REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

21:10. Pasitvirtina Gruzijos pranešimai, kad Rusijos nereguliarūs kariai Pietų Osetijos konflikto zonoje ir už jos ribų vykdo etninių gruzinų valymus.

21:10. Pasitvirtina Gruzijos pranešimai, kad Rusijos nereguliarūs kariai Pietų Osetijos konflikto zonoje ir už jos ribų vykdo etninių gruzinų valymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai patvirtino Tbilisyje esantis JAV valstybės sekretoriaus atstovas Mathew Bryza. Pasak jo, iš regiono ateina neįtikėtini pranešimai apie didžiulį smurtą.

REKLAMA

„Mus pasiekė neįtikėtini pranešimai, kad yra deginami kaimai ir žudomi nekalti žmonės“, - spaudos konferencijoje Tbilisyje sakė Mathew Bryza. Jis pridūrė, kad šių pranešimų patikimumas yra neabejotinas, skelbia „civil.ge“.

Apie didelio masto žmonių teisių pažeidinėjimus anksčiau trečiadienį pranešė Gruzijos prezidentas Mikhailas Saakašvilis. „Vyksta Balkanų tipo etninių valymų kampanija“, - teigė prezidentas. Pasak jo, valymai vyksta gruziniškuose kaimuose aplink Pietų Osetijos sostinę Tskhinvalį.

REKLAMA
REKLAMA

BBC ir CNN korespondentai Gruzijoje pranešė apie apiplėšinėjamus Gorio miesto gyventojus. Korespondentai savo akimis to nematė, tačiau rėmėsi plėšikavimus mačiusių liudininkų pasakojimais. Plėšimus pagrinde vykdė Pietų Osetijos kariai.

Apie deginamus kaimus ir plėšimus dar antradienį pranešė „Associated Press“ reporteris. Jis sakė pats matęs daugiau nei 10 gaisrų. Paaiškėjo, kad degė apleisti gruzinų kaimai.

Tuo tarpu Gruzijos vidaus reikalų viceministras Eka Zguladzė trečiadienį pareiškė, kad Rusija, vėl įvesdama savo tankus į Gorį, pažeidė Prancūzijos prezidentui Nicola Sarkozy tarpininkaujant pasiektą paliaubų susitarimą. Iš pradžių buvo pranešta, kad iš Gorio Rusijos kariuomenė juda Tbilisio link, bet vėliau ši pasuko į šalutinį kelią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos generalinio štabo vado pavaduotojas Anatolijus Nogovicynas tikino, kad Rusijos pajėgų nėra nei Gorio mieste, nei kelyje link Tbilisio. „Atsakingai pareiškiu, kad Goryje nėra ir negali būti jokių Rusijos tankų“, - sakė jis.

Tačiau „News Bridgepix“ nuotraukose apačioje galite matyti, kaip Rusijos pajėgos blokuoja kelią Goris - Tbilisis.


16:45. Gruzijos vidaus reikalų viceministras Eka Zguladzė kategoriškai paneigė kalbas, kad Rusijos armija juda link Tbilisio, rašo „Civil.ge“.

„Aš noriu visu nuraminti. Rusijos armija prie Tbilisio nesiartina“ – pareiškė viceministras. Gruzijos parlamento pirmininkas Davitas Bakradzė taipogi paneigė kalbas apie Rusijos armijos judėjimą Tbilisio link.

REKLAMA

Informaciją apie planuojamą Tbilisio šturmą neigė ir Rusijos kariuomenės generalinis štabas.

15:15. Kilęs nerimas dėl to, kad Rusijos kariuomenė ruošiasi netrukus šturmuoti Tbilisį, nepasitvirtino bent jau kol kas.  Anksčiau naujienų agentūra AFP skelbė, kad rusų tankai bei sunkioji karinė technika juda Gruzijos sostinės Tbilisio link. Skelbta, kad kolonoje yra maždaug 60 karinių mašinų. Kolona pastebėta 10 kilometrų nuo Gorio miesto ir judėjo Tbilisio link. Tačiau vėliau kolona nusuko į šalutinį kelią ir greičiausiai apsistos evakuotoje Gruzijos karinėje bazėje.Teigiama, kad rusai planuoja sukurti sanitarinę zoną už separatistinės Pietų Osetijos respublikos ribų. Vakar Tbilisyje sklido kalbos, kad Rusijos kariuomenė ruošiasi sostinės šturmui iš karto po to, kai iš jos išvyks ten viešintys užsienio valstybių prezidentai.

REKLAMA

11:30. Neeiliniame uždarame Gruzijos parlamento posėdyje trečiadienį bus svarstomas įstatymo dėl okupacijos projektas. Skelbiama, kad okupuotomis teritorijomis Gruzija planuoja paskelbti visus regionus, kuriuose dabar yra Rusijos armija.

Gruzijos parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė pareiškė jau davęs įsakymą parengti šio įstatymo projektą.

10:30. Gruzija kreipėsi Tarptautinį teisingumo teismą ir iškėlė bylą prieš Rusiją, teigdama, kad Rusija, per separatistinę Abchaziją ir Pietų Osetiją, nusižengė konvencijai, reikalaujančiai eliminuoti rasizmą, praneša „civil.ge“.

Gruzija kaltina Rusiją vykdžius etninį valymą laikotarpiu nuo 1990 iki 2008 rugpjūčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9:30. Rusijos ginkluotosios pajėgos pasitraukė iš Počio uosto šiąnakt paskandinusios keletą laivų, priklausančių Gruzijos ginkluotosioms pajėgoms, trečiadienio rytą pranešė Počio radijo stotis.

Šios radijo stoties žiniomis, gruzinų laivai paskendo vos pajudėję iš pakrantės. Pranešama, kad du Gruzijai priklausantys kariniai laivai nebuvo sunaikinti.


8:20. Gruzija pritarė Rusijos ir Prancūzijos prezidentų pasiūlytam taikos planui.

Prancūzijos prezidentas Nicola Sarkozy antradienio vakarą iš Maskvos atvyko į Tbilisį, kur jį pasitiko Mikhailas Saakašvilis.

REKLAMA

Išreikšti paramos Gruzijai į Tbilisį atvyko Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir kitų šalių vadovai. Tai yra šešių punktų paliaubų planas, jį yra irgi pasirašęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Pirmasis sutarties principas įpareigoja nenaudoti jėgos ir smurto. Antrasis - nutraukti karinius veiksmus. Trečiasis - sudaryti galimybę laisvai teikti humanitarinę pagalbą. Pagal ketvirtąjį paliaubų plano punktą Gruzijos pajėgos privalo grįžti į nuolatinę savo būstinę. Pagal penktąjį - numatoma, jog iki tol, kol bus imamasi tarptautinių mechanizmų, Rusijos taikdarių pajėgos taikys papildomas saugumo priemones. Šeštasis - bus pradėta tarptautinė diskusija dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos statuso siekiant užtikrinti nuolatinį jų saugumą.

REKLAMA

N. Sarkozy Maskvoje teigė, kad susitikime su D. Medvedevu nesiekta išspręsti visų problemų. „Mes bandėme rasti trumpalaikius sprendimus, kurie padėtų greitai pasiekti sutarimą tarp abiejų šalių. Tikėkimės, kad šis laikinas ugnies nutraukimas taps nuolatiniu“, - sakė ES pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas.

N. Sarkozy taip pat pakvietė Rusiją užtikrinti Gruzijos suverenitetą. Abiejų šalių vadovai pripažino, kad Gruzija yra nepriklausoma šalis. N. Sarkozy taip pat dar kartą pakartojo, kad šiuo sutarimu nesiekta iškart išspręsti visas

problemas.

Gruzija vakar













Nuotraukos iš vakar vykusio vadovų susitikimo Gruzijoje






("News Bridgepix" nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų