REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinį vasaros savaitgalį lietuvius savo pasirodymu pradžiugins viena ilgiausiai gyvuojančių Anglijos roko grupių „Status Quo“. Roko muzikai neabejingi Lietuvos muzikantai pasakojo nekantriai laukiantys scenos legendos pasirodymo.

REKLAMA
REKLAMA

Diktuoja muzikos toną visam pasauliui

Pirmą kartą Lietuvoje koncertuosiantys „Status Quo“ vilniečiams ir sostinės svečiams žada sugroti geriausius savo hitus, tarp jų „Burning Bridge“, „Down Down“, „Whatever You Want“ ir kiti. Nenuostabu, kad šiam legendinės grupės pasirodymui abejingos negali likti ir Lietuvos padangėje žibančios muzikos žvaigždės.

REKLAMA

Grupės „Rojaus tūzai“ lyderis Povilas Meškėla sakė, kad jei tik koncerto data nesutaps su jo darbais, koncerte būtinai apsilankys. „Juk „Status Quo“ užduoda tam tikrą muzikos toną visam pasauliui. Visa senoji muzika davė pradžią dabartinei. O vis dėlto dabar yra netvarka. Vieni groja vienaip, kiti kitaip, treti trečiaip. Paprastai jaunos grupės skamba gerai, bet įsitikinti, kokie tai muzikantai, galima tik atėjus į koncertą. Jei koncerte yra tas pats polėkis ir tas pats skambėjimas kaip per repeticijas, vadinasi, viskas gerai.

REKLAMA
REKLAMA

Lankiausi „Metallicos“ koncerte ir tikrai buvau maloniai nustebintas.  Tai sako tik tai, kad gera muzika gerai ir skamba. Kai išėję į sceną žmonės viską daro nuoširdžiai, yra tikri. Tai, ką jie darė prieš dvidešimt ar dvidešimt penkerius metus, daro ir dabar. Tik tiek, kad dabar koncerte buvo dideli ekranai, o skambėjimas tiesiog preciziškas.  Lygiai taip pat skamba „Status Quo“ gitaros. Jei bus proga, tikrai nueisiu į jų pasirodymą“, - teigė muzikantas.

Pasak P.Meškėlos, senesnių laikų ir šių laikų muzika daugiausia skiriasi skambėjimu. „Dabar muzikos skambesys daug šiuolaikiškesnis, skiriasi savo išdėstymu, yra daugiau klišių. Bet tai jokiu būdu netinka kalbant apie „Status Quo“. Ši grupė kaip grojo, taip ir groja. Nenoriu šnekėti nuvalkiotomis frazėmis, tiesiog tai teisinga grupė. Kai išeina į sceną, jie viską daro nuoširdžiai. Iš arti nesu jų matęs, bet aš jais tikiu“, - dėstė P.Meškėla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vis dėlto tai yra klasika“

Buvęs roko grupės „Hiperbolė“ lyderis Michailas Garberis neabejojo, kad jį „Status Quo“ koncerte Vilniuje bus tikrai galima išvysti. „Kai dar dirbau „Radiocentre“ ir RC2, pats norėjau juos pasikviesti, atsivežti.  Tąkart to padaryti nepavyko, bet dabar būtinai nueisiu į jų pasirodymą.  Vis dėlto tai yra klasika. Be to, man labai artima jų muzika. Tai visko pradžia. Todėl labai įdomu pamatyti, kaip jie atrodo šiandien, kaip skamba. Tiesiog įdomu pažiūrėti, kaip tai yra“, - šypsojosi M.Garberis.

REKLAMA

Pasak M.Garberio, lyginti šių ir anų laikų muziką paprasčiausiai nėra prasmės - ji skiriasi ir turi skirtis. Muzika turi savo vertę toje epochoje, kurioje yra. Nuskambėjusi savo erdvėje, savo laike, vėliau ji tik atiduodama kitų kartų teismui. Tačiau lyginti skirtingų epochų muzikos nereikėtų.

„Galiu pasakyti, kad visais amžiais, ir Bacho, ir Beethoveno laikais, komercinė pusė muzikantams būdavo svarbi. Manau, kad ir muzika, ir visas menas visada yra komercija, nes kuriantys žmonės turi gauti atlygį, jie turi gyventi gerai, nes privalo būti geros formos, turėti gražius drabužius, gerus kvepalus. Juk yra išrasti pinigai! O jei jie išrasti, vadinasi, jų reikia. Kitas klausimas - to meno lygis. Bet kad tai parduodama ir perkama, manau, yra normalu“, - kalbėjo buvęs atlikėjas.

REKLAMA

„Scenoje dabar - beveik vien saviveiklininkai“

Grupės „Studija“ vokalistas Stepas Januška taip pat prasitarė, kad norėtų apsilankyti grupės „Status Quo“ koncerte. „Man patinka jų muzika“, - sakė S.Januška. Pasak atlikėjo, dabartinė muzika gana daug kuo skiriasi nuo tų laikų, kai susikūrė „Status Quo“, ir daugiausia tai stilistinė įvairovė. „Progresas visada turi būti. Viskas vystosi. Bet tai nereiškia, kad tai, kas buvo sena, buvo blogai“, - šnekėjo muzikantas.

„Bėda ta, kad dabar beveik neliko muzikantų. Jei pasidomėtume, pamatytume, kad iš tų, kurie dabar yra scenoje, kokie aštuoniasdešimt procentų yra ne muzikantai. Muzikantai yra tie, kurie groja kokiu nors instrumentu ir bent jau padoriai dainuoja. Grojančiuosius galima suskaičiuoti pirštais, o dainuojantys beveik visi yra saviveiklininkai.  Saviveiklininkas, be abejo, gali dainuoti ne blogiau už tikrą muzikantą, bet tai nereiškia, kad tokių procentas yra didelis“, - buvo įsitikinęs S.Januška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Status Quo“ - vienintelė tokia visame pasaulyje

Grupės „Bix“ siela, televizijos laidų ir muzikos prodiuseris Saulius Urbonavčius-Samas pasakojo, kad, jo nuomone, muzika plėtojasi labai palengva, todėl ir esminių skirtumų tarp senesnių laikų ir šiuolaikinės muzikos nėra. Tiesiog dabar yra stilių įvairovė. „Anksčiau kas nors aiškiai grojo rokenrolą, kas nors - sunkųjį roką, o dabar muzika išsiskaidžiusi į daugybę smulkių stiliukų. O principas tas pats: viens, du, trys, keturi ir važiuojam!“ - nusijuokė Samas.

Pasak Samo, tokia įvairovė - tik į gera, nes stovėjimas vietoje negali atnešti daug naudos. „Aš labiausiai vertinu novatoriškumą, kūrybiškumą ir savitumą. Jei kalbėtume apie „Status Quo“, tai yra aiškiai savita grupė ir vienintelė tokia visame pasaulyje“, - sakė prodiuseris.

Rasa VELIJEVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų