REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mes turime vandens“ – tokiais žodžiais Arizonos universiteto (JAV) mokslininkas Williamas Boyntonas NASA išplatintame oficialiame pranešime paskelbė, kad Marsą tiriantis zondas „Phoenix“ po jo gruntu iš tikrųjų rado sušalusio vandens.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes žinojome, kad Marso paviršiuje yra ledo, tai liudijo „Mars Odyssey“ nuotraukos ir praėjusį mėnesį „Phoenix“ užfiksuotos tirpstančios jo dalelės, tačiau dabar pirmą kartą Marso vandenį pavyko „paliesti“ ir „paragauti“, – sakė mokslininkas.

REKLAMA

Britų dienraštis „The Telegraph“ cituoja „Phoenix“ tyrimų programos vadovo, Arizonos universiteto mokslininko Peterio Smitho žodžius, kad Marsas tyrėjams pateikė „keletą siurprizų“. „Mes esame sužavėti, nes atradimai būtent nuo to ir prasideda“, - sakė jis.

Pirminės „Phoenix“ tyrimų išvados apie kelių centimetrų gylyje po Marso paviršiumi aptiktą vandens ledą buvo patvirtintos ištyrus iš maždaug 5 cm gylio manipuliatoriaus iškastos duobelės paimtą ledo mėginį.

Praėjusį mėnesį zondo mechaninė ranka maždaug tokiame gylyje aptiko baltos spalvos medžiagos sluoksnį, kuris po keturių dienų ištirpo nuo saulės spindulių. NASA tyrėjai tuomet pranešė manantys, kad tai ledo kristalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų