba nesiūlė šiaulietei, 2000 metų pasaulio olimpiados aukso medalio laimėtojai, atstovauti Lietuvai net moterų rinktinėje, motyvuodama, kad Viktorija nedalyvavo Lietuvos moterų šachmatų čempionatuose. Sportininkė šalies turnyruose dalyvauti negalėjo, nes žaisdavo tarptautiniuose šachmatų turnyruose, kur kėlė savo meistriškumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia pati situacija yra ir šiemet, šachmatininkei pareiškus norą dalyvauti Lietuvos šachmatų rinktinėje (open section).

„Viktorijos noras dalyvauti drauge su vyrais yra tik skatintinas. Lietuvių vyrų rinktinė nėra stipri ir į aukštas vietas pasaulio šachmatų olimpiadoje nepretenduoja, bet moterų dalyvavimas vyrų rinktinėje atkreipia pasaulio dėmesį ir populiarina šalį, sporto šaką bei sportininkus, - įsitikinęs per 30 metų šachmatų treneriu dirbantis ir V. Čmilytę treniruojantis G. Rastenis. - Iš Viktorijos atimdama moralinę ir sportinę teisę dalyvauti vyrų rinktinėje, taryba padarė didelę klaidą.“



Jaunimą išleido be trenerio

REKLAMA

G. Rastenis LŠF kompetencija abejoja ne tik dėl sprendimo į vyrų rinktinę nekviesti V. Čmilytės. Nesuvokiamu dalyku treneris vadina ir tai, kad į pasaulio jaunimo (iki 20 m.) šachmatų pirmenybes Turkijoje federacijos sprendimu lietuvaičiai Deimantė Daulytė ir Matas Narmontas važiavo be trenerio. Iš 68 dalyvių šiaulietė D. Daulytė (2288), surinkusi 7,5 taško iš 13 galimų, su dešimčia varžovių pasidalijo 14-23 vietas. M. Narmontas (2369), surinkęs 6,5 taško iš 13 galimų, pasidalijo 51-68 vietas iš 109.

„Turbūt neįsivaizduojama, kaip sportininkui yra sunku be trenerio, ypač svetur. Sudėtingas ne tik pasiruošimas, bet ir psichologinis momentas, įveikiant sunkumus, laukiant patarimo. Neabejoju, kad priešingu atveju žaidėjų rezultatai būtų geresni. Nė vienas žaidėjas į šias pasaulio jaunimo pirmenybes nevažiavo be trenerio, išskyrus mūsiškius. Federacija teisinasi, kad trūksta lėšų. Ieškoti rėmėjų yra federacijos darbas. Tai parodo, koks neatsakingas jos požiūris į šią sporto šaką ir perspektyvius sportininkus“, - tikina Gediminas Rastenis.

REKLAMA

Sprendimo motyvai - paslaptyje

Šachmatų pasaulio atstovai tikina, kad jeigu V. Čmilytė žaistų pagrindinėje rinktinėje, tai tikimybė patekti į geriausiųjų dvidešimtuką būtų reali, tačiau dabar rinktinė be Viktorijos nėra pačios geriausios sudėties, tad apie aukštesnius siekius nėra ko svajoti.

Apie susiklosčiusią situaciją, tvirtinant rinktinių į pasaulio šachmatų olimpiadą sąrašus, pasiteiravome Lietuvos šachmatų federacijos prezidento Gedimino Paviržio.

„Šiauliai plius“: „Kodėl tarptautinė didmeistrė V. Čmilytė nepakviesta į pagrindinę šalies šachmatų rinktinę?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Paviržis: „Toks tarybos sprendimas. Visi vienbalsiai nusprendė, kad moterų rinktinė be vyresnės žaidėjos bus silpna. Nesinorėjo palikti jaunų žaidėjų be Viktorijos.“



„Šiauliai plius“:
„Ar nemanote, kad vyrų rinktinė būtų stipresnė, jeigu jos sudėtyje būtų Viktorija? Negi nė vienas tarybos narys nebalsavo už ją?“

G. Paviržis: „Prieštaravimų dėl tokio sprendimo nebuvo. Tai tik mano visuomeninės pareigos. Dėl išsamesnės informacijos skambinkite Domarkaitei.“

Skambiname LŠF direktorei Laimai Domarkaitei.



„Šiauliai plius“:
„Gal galite pakomentuoti federacijos tarybos sprendimą nekviesti Viktorijos į pagrindinę rinktinę.“



L. Domarkaitė:
„Šitokį sprendimą priėmė devyni tarybos nariai. Tai kiekvieno žmogaus asmeninis požiūris.“



„Šiauliai plius“:
„Gal įvardytumėte tokio sprendimo motyvus?“



L. Domarkaitė:
„Motyvai neskelbiami.“



„Šiauliai plius“:
„Kokiais kriterijais remiantis atrenkami rinktinės nariai?“

REKLAMA

L. Domarkaitė: „Trys žaidėjai patvirtinami pagal jų pasiektus rezultatus Lietuvos čempionatuose, o ketvirtas ir penktas - tarybos sprendimu. Žinome, kad Viktorija pareiškė norą būti vyrų rinktinėje, bet ji konkurencinėje kovoje su vyrais Lietuvos čempionatuose nedalyvavo, todėl buvo pakviesta į moterų rinktinę.“

„Šiauliai plius“: „Nedalyvavo Lietuvoje, nes varžėsi tarptautiniuose čempionatuose. Vargu ar jos meistriškumas būtų taip pakilęs, jeigu ji būtų kovojusi vietinės reikšmės turnyruose. Dabar ji lenkia kai kuriuos lietuvių šachmatininkus vyrus.“

REKLAMA

L. Domarkaitė: „Reitingas dar ne viskas. Yra ir kitų kriterijų.“

„Šiauliai plius“: „Kokių rezultatų olimpiadoje iš rinktinių tikimasi?“

L. Domarkaitė: „Galutinė vyrų ir moterų rinktinių sudėtis dar nėra aiški. Šis žaidėjų sąrašas gali keistis iki rugsėjo. Negavome Viktorijos patvirtinimo, kad ji atstovaus Lietuvai, todėl prognozuoti rezultatų dar negalime. Šiaip jokių didelių siekių nėra, tiesiog žiūrime į praėjusių metų rezultatus.“

Šalies patriotė

Ar tikrai V. Čmilytė dar neapsisprendusi dalyvauti pasaulio šachmatų olimpiadoje moterų rinktinėje?

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesa, kad galutinio atsakymo dar nesu pateikusi. Pasaulio šachmatų olimpiadose Lietuvai atstovauju jau dvylika metų. Tai įdomios, atsakingos varžybos, tad pagrindo atsisakyti žaisti lyg ir nėra. Nuostabą tik kelia federacijoje kylančios intrigos ir savų interesų gynimas, - teigia šachmatininkė. - Dėl to palikti federaciją, reiškia, atsisakyti atstovauti savo šaliai. Aš esu savo šalies patriotė, todėl kito kelio nėra.“

Jolanta ŠIDLAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų