REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai Rusijos kariai bus išvesti iš tokių Gruzijos miestų kaip Goris ir Zugdidis, eiliniai gruzinai galės atsikvėpti. Bet jie taip pat turės susitaikyti su faktu, kad regionai, dėl kurių kilo konfliktas - Pietų Osetija ir Abchazija - nors formaliai bus laikomi Gruzijos dalimi, jau yra iš esmės prarasti. Taip BBC puslapyje teigia Taikos ir karo instituto atstovas Thomas de Waalsas.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šio konflikto ilgoje perspektyvoje labiausia kentės apie 20 000 Pietų Osetijos etninių gruzinų, kurių dauguma dabar pasitraukė į Gruziją. Per pastarąsias dienas kaimus Pietų Osetijoje aplankę žurnalistai praneša, kad viskas ten virtę griuvėsiais.

REKLAMA

Negana to, Rusijos pareigūnai ir jų sąjungininkai osetinai sako, kad artimiausiu metu gruzinams sugrįžti neleis.

Pietų Osetijos vadovas Eduardas Kokoitas pareiškė, kad gruzinų pabėgėliai nebus įleidžiami į regioną. Šiuos jo žodžius vėliau Rusijos užsienio reikalų ministerija paneigė kaip per daug emocingus, tačiau galimybės sugrįžti vis dėlto neužtikrino.

Ministerijos pranešime akcentuojama, kad pabėgėlių grįžimas paprastai būna ilgas procesas, o kaip pavyzdys pateikiami serbų ir palestiniečių pabėgėliai. Kaip teigiama pranešime, negalima pamiršti, kad šiuo metu Pietų Osetijos gyventojų jausmai yra labai nervingi, grįžimas į taikų gyvenimą dar tik prasidėjo, reikia dar daug nuveikti.

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, kad turi praeiti nemažai laiko, kol žaizdos užgis ir atgis pasitikėjimas. Tik tada atsiras sąlygos diskusijai apie praktinius pabėgėlių problemų aspektus“, - rašoma pranešime.

Šimtai osetinų per Gruzijos puolimą ir, panašu, per Rusijos atsaką taip pat prarado namus, tačiau juos turėtų guosti mintis, kad turi galimybę savo gyvenamąsias vietas atstatyti.

Konfliktas taip pat dar labiau sumažino 1992 - 1993 metais iš Abchazijos pabėgusių 240 000 gruzinų viltis sugrįžti namo. Šiuo metu 50 000 gruzinų gyvena Abchazijos Gali srityje. Jie vis dar sugeba išlikti savo namuose, bet po konflikto tai padaryti bus vis sunkiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konfliktas Maskvai suteikė daugiau svertų formuojant regiono saugumo susitarimus. Kremlius jau dabar tvirtina, kad jis vienintelis gali užtikrinti saugumą Pietų Osetijoje ir Abchazijoje.

„Mes nesame prieš tarptautinių taikdarių pajėgas... bet problema tokia, jog osetinai ir abchazai, išskyrus rusų taikdarius, daugiau niekuo nepasitiki“, - tikino Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas per susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel.


News Bridgepix nuotraukose - gruzinų pabėgėliai Tbilisyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų