REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės užmojis nemokamai pamaitinti visus šalies pradinukus artėjant rugsėjo 1-ajai tapo didžiausiu galvos skausmu Klaipėdos valdžiai ir pradinėms mokykloms. Visi vienbalsiai sutinka, kad tam tinkamai pasiruošti iki naujųjų mokslo metų suspėta tikrai nebus, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Keturiolika kartų daugiau

Artėjančios rugsėjo 1-osios labiausiai su nerimu laukia uostamiesčio „Gilijos“ pagrindinės mokyklos, kurioje mokslo metus pradės 630 pirmos-ketvirtos klasės mokinukų, vadovai.

REKLAMA

Sužinojusi, kad nuo rugsėjo visi mokyklos pradinukai gaus nemokamą maitinimą, pasitraukė net trylika metų joje moksleivius maitinusi privati įmonė.

Pasak mokyklos direktorės Aldonos Kasnauskienės, senieji valgyklos darbuotojai paprasčiausiai išsigando, kad nebesusitvarkys, nes nuo rugsėjo 1 d. Valgančių pradinukų skaičius išaugs net keturiolika kartų - 630 vietoj buvusių 45.

Nors „Gilijos“ valgyklėlė šiuo metu remontuojama ir plečiama, visi pietaujantys joje tikrai netilps. Mokyklos vadovai išeitį rado planuodami mokinių maitinimui panaudoti aktų salę. Bet dėl to gali nukentėti ugdymo procesas. Tuo labiau kad baldus į salę teks sunešti ir vėl išnešti.

REKLAMA
REKLAMA

Baiminamasi ir ar pavyks laiku pamaitinti pradinukus, nes valgiui skirtos dvi pertraukos gali užsitęsti net iki kelių valandų. Tokiu atveju liktų nuskriausti ir į valgyklą nepatekę vyresniųjų klasių mokiniai.

Problemų uostamiesčio mokyklose kyla ir dėl pasenusių virtuvės įrangų, kurios gali neatlaikyti gaminamo maisto kiekių, paprasčiausių lėkščių bei įrankių trūkumo. Taip „Versmės“ pagrindinės mokyklos virtuvės įrangai lygiai tiek pat metų, kiek ir pačiai mokyklai – 28.

Mokyklos vadovai teigia neįsivaizduojantys, kaip reikės išsisukti iš susidariusios situacijos, nes papildomų pinigų kol kas niekas neskyrė. Pedagogai liūdnai juokauja, jog nuo rudens jų pagrindinė funkcija bus ne moksleivių ugdymas, o jų maitinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašo pagalbos

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės teigimu, į juos sunerimę pedagogai pradėjo kreiptis iš karto po pasibaigusių mokslo metų. Visų jų klausimai buvo panašūs – kur gauti pinigų virtuvės įrangai ir jos darbuotojams, kur sutalpinti valgančius vaikus.

Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius jau kreipėsi į įstatymą dėl nemokamų pietų visiems mokiniams, besimokantiems pagal priešmokyklinio ugdymo ar pagal pradinio ugdymo programas, inicijavusią Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją bei paprašė padėti išspręsti susidariusias problemas.

REKLAMA

Klaipėdiečiai ministerijos prašo rasti jiems reikalingus mažiausiai pusantro milijono litų arba leisti mokinių maitinimui skirtus pinigus pervesti jų tėvams. Pastaruoju atveju būtų išspręsta ir galinti kilti nekokybiško maisto problema, nes abejojama ar už tris litus įmanoma pagaminti pietus iš trijų patiekalų. Taip pat siūloma už šiuos pinigus nupirkti vaisių, kuriuos vaikams išdalyti būtų daug paprasčiau.

Teigiama, kad tikslinga būtų leisti moksleivių tėvams pasirinkti, reikalingi jų vaikams nemokami pietūs ar ne.



Problemų nebus?

REKLAMA

Tačiau panašu, kad Klaipėdos valdžios ir pedagogų balsas išgirstas nebus. Bent taip galima spręsti iš klaipėdiečiams atsiųsto atsakymo, kad visus klausimus turi spręsti pati savivaldybė bei oficialios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pozicijos.

„Kai kurios savivaldybės teigia, kad joms bus sunku įgyvendinti įstatymą dėl nemokamo maitinimo, nes trūksta lėšų, tačiau papildomų lėšų būtent šiam įstatymui įgyvendinti joms buvo skirta. Nuo šių metų liepos 1 d.

Įsigaliojus įstatymo pakeitimams, numatantiems priešmokyklinukų ir pradinukų nemokamą maitinimą, iš valstybės biudžeto specialios tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams išlaidoms produktams, įskaitant prekių pirkimo PVM, finansuoti papildomai skirta 30,9 mln.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Litų, taip pat numatytos lėšos socialinei paramai mokiniams administruoti – 3 mln. Litų“, - teigia ministerijos šeimos, vaikų ir jaunimo departamento direktorius Steponas Kulbauskas.

Šiais mokslo metais nemokamas maitinimas bus skiriamas apie 200 tūkst. mokinių, iš jų apie 150 tūkst. priešmokyklinukų ir pradinukų. Dalis pradinukų nemokamai maitint ir praeitais mokslo metais, kaip vaikai iš nepasiturinčių šeimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų