REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė ,,Fima", laimėjusi Lietuvos automobilių kelių direkcijos konkursą, pirmuosius 50 naujų greičio matuoklių įrengs iki šių metų lapkričio mėnesio pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonė įsipareigojo šalies keliuose iš viso įrengti 150 greičio matuoklių, iš kurių 139-i bus stacionarūs, o 11-a - mobilūs. Visi greičio matuokliai bus įrengti per metus, pranešė ,,Fima".

REKLAMA

Lietuvos automobilių kelių direkcija pagal rugpjūčio 5 dieną pasirašytą sutartį ,,Fimai" sumokės 48 mln. litų.

,,Naujųjų matuoklių ,,MultaRadar S580" rodmenų vairuotojai negalės užginčyti. Visos techninės specifikacijos ir Vilniaus metrologijos centro sertifikatai rodo, kad matuokliai patikimai veikia ir esant minus 32 laipsniams Celsijaus", - sakė Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vedėjas Egidijus Skrodenis.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime teigiama, kad gandus, jog esą matuokliai esant dideliam šalčiui neveiks skleidė konkurentai. Jie ketino įrengti matuoklius už beveik dvigubai didesnę kainą, atstovai.

,,Pasiūlėme matuoklius už 48 mln. litų ir taip padėjome valstybei ne tik įsigyti kokybišką įrangą, bet ir sutaupyti, nes artimiausi konkurentai siūlė 37 mln. litų didesnę kainą. Tačiau konkurentai ėmėsi nekorektiškų veiksmų ir pradėjo klaidinti visuomenę. Nusprendėme pateikti teisingus faktus apie šią svarbią Lietuvos eismo reguliavimo sistemos dalį", - sakė bendrovės ,,Fima" generalinio direktoriaus pavaduotojas Valdas Sutkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Fima" Lietuvoje įrengs ir 10 metų prižiūrės 139 ,,MultaRadar S580" radarus, įmontuotus į specialią šalčiui nelaidžią apsauginę dėžę. ,,MultaRadar S580" radarų greičio fiksavimo intervalas - 20 - 250 km/h, jie veikia nuo minus 32 iki plius 50 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Matuoklių greičio matavimo paklaida, kai greitis siekia 100 km/h - 1 procentas.

Lietuvos policija jau naudoja šiuos radarus, šis modelis plačiai naudojamas Skandinavijoje, Islandijoje, Vokietijoje, Meksikoje ir kitose šalyse.

Vykdydama projektą, ,,Fima" taip pat įdiegs 20 specialių kompiuterizuotų darbo vietų (10 duomenų centre ir 10 - aukštesnės pakopos policijos komisariatuose). Greičio matuokliuose bus iš karto įdiegta automobilio numerio atpažinimo funkcija, o bendras transporto priemonės vaizdas ir valstybinio numerio ženklas ateityje bus automatiškai įtraukiami į pažeidimo bylą.

REKLAMA

Šiuo metu Vilniuje greičio matuokliai yra įrengti 40-yje vietų, Kaune - 1, Klaipėdoje - apie 15, valstybinėse reikšmės keliuose - 12.

LAKD duomenimis, Lietuvoje įrengti radarai pasiteisino ir avaringumas vietose, kuriose įrengti matuokliai, sumažėjo iki 100 procentų. Vilniuje greičio matuokliais kasmet užfiksuojama apie 7-8 tūkst. pažeidėjų, nors yra vietų, kuriose radarai užfiksuoja net 100 greičio viršijimo atvejų per vieną dieną.

Greičio matuokliai Lietuvoje diegiami kaip efektyvi priemonė, kuria galima sumažinti eismo įvykių ir žuvusiųjų keliuose skaičių. Dėl viršijamo greičio kasmet šalyje įvyksta apie 1,2 tūkst. eismo įvykių, žūsta apie 300 žmonių, dar apie 2500 sužeidžiama.

Užsienio šalių patirtis rodo, kad įdiegus greičio matuoklius tokių įvykių sumažėja iki 50 procentų. Didžiojoje Britanijoje jų sumažėjo 40 proc., Švedijoje mirtingumas keliuose įrengus radarus sumažėjo 50 proc., sunkių sužeidimų avarijose skaičius - 25 procentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų