REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šios savaitės kiekvienas panorėjęs sužinoti valdininkų algos dydį gali kreiptis į bet kurią instituciją ir reikalauti šios informacijos. Tačiau tai tik teorija. Dauguma klerkų iš įpročio nesileidžia į kalbas apie atlyginimo paviešinimą, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Atlyginimai – žmonių teismui

įsigaliojus Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatymo pataisoms, informacija apie valstybės, savivaldybės ir joms priklausančių įstaigų darbuotojų bei vadovų darbo užmokestį tapo prieinama bet kuriam panorėjusiam.

REKLAMA

Tereikia įstaigos vadovo vardu parašyti oficialų prašymą, gauti jo patvirtinimą ir po keleto dienų turėtų būti atsiųstas atsakymas.

Įstaigos neturės teisės atmesti šių prašymų. Tačiau, kaip įsitikino „Respublika“, smalsumo kamuojamiems piliečiams gali tekti pavargti norint sužinoti, kiek koks valdininkas uždirba.

Prezidento, Seimo ir Vyriausybės narių bei daugelio savivaldybių biurokratų atlyginimai yra lengvai pasiekiami. Aukščiausi pareigūnai nevengia viešumo, tad dažniausiai informaciją apie jų atlyginimus galima nesunkiai susirasti interneto tinklalapiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau didžiausią susidomėjimą kelią valstybei arba savivaldybei priklausančių įstaigų vadovybės atlyginimai. Šių įstaigų vadovų darbo užmokestis dažnai lenkia parlamentarų, ministrų ir didžiųjų miestų merų atlyginimus.

Pataisomis nesižavi

Pabandę kreiptis į valstybės įmonę „Regitra“ ir pasiteirauti apie šios būsimųjų vairuotojų egzaminavimu ir automobilių valstybinių numerių ženklų išdavimu užsiimančios įmonės vadovų algas, buvome nemaloniai nustebinti.

„Kodėl aš jums turiu atsakinėti į šitą klausimą? Pagal kokį įstatymą? Šitos informacijos aš jums nepateiksiu“, - „Respublikai“ pareiškę „Regitros“ vyriausioji finansininkė Milda Piskarskienė ir kažkodėl pasiūlė mums rūpimos informacijos ieškoti Registrų centre arba „Sodroje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienos valstybinės įstaigos – Registrų centro – darbuotojų ir vadovų atlyginimai apipinti istorijomis apie jų fantastinius dydžius. Registrų centro direktorius Kęstutis Sabaliauskas prieš kelerius metus buvo įsivėlęs į skandalą, kai nutarė pats sau prie algos paskirti 17 tūkst. litų. Pinigus K.Sabaliauskui teko grąžinti, tačiau dėmė ant įstaigos munduro liko.

Viešumu K.Sabaliauskas ne itin patenkintas. „Nemanau, kad įmonės užduotis sakyti, kas, kur, kiek uždirba. Reikia dar ant reklaminių stendų bėgančią eilutę paleisti. Padaryti skelbimo lentas“, - bandė šmaikštauti Registrų centro direktorius. Jis patikino, jog jo alga tesiekia 4,9 tūkst.

litų.

REKLAMA

Vizitas į vieną didžiausių šalies valstybinių įmonių – AB „Lietuvos geležinkeliai“ - pasibaigė nesėkme. Siuntinėjami nuo vieno darbuotojo prie kito, galiausiai atsidūrėme pas buhalteres. Moterys nepanoro atskleisti, kokie yra jų vadovų bei čia personalo direktore dirbančios premjero Gedimino Kirkilo žmonos Liudmilos Kirkilienės atlyginimai.

„Mes aiškinamės su savo teisininkais. Buvome pas juos, jie sakė, mes tai kategorijai nepriklausome“, - „Respublikai“ pareiškė vyriausiąja buhaltere prisistačiusi moteris.

REKLAMA

Teks palaukti

Vienas iš pataisų iniciatorių Seimo narys Artūras Skardžius „Respublikai“ aiškino, kad pats nelabai suvokia, pagal kokią tvarką žmonės galėtų kreiptis į įstaigas.

„Pati tvarka yra rengiama Vyriausybės. Seimas savo žodį tarė, o tvarką turi nustatyti Vyriausybė. Jeigu nėra tos tvarkos, galima bandyti kreiptis ir reikalauti taip“, - siūlė parlamentaras.

Vyriausybė per dešimt dienų planuoja priimti informacijos apie algas teikimo tvarką.



Kai kurių šalies pareigūnų viešai deklaruojami atlyginimai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus – 18 tūkst. litų

Lietuvos radijo ir televizijos generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius – 13 tūkst. litų

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės vadovas – 8 tūkst. litų

Vilniaus miesto universitetinės ligoninės vadovas – 7,8 tūkst. litų

Sostinės Centro poliklinikos vadovas – 7,2 tūkst. litų

Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės vadovas – 7,1 tūkst. litų

Ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas – 7 tūkst. litų

Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas – 6,2 tūkst. litų

Vilniaus meras Juozas Imbrasas – 4,8 tūkst. litų

Panevėžio meras Povilas Vadopolas – 4,8 tūkst. litų

Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius – 4,7 tūkst. litų

Kauno meras Andrius Kupčinskas – 4,5 tūkst. litų

Šiaulių meras Genadijus Mikšys – 4,3 tūkst. litų

Sergejus Tichomirovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų