REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Jacques Rogge atletus perspėjo, kad bet kokie mėginimai daryti politinius pareiškimus ar reikšti savo protestą prieš Kiniją Olimpinių žaidynių metu bus griežtai pasmerkti.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu „The Daily Telegraph“ J. Rogge teigė, kad sportininkai galės pareikšti savo poziciją jiems aktualiais klausimais viešosiose vietose, tačiau pabrėžė, kad bus itin griežtai prižiūrimas TOK chartijos 51 taisyklės, draudžiančios atletams pasinaudoti olimpiniu podiumu, varžybų vieta ar olimpiniu kaimeliu propagandos tikslais, laikymasis.

REKLAMA

„Jeigu Olimpiados arenoje leidžiama daryti politinius pareiškimus, yra netenkama žaidynių dvasios“, - sakė J. Rogge. Anot jo, atletai turės visas galimybes išdėstyti savo požiūrį į politinius įvykius, tačiau jie yra prašomi nedaryti to varžybų vietose, ant olimpinio podiumo ir kaimelyje.

Anot J. Rogge, olimpiniame kaimelyje negali būti jokios politinės propagandos – pavyzdžiui, jei atletas ant sienos pasikabins „Laisvė Tibetui“ plakatą, tai bus netoleruotina.

REKLAMA
REKLAMA

Nors savaitgalį Kinija pagaliau šiek tiek atlaisvino interneto cenzūros gniaužtus – dabar šalyje jau galima prisijungti prie BBC kiniškosios versijos, „Wikipedia“ ir „Amnesty International“ puslapių – atkreipiamas dėmesys, kad didelė dalis tinklalapių taip ir liko uždrausti. Daugiausia tai yra tie puslapiai, kuriuose galima rasti informacijos apie Kinijai opius klausimus – Tibeto nepriklausomybę, Kinijos judėjimą už demokratiją, tragiškus įvykius Tianmenio aikštėje ir pan.

Nuo to laiko, kai Kinijai buvo suteikta teisė rengti Olimpines žaidynes, žmogaus teisių pažeidimai šalyje atsidūrė viso pasaulio žiniasklaidos taikinyje. Ypač daug dėmesio sulaukė protestuotojai, lydintys olimpinio deglo nešimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Rogge kritikavo tokius žmogaus teisių aktyvistų veiksmus. „Tai buvo ne protestas. Buvo taikių protestuotojų, bet buvo ir žmonių, kurie buvo labai agresyvūs“, sakė jis.

Anot J. Rogge, smurtas per protestus buvo netikėtas – „smurtas visiškai prieštaravo Dalai Lamos siunčiamai žinutei. Jis daug kartų kvietė žmones netrukdyti deglo nešimui ir nenaudoti prievartos“.

J. Rogge sakė tikįs, kad kai tik prasidės Olimpiada, žmonės pamirš kalbas apie smogą, cenzūrą, žmogaus teisių pažeidimus ir visą dėmesį skirs sportui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų