REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausiasis Teismas pradėjo nagrinėti Ingos Rinau ir generalinio prokuroro skundą nepripažinti Vokietijos teismo sprendimo, pagal kurį mažametė Luisa Rinau turi būti kuo greičiau grąžinta Vokietijoje gyvenančiam jos tėvui. Pirmoji byla dėl proceso atnaujinimo buvo nagrinėjama pirmadienį. Abiejų I. Rinau bylų nutartys paaiškės rugpjūčio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tai portalui „Balsas.lt“ sakė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko tarnybos vyriausiasis specialistas Alvydas Jancevičius.

REKLAMA

Šią savaitę teismas taip pat pradėjo nagrinėti, ar atnaujinti teismo procesą dėl L. Rinau grąžinimo į Vokietiją.

Kaip „Balsas.lt“ aiškino A. Jancevičius, šiuos kasacinius skundus dėl proceso atnaujinimo pateikė I. Rinau ir generalinis prokuroras, o šiandien vyko Vokietijos teismo sprendimo dalies, pagal kurią mergaitės globa buvo paskirta tėvui, nepripažinimo svarstymas. Tokį skundą pateikė pati I. Rinau.

Mėnesio pabaigoje priimtas Aukščiausiojo Teismo sprendimas bus galutinis ir neapskundžiamas, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas į Vokietijos teismų veiklą nesikiš.

REKLAMA
REKLAMA

Europos teisingumo teismas liepos mėnesį nutarė, kad Vokietijos teismo sprendimas, pagal kurį L. Rinau turi būti grąžinta teisėtam jos globėjui tėvui Michaeliui Rinau, yra galiojantis ir turi būti nedelsiant vykdomas Lietuvoje. Tačiau kol teismų procesai nesibaigė, mergaitės grąžinimas sustabdytas.

2006-ųjų liepos mėnesį I. Rinau, gavusi mergaitės tėvo leidimą, su dukterimi išvyko į Lietuvą, iš kur pranešė nežadanti sugrįžti. Iškart po to Vokietijos teismas priėmė I. Rinau nepalankų sprendimą.

Apeliacinis teismas yra konstatavęs, jog neteisėto vaiko laikymo pasekmės yra globos teisių pažeidimas, nes vaikas neteko asmens globos, kurią turėjo savo nuolatinėje nustatytoje gyvenamojoje vietoje – Vokietijoje. Be to, mergaitės mamai nebuvo ir nėra užkirstas kelias toliau bendrauti su dukra Vokietijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažametė Luisa dar praėjusių metų kovo 15-osios galutine Apeliacinio teismo nutartimi iki balandžio 15-osios turėjo būti perduota tėvui į Vokietiją. Vėliau terminas buvo pratęstas iki liepos 1 d.

I. Rinau gavo tėvo sutikimą išsivežti dukrą į Lietuvą tik ribotam laikui, teismai pripažino, kad mergaitės išvežimas yra teisėtas, tačiau jos laikymas Lietuvoje nepritariant jos tėvui – neteisėtas.

2006-ųjų rugpjūtį Vokietijos Oranienburgo apylinkės teismas nusprendė globos teises laikinai suteikti tik mergaitės tėvui ir panaikinti bendrą globą su motina.

REKLAMA

Klaipėdos apygardos teismas 2006 metų gruodžio mėnesį leidimo grąžinti mergaitę į Vokietiją nedavė. Šį sprendimą panaikino Apeliacinis teismas, konstatavęs, kad neteisėtai laikant vaiką yra pažeidžiamos globos teisės. Pagal Apeliacinio teismo nutartį, mergaitė iki praėjusių metų balandžio 15 dienos turėjo būti grąžinta Vokietijoje gyvenančiam tėvui. Vėliau terminas buvo pratęstas iki liepos 1 d.

Europos teisingumo teismas konstatavo, kad Lietuva negalėjo nepripažinti Vokietijos teisėjų sprendimo ir mergaitė turėjo būti nedelsiant perduota tėvui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų