REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie sovietinę simboliką draudžiančio įstatymo Seimas per mažai paplušėjo. Apie jo netobulumą prabilo visi „Balsas.lt“ apklausti Seimo nariai, patys suabejoję, ar sostinės prekeiviai, turistams siūlantys kūju ir pjautuvu papuoštus suvenyrus, tikrai verti baudos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal liepos mėnesį įsigaliojusį įstatymą sostinės policijos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus pareigūnai iš vienos prekiautojos Vilniaus Pilies gatvėje konfiskavo dirbinius su įvairia sovietine simbolika, o jai pačiai surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą. Kaip pranešė „Lietuvos rytas“, pareigūnai konfiskavo kareiviškų piločių, diržų, gertuvių ir kitų daiktų, ant kurių buvo pavaizduoti pjautuvas ir kūjis, penkiakampė žvaigždė bei Sovietų Sąjungos herbas.

REKLAMA

I. Degutienė: „Kas, jei meno kūrinys?“

Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė portalui „Balsas.lt“ teigė, jog sovietinių suvenyrų prekyba turgavietėse įstatymiškai nėra reglamentuota. Pasak Seimo narės, galima būtų interpretuoti, jog tokių suvenyrų prekybą riboja naujai priimtas įstatymas, draudžiantis sovietinę simboliką, tačiau abejojama, ar visus suvenyrus galima vadinti simboliniais.

I. Degutienė sako, jog Pilies gatvėje ant prekystalių išstatyti sovietiniai suvenyrai iš pirmo žvilgsnio atrodo „tarsi sovietinės simbolikos pardavinėjimas“. Tačiau Seimo narė tvirtina, kad uždraudus senamiesčio gatvėse prekiauti suvenyrais su sovietinių simbolių atvaizdais, bus pakurstytas ginčas, jog tai, ką perka turistai, iš tiesų tėra meno kūriniai, kuriems neturėtų būti taikomi jokie reglamentai. „Gali būti ginčijamasi, kad tai yra meno kūrinys, ir kad meno kūrinių negalima rūšiuoti. Tokiu atveju reikėtų aiškintis su specialistais, kurie tą dalyką išmano“, - sako I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, I. Degutienė pripažįsta, jog nėra normalu, kad Pilies gatvėje turistams pardavinėjami suvenyrai su sovietine simbolika, šitaip reprezentuoja Lietuvą. „Man tai visai nepatinka. Būtų gerai, kad tokių prekių ten nebūtų“, - sako ji, pridurdama, jog šį klausimą derėtų išnagrinėti Seime.

K. Daukšys: „Klupdo šalies įvaizdį“

Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Kęstutis Daukšys portalui „Balsas.lt“ tvirtino, kad prekyba sovietiniais suvenyrais yra įstatymiškai reglamentuota. „Buvo priimtas įstatymas, kuris draudžia viešuose renginiuose ir viešose vietose naudoti tarybinę ir fašistinę simboliką. Bet Seimas perlenkė lazdą, nes matosi, kad ne viskas iki galo apgalvota“, - svarsto jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Daukšys sako, jog istorijos įkvėptų menininkų, kurie sovietinius vaizdinius perkelia į savo darbus, bausti nereikia. „Jeigu žmonės iš istorijos kažkokiu būdu padaro meną - suvenyrus ar dar ką nors – ką gi padarysi. Manau, kad su tais žmonėmis kariauti tikrai nereikia“, - tvirtina K. Daukšys.

Pasak parlamentaro, ant Pilies gatvės prekystalių dominuoja tokie suvenyrai, kurie turi paklausą, tačiau „tokia prekyba turėtų būti sutvarkyta“ vien dėl to, jog šitaip yra kuriamas prastas šalies įvaizdis. „Kai kuriose valstybėse Lietuva vis dar asocijuojasi su Tarybų Sąjunga, tai yra blogai“, - samprotavo jis.

REKLAMA

„Darbietis“ teigia, kad dabartiniame įstatyme, draudžiančiame viešuose susibūrimuose naudoti sovietinę simboliką, esama daug spragų, ir tikina, kad šis įstatymas reikalauja korektūros. „Manau, kad įstatymas Seime bus taisomas. Matėme tą jaunuolį Klaipėdoje su fašistine uniforma, dabar suvenyrai – viskas, kas per daug, yra nesveika“, - sakė K. Daukšys.

A. Čaplikas: „Lietuva  dėl to nesugrius“

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Algis Čaplikas portalą „Balsas.lt“ irgi tikino, kad sovietinių suvenyrų pardavinėjimas jau yra reglamentuotas. „Seimas priėmė įstatymą, draudžiantį naudoti nacių ir sovietinę simboliką. Automatiškai patenka ir šitie suvenyrai“, - tvirtino Seimo narys.

REKLAMA

Pasak jo, įstatymas yra taikomas tada, kai kalbama apie prekybą sovietų armijos atributika, tačiau nedraudžia platinti meno dirbinių su sovietinių simbolių atvaizdais. „Jeigu tai yra meno kūrinys, nereikia mąstyti taip siaurai. Gyvenimas yra įvairiapusis, ir viską reglamentuoti įstatymu negali. Bet taip, kaip yra parašyta įstatyme, ši simbolika, kokia yra prekiaujama Pilies gatvėje, yra draudžiama“, - sako jis.

A. Čaplikas taip pat tvirtina, jog dabartinis įstatymas, draudžiantis naudoti sovietinę ir nacių atributiką viešose vietose, yra neišbaigtas ir nemielas. Anot jo, laisvoje rinkoje žmonės patys atsirenka, ką pardavinėti ir ko ne. „Jau dešimt metų (suvenyrus – aut.) pardavinėja – Lietuva nesugriuvo. Manau, kad Lietuva nesugrius, jeigu pardavinės dar dvidešimt metų“, - samprotavo A. Čaplikas, pridurdamas, jog ir kitose Europos valstybėse tokios simbolikos apstu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Mazuronis: „Kova su istorija“

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis portalui „Balsas.lt“ aiškino, kad  sovietinių suvenyrų prekybai turėtų būti taikomas sovietinę simboliką draudžiantis įstatymas. „Pagal tą įstatymą  viešose vietose uždrausta demonstruoti tiek fašistinius, tiek komunistinius simbolius. Prekyba jais viešoje vietoje yra pirmiausiai tų simbolių demonstravimas, o po to – jau pardavinėjimas“, - sako V. Mazuronis.

V. Mazuronis irgi nepašykštėjo kritikos  įstatymui, draudžiančiam sovietinę simboliką.„Ar tas įstatymas teisingai priimtas, yra kita tema. Man daug abejonių kyla“ , - teigė Seimo narys. V. Mazuronis sako, jog pagal dabartinį įstatymą kovojama ne su ideologijomis ir minties dalykais, o su istorijoje įstrigusiais vaizdiniais ir simbolika, dėl to šitas įstatymas, anot jo, yra niekam tikęs. „Reikia kovoti prieš ideologijas, o ne prieš simbolius“, - sako V. Mazuronis.

Anot parlamentaro, muziejai irgi yra vieša erdvė, juose taip pat gausu sovietinės karo atributikos, tačiau stebisi, jog įstatymas apie tai nutyli. „Muziejus yra vieša erdvė. Jeigu mes darome muziejuje konferenciją, tai tose salėse, kuriose esama Antrojo pasaulinio karo eksponatų, mes jos daryti negalime?“ –  klausia V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų