REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija abejoja, ar Rusijos taikdariai sugeba palaikyti taiką Pietų Osetijoje ir mano, kad padėčiai regione normalizuoti veiksmų turi imtis Europos Sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

„Norime dar kartą atkreipti dėmesį, kad pastarųjų dienų įvykiai tik toliau sėja abejones ar šalis, prisiėmusi „taikdario misiją“, sugeba ją vykdyt. Tai patvirtina ir šios nakties svarstymai Jungtinių Tautų Saugumo taryboje. Šiandien galime dar kartą pakartoti, kad yra būtina kuo skubiau keisti dabartinius neefektyvius taikos palaikymo mechanizmus ir formatus“, - rašoma URM pranešime.

REKLAMA

Pasak Lietuvos diplomatinės tarnybos, po ketvirtadienį įvykusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio pokalbio su Lietuvos vadovu Valdu Adamkumi ir prašymo padėti, informuojant ES apie Pietų Osetijoje susidariusią padėtį, buvo nedelsiant imtasi veiksmų, siekiant atkreipti ES dėmesį į padėtį šiame regione.

Kaip pranešė „Reuters“, penktadienį vienas Bendrijos pareigūnas pareiškė, kad ES yra labai susirūpinusi dėl kovų Pietų Osetijoje ir ragina visas šalis nutraukti smurtą.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai atidžiai tai stebime, esame labai susirūpinę dėl to, kaip rutuliojasi situacija. Kartojame visoms šalims savo žinią: nedelsiant sustabdyti smurtą“, - sakė pareigūnas, kuris prašė neminėti jo pavardės.

ES palaiko kontaktus su tarptautinėmis partnerėmis, tarp jų - Rusija, Jungtinėmis Valstijomis, Gruzija ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), nurodė minimas pareigūnas.

Penktadienį aplink atsiskyrusio Gruzijos Pietų Osetijos regiono sostinę Cchinvalį vyksta mūšiai. Gruzijai, kurioje yra paskelbta visuotinė mobilizacija, bandant atgauti šios teritorijos kontrolę gruzinų kariuomenė ir karo lėktuvai atakuoja separatistų pajėgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pietų Osetija atskilo nuo Gruzijos 1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai. Atsiskyrimo metu kilęs karinis konfliktas pareikalavo tūkstančių gyvybių.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp Gruzijos ir jos separatistinių regionų - Pietų Osetijos ir Abchazijos - išaugo ir kai kuriais atvejais pasiekė kritinę - ginkluotų susirėmimų - ribą. Tai įvyko Rusijai pareiškus, jog bus siekiama glaudesnių santykių su jos palaikomais regionais.

Gruzija kaltina Maskvą remiant separatistus ir planuojant užimti Pietų Osetijos teritoriją taip bandant užkirsti kelią Gruzijos prisijungimui prie NATO.

REKLAMA

Maskva, kuri Pietų Osetijoje yra dislokavusi taikdarių pajėgas, sako, kad jos yra būtinos siekiant išvengti naujo karo, tačiau Tbilisis siekia, kad Rusijos taikdarius pakeistų tarptautinės pajėgos.

Vakarai ne kartą ragino Maskvą sušvelninti ginčą su Tbilisiu, kad būtų galima išvengti smurto regione. NATO atstovas antradienį pareiškė, kad Šiaurės Atlanto aljansas atidžiai stebi situaciją.

Lietuva remia demokratinius pokyčius Gruzijoje ir jos euroatlantinę integraciją. Vilnius taip pat palaiko šios Pietų Kaukazo valstybės teritorinį vientisumą jos ginče su Rusija dėl separatistinių Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų