REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV pasirašius sutartį dėl strateginės ginkluotės mažinimo, kariniame laivyne teko perdaryti daugelį „Ohio“ klasės atominių povandeninių laivų.

REKLAMA
REKLAMA

Teko pašalinti raketas su branduoliniais užtaisais ir vietoje jų sumontuoti ką nors kita.

Ką būtent montuoti, pasiūlė lėktuvų gamintojas „Lockheed Martin“, kurio vizija buvo iš panirusio laivo paleidžiamas lėktuvas, slaptai atliekantis savo misiją ir sugrįžtantis atgal.

REKLAMA

„Cormorant“ yra nepilotuojamas lėktuvas, skirtas daugiausia žvalgybos ir palaikymo misijoms.

Žinoma, jog variklis neveikia po vandeniu - dėl šios priežasties kelionė iki vandens paviršiaus vykdoma naudojantis fizikos dėsniais. Atsidarius raketų angarui, orlaivis pradeda kilti dėl slėgių skirtumo. Tuo metu jo variklio anga yra hermetiškai uždaryta. Kilimo metu įgautas pagreitis leidžia aparatui šiek tiek iššokti virš vandens.

REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausiame šuolio taške įjungiami du pagalbiniai raketiniai varikliai, kurie pakelia lėktuvą aukščiau ir leidžia jam įgauti skrydžiui reikalingą greitį.

Atlikęs misiją, „Cormorant“ grįžta į nustatytą vietą, kur jo laukia povandeninis laivas. Tada jo variklis tiesiog išjungiamas ir išskleidžiamas parašiutas.

Lėktuvas nusileidžia į vandenį, tačiau povandeniniam laivui nebūtina pakilti norint jį paimti - šį darbą atlieka specialus robotas.

Išankstinę projekto vaizdo demonstraciją apie „Cormorant“ galite žiūrėti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų