REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uždarius Ignalinos AE, elektros kainos pakils tris kartus, automatiškai pakils ir kitų prekių kainos, kadangi bet kokiai prekei pagaminti reikalinga elektra, o ekonomikoje prasidės nuosmukis. Būtent todėl „Tvarka ir teisingumas“ po rinkimų jokiais būdais neuždarys IAE.

REKLAMA
REKLAMA

Priešingai nei konservatoriams, liberalams ir V. Adamkui, mums yra nusispjauti į tai, kad Briuselis mus už tai „pabars“. Svarbiausia, kad nekiltų elektros kainos ir kad netaptume Rusijos energetiniais vergais. Kaip paklaustų Amerikos teisinio realizmo teoretikas, prof. Oliver Holmes: o kas mums bus už neuždarymą? Jokių sankcijų nebus. „Tvarka ir teisingumas“ privers Briuselį grįžti į savo vietą, nusiraminti ir susitaikyti. Iš pradžių atsakykime į klausimą, koks bus referendumo vaidmuo, o po to trumpai atsakykime į klausimą, kodėl IAE pratęsimas yra teisėtas.

REKLAMA

Deja, Seimas kaip visada pabijojo pritarti mūsų siūlymui paskelbti privalomąjį referendumą ir paskelbė referendumą, kurio rezultatus vykdyti nėra būtina. Taip, tai yra blogai, bet, jeigu po rinkimų į valdžią ateina revoliucinė „Tvarkos ir teisingumo“ Vyriausybė, ji vertins šitą referendumą kaip privalomą ir nepajudinamą. Svarbu tik, kad jis įvyktų. Visi žinome, kad lietuviai yra pasyviausia ir apolitiškiausia tauta Europoje. Pilieti, jeigu skaitai šitą sakinį, ateik į referendumą ir tu.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų politinėje sistemoje yra per daug paradoksų. Kai reikia nušalinti Prezidentą Paksą, specialiai šiam konkrečiam atvejui keičiamos pilietybės suteikimo teisės nuostatos, naikinamas kontrasignavimo principas, keičiamas priesaikos teisinis statusas, keičiamas Seimo statutas, keičiama iki tol egzistavusi pirkimo-pardavimo teisinė samprata, keičiama teisinių prezumpcijų sistema, keičiama teisminių institucijų sąveika, keičiamos balsavimo taisyklės pačiame Seime, keičiamas rinkimų įstatymas. Kam ir kaip konkrečiai trukdo, kad Borisovas turėtų dvi pilietybes? Du pasai – tai ne žmogžudystė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kada reikia išsisukti nuo reikalavimo uždaryti Ignalinos AE, Seimo nario užpakalio svoris padidėja iki begalybės. Reikia, kad kiekvienas iš mūsų jau nuo dabar pradėtų vertinti šitą referendumą kaip privalomą ir nepajudinamą. Jeigu jis pavyks, „Tvarkos ir teisingumo“ derybininkai Briuselyje dės kojas tik ant stalo.

Dar daugiau, šitas referendumas bus privalomas Europos Komisijai, kadangi referendumas – tai adekvati Liuksemburgo kompromiso išraiška.

Sekantis klausimas: kodėl IAE darbo pratęsimas yra teisėtas. Taip, jis yra labai teisėtas. Mūsų argumentai skirstytini į tris pagrindinius frontus. Pirmas frontas: Europos Sąjunga neturi kompetencijos reikalauti uždaryti atominę, kadangi tokios galios nėra numatytos Steigiančiosiose Sutartyse. Jokia Stojimo Sutartis negali išplėsti kompetencijos, įvardintos Steigiančiojoje Sutartyje. Antras frontas: ES pati neįvykdė savo įsipareigojimų: pakeisti dviejų IAE reaktorių pajėgumą ir pastatyti mums elektros tiltą į Vakarus. Tai ko ji nori iš mūsų? Trečias frontas: IAE uždarymas sukeltų rimtą ekonominės situacijos pablogėjimą, kas savaime leidžia paduoti Europos Komisiją į Liuksemburgo Teismą, jeigu ji priešinasi pratęsimui. ¡No pasarán!

REKLAMA

O Kubilius-Kirkilas-Adamkus, kurie nemoka atskirti tarptautinės teisės nuo viršnacionalinės teisės, tegul eina su visais savo kontrargumentais pas savo neišsilavinusius ir nuo visko drebančius rinkėjus. Geriau šita trejybė patylėtų, kada protingi vyrai apie rimtus dalykus šneka.

Stanislovas Tomas yra „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatas į Seimą, Paryžiaus teisės doktorantas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų