REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Lietuvoje viešėsiančią Vokietijos kanclerę Angelą Merkel lydės piketai dėl Šiaurės Europos dujotiekio ir paramos Gruzijai.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienio vakarą, Prezidento Valdo Adamkaus ir A. Merkel susitikimo metu, prie prezidentūros vyks Jaunųjų konservatorių lygos inicijuojama akcija dėl Rusijos ir Vokietijos bendro projekto tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu.

REKLAMA

Pasak organizatorių, akcija siekiama tiesiogiai atkreipti kanclerės dėmesį primenant Europos Parlamento (EP) patvirtintą ataskaitą, kurioje teigiama, jog Baltijos jūra yra bendras su ja besiribojančių valstybių turtas, taigi su ja susiję klausimai neturėtų būti sprendžiami sudarant dvišalius susitarimus. Siūlomas projektas turėtų būti įgyvendinamas bendradarbiaujant su visomis regiono šalimis ir leidus joms prižiūrėti vykdymo darbus, rašoma ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Dujokaukes užsidėję protestuotojai reikalaus prieš tiesiant dujotiekį Baltijos jūros dugnu nepriklausomai įvertinti jo poveikį aplinkai, apsvarstyti alternatyvius jo maršrutus bei aiškiai numatyti atsakomybę už galimą žalą.

Išgirsti EP poziciją A. Merkel kvies ir Vokietijos Federacinės Respublikos ambasadai perduotas nevyriausybinių organizacijų laiškas. Jį parašiusios organizacijos atstovauja peticijai „Dėl Šiaurės Europos dujotiekio poveikio Baltijos jūrai“. Susirūpinimą dėl kompanijos „Nordstream AG“ ketinimų Baltijos jūros dugnu tiesti dujotiekį išreiškiančią peticiją pasirašė beveik 30 tūkst. europiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Europos dujotiekio tiesimo projekte dalyvauja Rusijos dujų kompanija „Gazprom“, Vokietijos kompanijos „Wintershall“ ir „E.ON Rurgas“ bei Nyderlandų bendrovė „Gasunie“. Pirmosios dujos iš Rusijos į Vokietiją Šiaurės Europos dujotiekiu ims tekėti vėliau nei anksčiau skelbta. Terminas nukeltas į ketvirtąjį 2011 metų ketvirtį, nes šalys, per kurių teritoriją turėtų eiti dujotiekis, pateikė papildomų aplinkosaugos reikalavimų, primena ELTA.

1 tūkst. 200 km ilgio Šiaurės Europos dujotiekis tiesiogiai sujungs Rusiją ir Vokietiją aplenkdamas Baltijos šalis. Šių metų kovą projekto sąmata buvo padidinta iki 7,4 mlrd. eurų, daugiausia dėl padidėjusių metalų kainų ir papildomų išlaidų aplinkosaugai.

REKLAMA

Prie Vyriausybės rūmų Vokietijos kanclerę pasitiks Gruziją palaikantis taikus piketas. Per jį bus reikalaujama greitesnės Gruzijos integracijos į NATO.

Akciją rengia Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) kartu su Lietuvos Sąjūdžiu, Jaunųjų konservatorių lyga, Jaunaisiais krikščionimis demokratais ir Jaunųjų tautininkų organizacija.

„Lietuvoje viešint Vokietijos kanclerei A. Merkel prašome nedviprasmiškos ir ryžtingos Vokietijos pozicijos dėl vykstančios Rusijos agresijos prieš Gruziją“, - teigė vienas iš organizatorių, TS-LKD vicepirmininkas P. Saudargas.

REKLAMA

A. Merkel su oficialiu vizitu Lietuvoje lankysis pirmą kartą. Kanclerė susitiks su Prezidentu V. Adamkumi, Premjeru Gediminu Kirkilu, surengs spaudos konferenciją.

Tai antrasis Vokietijos federalinio kanclerio vizitas Lietuvoje. Pirmasis VFR federalinio kanclerio Gerhardo Schroederio vizitas Lietuvoje vyko 2000 metų birželio 7 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų