REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar atsitiktinai vis daugiau žvaigždžių - Julia Roberts, Jennifer Lopez, Denniso Qaido žmona Kimberly ir Angelina Jolie - susilaukia dvynukų? Dar 9-ojo deš. pradžioje 85 gimdymams tekdavo viena dvynių pora. Šiandien tikimybė susilaukti dviejų atžalų yra 1:50.

REKLAMA
REKLAMA

Gimimų skaičius mažėja, o dvynukų gimsta vis daugiau... Tai tiesa, bet ši tendencija yra teisinga kalbant apie heterozigotinius dvynius, t.y. gimusius iš dviejų kiaušinėlių. Monozigotinių, vieno kiaušinėlio dvynių skaičius išlieka pastovus. Monozigotiniai vaikai tikrai yra panašūs „it du vandens lašai“, taigi klasikiniai dvyniai. Jų genai yra vienodi, todėl jie būna tos pačios lyties. Identiški dvyniai gimsta, kai nėštumo pradžioje pasidalija vienas kiaušinėlis - tai gamtos įgeidis, kurio paveikti neįmanoma.

REKLAMA

Heterozigotinių dvynių gimimo faktui didžiausią įtaką daro moters amžius. Šiandien vaikų susilaukia vis vyresnės moterys. Kuo vyresnė moteris, tuo didesnė tikimybė jai pagimdyti dvynius. Viena vertus, metams bėgant keičiasi hormono, nuo kurio priklauso kiaušinėlių augimas, koncentracija. Tai padidina galimybę, kad vietoj vieno folikulo per ciklą - kas yra normalu - subręs du kiaušinėliai, kurie abu gali būti apvaisinti. Taip gimsta dviejų kiaušinėlių dvyniai. Antra vertus, vyresnėms moterims apskritai tampa sunkiau pastoti, bet jei vis tik moteris pastoja, tikimybė jai susilaukti dvynių yra didesnė nei jaunystėje.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai 47 metų australė, pastojusi natūraliai, pagimdė trynukus. Bet stimuliuoti kiaušides, dėl ko subręsta keletas folikulų, gali ir medikai. Tuo šiandien naudojasi vis daugiau vis jaunesnių moterų. Moterys, kurioms per 30, dažnai kreipiasi pagalbos į vaisingumo kliniką, jei nepastoja per pusę metų. Žinoma, gydymo tikslas niekada nebūna dvyniai, bet net ir labai populiarios tabletės, sukeliančios ovuliaciją, gali paskatinti subręsti keletą folikulų. Be to, gydoma ir hormonų injekcijomis, taikomas apvaisinimas mėgintuvėlyje: keletas kiaušinėlių apvaisinami mėgintuvėlyje ir įsodinami į gimdą, tikintis, kad prigis bent vienas. Tiesa, paprastai įsodinama ne daugiau trijų, bet ir trys apvaisinti kiaušinėliai padidina šansą susilaukti daugiau nei vieno vaiko. Šis limitas įstatymais numatytas Vokietijoje, bet negalioja, pavyzdžiui, Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje ir JAV. Todėl Amerikoje per 50 proc. atvejų po dirbtinio apvaisinimo gimsta dvynukai ar trynukai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

("News Bridgepix" nuotr.)

Kai kurių studijų duomenimis didesnis procentas dvynių gimsta ir papildomai vartojant folio rūgštį. Folio rūgštis paprastai pradedama vartoti jau planuojant nėštumą, kad būtų užkirstas kelias embriono stuburo deformacijai spina bifida. Šis B grupės vitaminas papildomai teigiamai veikia visą medžiagų apykaitą; jo didelė koncentracija gali paskatinti kelių folikulų augimą. Ar yra dar kitų, neįprastų priežasčių, dėl kurių, tarkim, garsenybės taip dažnai susilaukia dvynukų? Net buvo spėliojama, kad tikimybę padidina prožektorių šviesos arba fotografų blykstės, bet tai nėra įrodyta. Ispanų medikai nustatė, kad būtent daug rūkančios moterys, taip pat jaunos, dažnai susilaukia dvynių, jei tik apskritai pastoja. Numanoma priežastis yra ta, kad daug cigarečių gali snarkiai paveikti gimdą - arba taip, kad moteris apskritai nebegali pastoti, arba taip, kad gimsta keli kūdikiai.

REKLAMA

Tikimybė, kad moteriai susilaukti dvynukų padėjo medicina, labai padidėja nuo 38 metų. Tai pasakytina pirmiausia apie garsenybes, kurioms nesunku apmokėti brangias gydymo procedūras. Štai „Nusivylusių namų šeimininkių“ žvaigždė Marcia Cross viešai džiaugėsi, kad jos dukrytės dvynės buvo pradėtos mėgintuvėlyje. Angelina Jolie susilaukė kūdikių anksčiau nei planuota, jai buvo atliktas cezario pjūvis. Tai nėra neįprasta. Du vaikai stipriau spaudžia gimdą, todėl dažnai sąrėmiai prasideda per anksti. Būna ir kitokių būdingų komplikacijų: vaikai nebeauga arba vienas iš jų „skriaudžia“ kitą. Tada priimamas sprendimas operuoti. Kai būsimoji mama prižiūrima kvalifikuotai, išnešioti dvynius šiandien nebėra labai sudėtinga.

REKLAMA

Faktai ir mokslas


Odos spalva. Neseniai Berlyne gimė skirtingos odos spalvos dvynukai. Kuo tai paaiškinti? Tai yra heterozigotiniai dvyniai, taigi jų genai sutampa tik pusiau, kaip „normalių“ brolių ir seserų.

Du tėvai. Ar dvynių tėvai gali būti skirtingi? Taip. Jei vienu metu subrendo du kiaušinėliai, o motina ovuliacijos metu per 12-24 val. santykiavo su dviem vyrais, tai yra įmanoma.

Aukštos moterys gali veikiau tikėtis pagimdyti dvynukus. Tuo yra įsitikinę Niujorko mokslininkai. Jie teigia, kad augimo hormonas skatina dvynių gimimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tas pats principas galioja moterims, kurios vartoja mėsą ir pieną gyvulių, gydytų augimo hormonais. Tikimybė joms susilaukti dvynių yra 5 k. didesnė nei vegetarėms. ES šalyse naudoti augimo hormonus yra uždrausta.

Kiti kraštai, kiti... vaikai. Daugiausia dvynių gimsta kai kuriose Afrikos gentyse, tikimybė yra 1:20. Japonijoje arba Kinijoje dvynukai gimsta itin retai. Tikimybė 1:150.

Pasaulio rekordas priklauso Leontionai Albinai iš Čilės, kuri 1991 m. pagimdė savo 55-ąjį vaiką. Jai triskart gimė trynukai, likusieji - dvynių poros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų