REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį, rugpjūčio 6 d., nuo 11 val. iki 19.30 val. Vilniaus mokytojų namų vykdomo Skaitymo skatinimo projekto „Su knyga per kultūrinę Europą” dėmesys bus skirtas anglų literatūrai – Viljamo Šekspyro, Čarlzo Dikenso, Gilberto Kyto Čestertono, Dylano Tomo, Iano McEwano kūrybai. Tai tie anglų rašytojai, kurių kūrybos pasiklausyti pakvies renginio organizatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Tradiciškai nuo 11 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje veiks nedidelė knygų mugė, kurioje bus galima įsigyti įvairių Europos tautų autorių knygų. Visą dieną kiemelyje skambės angliška muzika, lankytojai galės paragauti angliškų patiekalų.

REKLAMA

Renginio literatūrinės skaitymo programos pradžia – 17 val. Aktorius Gediminas Storpirštis skaitys V. Šekspyro – žymiausio anglų dramaturgo ir poeto – sonetus. G. Storpirštis, vienas iš nedaugelio Lietuvos bardų, kurio nemažą repertuaro dalį sudaro dainos pagal Šekspyro tekstus. Aktorius, dainuodamas šias dainas, įpins ir skaitomus sonetus. Intarpuose – keletas biografinių žinių apie V. Šekspyro gyvenimą iš neseniai išleistos S. Greenblatto biografinės knygos „Vilas ir pasaulio valia”. Vėliau bus stabtelėta ties prozininko Čarlzo Dikenso kūryba. Tai – vienas poetiškiausių romanistų Europos literatūroje. Iš daugelio rašytojo romanų šiai programai parinktas „Pomirtiniai Pikviko klubo užrašai” – vienas pirmųjų rašytojo publikuotų kūrinių. Linksmas ir nuotaikingas šios knygos ištraukas skaitys aktorius Jonas Braškys.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ir kartu su aktoriumi Česlovu Stoniu lankytojai galės susipažinti su žymiu ir daugiažanriu rašytoju Gilbertu Kitu Čestertonu. Jo kūrybinį palikimą sudaro esė, romanai, eilėraščiai, sentencijos. 1927 m. rašytojas lankėsi Vilniuje. Savo autobiografijoje vaizdingai aprašė Aušros vartus. Per literatūrinį vakarą buvo juokais siūloma išrinkti jį Vilniaus burmistru.

Aktorė Marcelė Zikaraitė paskaitys vieno garsiausio XX a. Velso rašytojo anglų poeto Dylano Tomo eilėraščius. Poetas, kilęs iš Velso, išsaugojęs senovinę keltų kalbą ir tradicijas, taip pat kūręs apsakymus, pjeses, II pasaulinio karo metu rašęs scenarijus, o po karo išgarsėjo kaip radijo laidų vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Literatūrinė skaitymo programa baigsis pažintimi su visiškai šiuolaikiniu anglų rašytoju, romanistu Ianu McEwanu. Rašytojo kūryba pelnė įvairių apdovanojimų. Jo romanuose galima atrasti ir meilės intrigų, ir slaptingų detektyvo elementų. Lietuvoje išleisti du šio autoriaus romanai. Iš jų bus skaitomos ištraukos.

Dar šiais metais liko trys projekto „Su knyga per kultūrinę Europą” renginiai, skirti Lenkijos, Estijos ir Lietuvos literatūrai. Kitą trečiadienį vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami į lenkų literatūros vakarą, kuriame bus skaitoma ištraukos iš Julijaus Slovackio, Vladislovo Reimonto, Vitoldo Gombrovičiaus, Vislavos Šymborskos, Zbignievo Herberto ir Eustachijaus Rylskio kūrinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų