REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 40 valstybių atletai, dalyvausiantys Pekino olimpiadoje, pasirašė kreipimąsi į Kinijos vyriausybę su raginimu gerbti žmogaus teises bei religijos laisvę visoje šalyje, o ypač Tibete, skelbia „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

Bene žymiausias kreipimąsi pasirašęs atletas yra pasaulio rekordininkas 110 metrų barjerinio bėgimo rungtyje Dayronas Roblesas iš Kubos. Jis, beje, yra vienas pagrindinių Kinijos atleto Liu Xiango konkurentų kovoje dėl aukso Pekine. Tarp kitų pasirašiusiųjų kreipimąsi yra 400 metrų bėgikė iš JAV Dee Dee Trotter bei pasaulio šuolio į aukštį čempionė Blanka Vlasič iš Kroatijos.

REKLAMA

Iš viso kreipimąsi pasirašė 127 atletai bei tokių organizacijų kaip „Amnesty International“ ar „Tarptautinės kampanijos už Tibetą“ atstovai. Kinijos prezidentas Hu Jintao raginamas gerbti saviraiškos laisvę, religijos bei nuomonių laisvę visoje šalyje, taip pat ir Tibete. Prezidentas raginamas užtikrinti, kad žmogaus teisių aktyvistai daugiau nebebūtų persekiojami ir kalinami. Galiausiai komunistinė Kinijos diktatūra raginama panaikinti mirties bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

„Kinija yra pasaulinio dėmesio centre. Jūsų sprendimas šiais klausimais nulems Olimpiados sėkmę bei tai, kaip Kinija bus regima ateityje. Mes kviečiame jus gerbti žmogaus teises Kinijoje, kad būtų pasiekta taika bei susitaikymas“ – rašoma kreipimesi.

Šis laiškas veikiausiai sukels dar didesnį Kinijos valdžios nerimą. Komunistinė diktatūra daro viską, kad nukreiptų tarptautinės bendruomenės dėmesį nuo žmogaus teisių padėties šalyje. Tačiau tai daryti tampa vis sunkiau. Kalbėdamas Tailande, JAV prezidentas George‘as W. Bushas pareiškė, kad jo šalis stovi tvirtoje opozicijoje dėl Kinijoje vykdomų politinių bei religinių persekiojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien iš Tiananmenio aikštės buvo išvesdinti 3 amerikiečių religiniai aktyvistai, kurie demonstravo reikalaudami suteikti kinams religijos laisvę. Kinijoje religinės apeigos yra leidžiamos tik tose institucijose, kurios prisiekia ištikimybę valdančiajam režimui. Policija dažnai areštuoja žmones, kurie religines apeigas atlieka pogrindinėse, dažniausiai namuose įrengtose bažnyčiose.

Trečiadienį taip pat buvo sulaikyti 4 užsieniečiai, kurie Pekine išskleidė plakatus, reikalaujančius Tibeto nepriklausomybės. Britų pora jau deportuota iš Kinijos.







("News Bridgepix" nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų