REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsisiūbuojant Seimo rinkimų kampanijai „Balsas.lt pradeda kalbinti visų pretenduojančių patekti į parlamentą partijų lyderius. Mėginsime pasikalbėti su visais, nepaisant reitingų, ideologijų ir turimo mandatų skaičiaus. Šį kartą portalo spec. korespondento Tomo Čyvo pašnekovas – Fronto partijos lyderis Algirdas Paleckis.

REKLAMA
REKLAMA

- Klausantis Jūsų partijos naudojamos retorikos atrodo, kad ji daugeliu atvejų sutampa su tokių partijų kaip Tvarka ir teisingumas (TT), Darbo partijos (DP) lozungais. Kam rinkėjui rinktis naują partiją, kuri, anot apklausų, gali net ir neperlipti penkių procentų barjero?

REKLAMA

- Kalbant politologiniais terminais, pagrindinis skirtumas tarp mūsų ir TT bei tarp mūsų ir DP yra mūsų programoje. Esame kairesni už juos. Retorika iš dalies sutampa, kai kalbama apie kovą su oligarchija – kiekviena normali partija privalo tai deklaruoti. Toliau mūsų keliai išsiskiria pagal kairės-dešinės prizmę. Tačiau yra ir esminių skirtumų. Pavyzdžiui, siūlymas įvesti progresinius mokesčius nėra minėtoms partijoms būdingas. Mes norim pakeisti ir kitą mokestinės sistemos dalį ir įvesti mokestį už perteklinį nekilnojamąjį turtą. Jei žmogus turi vieną butą – viskas tvarkoje, bet jei susiperkama jų daugybė ir taip spekuliuojama nekilnojamuoju turtu – išsikreipia rinka. Šito irgi nesiūlo keisti jokios kitos partijos. Pagaliau, esame ir už prabangos prekių mokesčius – limuzinams, jachtoms ir pan. Esame už visuotinį turto ir pajamų deklaravimą, už tai, kad būtų perskirstomas didesnis bendrojo vidaus produkto nuošimtis. Tad socialinėje politikoje ryškiai išsiskiriame.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie apklausas, reiktų pabrėžti, kad daugelis jų yra subjektyvios. Beje, vienos jų rodo, kad gausime 1 procentą, kitos, kad 7. Mus rinktis galima todėl, kad esame vienintelė reali kairioji alternatyva dešiniųjų politinių partijų armadai.

- Turbūt neturite iliuzijų, kad galėtumėte vieni valdyti. Tad kas būtų tie politiniai partneriai galimoje koalicijoje, jei programiškai taip skiriatės nuo partijų, kurios taiko į tą pačią rinkėjų grupę kaip ir Jūs?

- Pirmiausia reiks pažiūrėti, ką partijos pasiūlys rinkimų metu ir kokias programas deklaruos. Kol kas tenka verstis neoficialiomis internetinėmis versijomis ir fragmentiškais pasisakymais. Be to, per anksti apie tai kalbėti ir todėl, kad neaišku, kiek kuri partija gaus balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mums nebūtina veržtis į bet kokią koaliciją su bet kuo. Tai buvo būdinga socialdemokratams, ties kuo suklupo daugelis partijų. Gera vieta stiprėjimui yra ir opozicija – galima demonstruoti kairiąją alternatyvą, auginti raumenis. Greičiausiai nustatysim savo programinių reikalavimų minimumą, be kurio nesutiksime dalyvauti jokiuose aljansuose, ir žiūrėsime, kuri partija ar partijų sambūris labiausiai jį atitiks.



- Ką žiūrėdamas į savo kandidatų sąrašą galite pasiūlyti potencialiems koalicijos partneriams – kokias sritis gali kuruoti jūsų partijos kandidatai? Gal galima pavardėmis?

REKLAMA

- Galiu pavardinti pavardes. Leonas Minkevičius galėtų vienoje ar kitoje pozicijoje kuruoti nacionalinio saugumo reikalus, Česlovas Grencevičius – socialinius reikalus, Rimantas Turskis - sporto. Aš pats galėčiau kuruoti ne visas, bet dalį sričių tikrai. Galėtų ir Algis Šumskas. Dalis kandidatų, be abejo, yra nežinomi, neseniai baigę studijas žmonės.

- Jūsų lankstinuke parašyti kai kurie lozungai. Paprašysiu juos pakomentuoti. Štai teigiame, kad esate už griežtą valstybės kontrolę strateginėse ūkio šakose. Kokios tos šakos ir kaip ta kontrolė turi būti stiprinama?

REKLAMA

- Tai energetikos, transporto sektoriai. Taip pat ir maisto produktų sektorių priskirčiau prie strateginių. Kainų ir konkurencijos taryba šiuo metu efektyviai neveikia, neužkerta kelio karteliniams susitarimams, dėl kurių auga pirmo būtinumo prekių kainos. Tad pirmiausia reikia stiprinti konkurencijos tarybą, taip pat neišleisti iš rankų tų sričių, kurias dar kontroliuoja valstybė. Kai kurias sritis galbūt ir susigrąžinti.

Negalima privatizuoti Rytų skirstomųjų tinklų, reikia koreguoti „Leo.LT“ projektą.

- Siūlote koreguoti, bet neatšaukti?

- Matote, kalbėti apie tai per anksti. Projektas įsibėgėja ir po Seimo rinkimų reiks įvertinti situaciją. Aiškios pozicijos Frontas kol kas neturi, tačiau abejonių dėl projekto tikrai yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Pasisakote prieš Lietuvos karių dalyvavimą misijose Irake ir Afganistane. Ar tai reiškia, kad esate prieš dalyvavimą NATO aljanse?

- Jokiu būdu ne. Nesiečiau dalyvavimo paminėtuose karuose euroatlantiniu bendradarbiavimu, kuris savaime neverčia mūsų kariauti už svetimus interesus. Jei dėl Afganistano dar galima pasvarstyti atsimenant konflikto priešistorę, tai Irako atvejis aiškiai rodo, kad vykdome proamerikietišką politiką. O reikia vykdyti prolietuvišką. Jei turėtume įtakos šioje srityje – tai inicijuotume.

- Dar teigiate, kad Lietuvai reikia stipraus prezidento. Kaip tai derinasi su kairiąja ideologija ir kokias konstitucines jo galias siūlote plėsti? Ar tikrai reikia tos „tvirtos rankos?

REKLAMA

- Mes kalbame apie tai, kad prezidentas, kaip asmenybė, turi būti stipresnis, nes dabartinis yra tikrai silpnas. Dėl Konstitucijos ir prezidento įgaliojimų manome, kad galbūt reiktų nebent palengvinti šalies vadovui galimybę paleisti Seimą, jei šis tampa neveiksnus. Visgi, svarbiausia, kad tai būtų asmuo sugebantis pasinaudoti tais svertais, kuriuos ir dabar prezidentas teoriškai turi.

- Jūsų sąraše matome rašytoją Vytautą Petkevičių ir „Karšto komentaro“ redaktorę Giedrę Gorienę. Ar tai reiškia, kad Fronto požiūrį į naujausią Lietuvos istoriją atspindi knyga „Durnių laivas“, o „Karštas komentaras“ tampa partijos tribūna?

REKLAMA

- Taip. Šie žmonės yra sąraše. Su V. Petkevičiumi tariamės todėl, kad tai iškili asmenybė, buvęs sąjūdininkas, kuris ir dabar aktyvus savo komentarais. Dėl „Durnių laivo“, „Durniškių“ ir trečios rengiamos knygos –  „Pasmerktieji ir pateptieji“ – nereikia galvoti, kad tai yra mūsų manifestai ar pan. Tai juk nėra politinė ar politologinė literatūra. Tai atsiminimų knygos, kur su meniniais potėpiais, šaržuojant atspindėtas mūsų tuometinio elito spindesys ir skurdas. Galima su kai kuo ginčytis, sakyti, kad kuriem veikėjam užvažiuota per stipriai, tačiau knygos yra tikrai vertingos. Giedrė Gorienė pakankamai nemažai dirba aprašydama tamsiąją mūsų teisėsaugos pusę ir atskleisdama didžiulius jos darbo trūkumus.

----

Balsas.lt jau kalbino:

Andrius Kubilius: Svarbiausia įveikti valdymo krizę

Eligijus Masiulis: Liberalizmo Lietuvos politikoje nerasi nė su žiburiu

Algimantas Matulevicčus: Svarbiausia – nušluoti „valstybininkų“ klaną

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų