REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien sukanka 40 metų nuo tos dienos, kada sovietų vadovybė numalšino „Prahos pavasarį“. Maskvos paskatos užgniaužti „demokratinio komunizmo eksperimentus“ tuometinėje Čekoslovakijoje tik sustiprino lūkesčius, kad sovietų tvirtovės pamatai yra pajudinami.

REKLAMA
REKLAMA

1968-ųjų rugpjūčio 21-oji - įsimintina diena ne tik čekams ir slovakams. Ši diena įstrigo visai Vidurio Europai į atmintį.

REKLAMA

Tada stalinistinio bloko pamatų tvirtumą jau buvo išbandę ir jugoslavai, ir lenkai, ir vengrai. Čekoslovakija Vidurio Rytų regione tuo metu atrodė gana ramiai ir santūriai.

1968 metais pirmojo partijos sekretoriaus kėdę užėmęs A. Dubčekas tapo „Prahos pavasario“ - taikios revoliucijos, siekusios liberalizuoti politinį šalies režimą, simboliu.

Tikėjęs Maskva ir partijos vaidmeniu, šis žmogus buvo įsitikinęs, kad ir socializmas gali būti humaniškas. Čekoslovakijos komunistų partija tada iš esmės siekė demokratiško komunizmo: savo programoje numatė žmogaus teises ir laisves, trijų rūmų parlamentą, sutrupintą iki tol egzistavusį galios monopolį, savavališkų areštų pabaigą, didesnę laisvę pramonės verslininkams ir draugiškus santykius su Vakarais.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios iniciatyvos sulaukė rezultatų. Po cenzūros panaikinimo atsigavusi šalies žiniasklaida prabilo iki tol uždraustomis temomis, šitaip skatindama pažiūrų įvairovę. Kaip to pasekmė susibūrusios jaunimo grupės ir politinių diskusijų klubai rodė pirmus laisvėjimo ženklus.

Liberalizmo idėjų įbauginta Maskva apsisprendė dėl intervencijos: rugpjūčio 20-osios naktį penkių Varšuvos pakto narių karinių pajėgų invazija į Čekoslovakiją siekta parodyti, jog bet kokios Vidurio Europos permainos gali ateiti tik iš Maskvos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidoje išplatintas prezidiumo pranešimas ragino žmones nesipriešinti. Nepaisant to, invazijos metu 72 žmonės žuvo, dar daugiau buvo sužeistų. 1968-ųjų Čekoslovakijos įvykiai nuskambėjo ne tik Sovietų Sąjungoje, bet ir Vakaruose. Nors Vakarų valstybės laikėsi nesikišimo politikos, vis dėlto liko priblokštos vaizdų, kaip beginkliai žmonės stoja prieš sovietų tankus.

Nors Čekoslovakijos pastangos liberalizuoti šalies sistemą susidūrė su Maskvos pasipriešinimu, vis dėlto šis laikotarpis parodė, jog sovietinė sistema nebėra tokia tvirta ir patraukli.



„News Bridgepix“ nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų