REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadenciją baigęs, tačiau iš pareigų neatleistas Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininkas Vytautas Greičius tebegauna atlyginimą kaip teismo vadovas, o ne kaip eilinis jo teisėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS antradienį pranešė AT laikinai einantis kanclerio pareigas Bronislovas Sakovičius, AT pirmininko atlyginimas, atskaičius mokesčius, yra 9354 litai.

REKLAMA

AT teisėjų atlyginimas, atskaičius mokesčius - 8246,85 litai.

„Seimas nėra atleidęs V.Greičiaus iš Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigų ir šiuo klausimu nėra priėmęs nutarimo, todėl nėra ir teisinio pagrindo, kuriuo jo atlyginimas būtų skaičiuojamas kitaip“, - rašoma B.Sakovičiaus atsakyme BNS.

Be to, pažymima, kad V. Greičius kiekvieną dieną yra informuojamas apie visų AT struktūrinių padalinių veiklą, kuri yra aptariama.

REKLAMA
REKLAMA

AT nagrinėjamas kasacines bylas teisėjams skiria ir kolegijas sudaro, kaip ir numato įstatymai, LAT skyrių pirmininkai ar juos pavaduojantys teisėjai.

Šiuo metu atostogaujančią Civilinių bylų skyriaus pirmininkę Janiną Stripeikienę pavaduoja teisėjas Aloyzas Marčiulionis, o Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Joną Prapiestį - teisėjas Albinas Sirvydis.

„Ir AT pirmininkas, ir skyrių pirmininkai pirmiausia yra šio teismo teisėjai ir visi jie nagrinėja bylas taip, kaip ir numato Konstitucija“, - teigiama AT kanclerio pareigas einančio R.Sakovičiaus atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas liepos mėnesį du kartus atmetė prezidento Valdo Adamkaus teiktus dekretus ir neatleido V.Greičiaus iš AT pirmininko pareigų.

Po šio Seimo sprendimo išsiskyrė V.Greičiaus statuso vertinimai - dalies parlamentarų teigimu, V.Greičius tebėra visus įgaliojimus tebeturįs AT pirmininkas, prezidentūros atstovų teigimu, V.Greičiaus įgaliojimai pasibaigus jo kadencijai, nepaisant Seimo sprendimo jo neatleisti, yra pasibaigę.

Nesutikus atleisti V.Greičiaus iš pareigų tąkart didesnioji dalis parlamentarų teigė pasigedę šalies vadovo noro tartis nepriimtinu laiką šalies vadovo patarėjų įvardintus argumentus, esą Seimo funkcija atleidžiant AT pirmininką, pasibaigus jo kadencijai, tėra formali.

REKLAMA

Be to, parlamentarams užkliuvo ir tai, jog dar neatleidus AT pirmininko, šalies vadovas jau buvo pasirašęs kitą dekretą siūlant naujuoju AT vadovu skirti šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Joną Prapiestį.

Kai kurių Seimo opozicinių frakcijų atstovai tvirtina, jog V.Greičiaus atleidimas parlamente, be kita ko, užstrigo dėl šios prezidento pasiūlytos J.Prapiesčio kandidatūros.

Prezidentas savo ruožtu ne kartą yra pareiškęs, jog Seimas tokiu sprendimu pats save įstūmė teisinėn aklavietėn.

Pagal Konstituciją, AT pirmininką prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas.

REKLAMA

Dabartinio Aukščiausiojo Teismo vadovo V. Greičiaus kadencija baigėsi liepos 8 dieną, jis toliau dirbs šiame teisme, nes, Seimo sprendimu, į šį teismą yra paskirtas iki jam sueis 65 metai. Aukščiausiajam Teismui V.Greičius vadovavo nuo 1999 metų liepos mėnesio.

AT pirmininko atleidimo klausimas vėl galėtų būti sprendžiamas ne anksčiau rudenį, t.y. Seimui rugsėjo 10 d dieną susirinkus į eilinę rudens sesiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų