REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarai persiritus į antrąją pusę Gargždų jaunimas vis labiau įsidrąsina linksmintis viešose vietose. Dejuojančiųjų, jog nėra ką veikti, netrūksta ir mažesnėse rajono gyvenvietėse. Geriausia pramoga ir čia tampa suoliukų laužymas bei kiti vandališki veiksmai. Panašu, jog savo vietovę niokojančiųjų negąsdina net viską matančios bendruomenės akys.

REKLAMA
REKLAMA

Renkasi kapinėse


Į Gargždų „Bangos“ redakciją jau ne vieną kartą yra skambinę veiviržėniškiai, kurie skundėsi, jog čia besilankantis jaunimas negerbia net šventų vietų. Pagrindinės jų susibūrimo vietos – Veiviržo slėnis ir... šv. Jurgio kapinės. Jose yra tremtinių ir politinių kalinių kapai. Jos jaunimą traukia, nes yra pačiame miestelio centre.

REKLAMA

Čia pat įsikūrusi seniūnija, tad jos darbuotojos sakė kone kasdien iš kapinių vaikančios jaunuolius. „Bijome ką ir sakyti, juk tuoj nuo tokių pačios galime gauti“, – skundėsi moterys.

Veiviržėnų seniūnė Jadvyga Radžienė sakė, jog situacijos dar nebūtų galima vadinti žiauria, tačiau jaunimas nereaguoja į jokius raginimus elgtis mandagiau, gerbti tvarką. „Norėtųsi, kad jaunimas gerbtų protėvių kapus, nešiukšlintų ten ir netriukšmautų. Jie vaikšto tvoromis, o tai miesteliui garbės nedaro. Dabar jaunimas piktas, negali jam nieko sakyti“, – apgailestavo seniūnė. Jai ir pačiai yra tekę iš kapinių vaikyti ten besirenkančius, tačiau jiems nepatinka kitos susirinkimų vietos, mat čia centras.

REKLAMA
REKLAMA

Dar sovietmečiu šioje vietoje buvo pastatyti suoliukai, tačiau juos suniokojus naujų įrengti nesiruošiama – tai pritrauktų tik dar daugiau jaunimo.

Veiviržėnų apylinkės inspektorius Algirdas Požė teigė žinantis apie jaunimo būriavimąsi kapinėse. Anot jo, prieš dvejus trejus metus situacija čia buvo blogesnė nei dabar. Į šią vietą dažniausiai renkamasi per šventes, tada labiau skundžiamasi. Per paskutiniąją šventę Veiviržėnuose buvo surašyti 5 protokolai miestelio centre triukšmavusiems jaunuoliams.

Pavogė ženklus

Veiviržo slėnis taip pat mėgstama jaunuolių vakarojimų vieta. Pasak seniūnės J. Radžienės, jaunimas ir ten buvo per daug įsisavivaliavęs – žole važiuodavo automobiliais, „piešdavo saules“, triukšmaudavo. Nors buvo pastatyti ženklai, jog su mašinomis ten važiuoti negalima, juos netrukus pavogė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausėme, ar ne tiek daug gyventojų turinčiame miestelyje neįmanoma atpažinti chuliganų? Seniūnė buvo įsitikinusi, jog dauguma čia besilankančiųjų – iš aplinkinių vietovių, o vietinis jaunimas taip elgtis privengia. „Nuolat girdžiu, kad čia nėra ką veikti, bet jie ir patys nežino, ko nori“, – sakė seniūnė.

Ji teigė, jog ši problema žinoma jau seniai ir su ja tikrai stengiamasi kovoti. Anot seniūnės, miestelio žmonės yra tvarkingi, stengiasi puoselėti vietovę, tad jaunimas turėtų gerbti jų triūsą.



Pasigenda suaugusiųjų priežiūros

REKLAMA

Dovilų seniūnė Nijolė Ilginienė taip pat apgailestavo, jog jaunimas darosi vis įžūlesnis. Ji pati ne kartą prieš nepilnamečius ėmėsi drausmės priemonių. Deja, liko nesuprasta.

Doviliškiai jaunuoliai dažnai renkasi prie seniūnijos, ten palieka šiukšlių, tuščių alaus plastikinių butelių, kuriuos paskui rinkti tenka darbuotojams.

Gaila, jog būriuotis nevengiama ir už Dovilų bažnyčios. Seniūnė mano, jog tai lemia ir šioje vietoje esantis nepakankamas apšvietimas.

N. Ilginienė piktinosi, kad vėlai vakarais gatvėmis besišlaistančių vaikų nesudrausmina tėvai. Ją ypač šokiravo įvykis po paskutinės miestelio šventės. Anksti ryte važiuodama pro šalį seniūnė pastebėjo, jog 5-6 metų vaikai verčia iš konteinerio į maišus sukrautas šiukšles. „Gerai, kad mažiukai, todėl neišsisukinėjo, prisipažino. Pati laikiau maišus ir liepiau krauti šiukšles“, – pasakojo seniūnė. Kur tada buvo mažamečių tėvai, lieka neaišku.

REKLAMA

Ji teigė, jog visoje Dovilų apylinkėje jaunimo situacija yra panaši. Šiūpariškiai renkasi mokyklos teritorijoje, prie parduotuvės. Ketvergiuose patriukšmauja prie urėdijos poilsiavietės.

Seniūnė džiaugiasi, jog dažnai patruliuoja apylinkės inspektorius Giedrius Šneideris. Anot jos, policija savo darbą atlieka tikrai gerai. Žmonės visada dėl triukšmaujančio jaunimo linkę kaltinti tai pareigūnus, tai seniūniją, tačiau patys iniciatyvos drausminti nesiima.

Drausmina patys

Endriejavo seniūnijos jaunimas taip pat dažniausiai renkasi gyvenviečių centruose. Populiariausi – Endriejavo miestelio ir Žadeikių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seniūnė Laimutė Šunokienė tikino, jog didelių problemų dėl jaunimo nepaklusnumo ar vandalizmo nėra. Būna, kad dėl per garsiai iš automobilių leidžiamos muzikos gyventojai skambina į policiją, tačiau ne dažnai.

Kiekvieną savaitgalį pakaitomis vyksta diskotekos Žadeikiuose ir Endriejave. L. Šunokienė sakė suprantanti, jog kaimo jaunimui tikrai mažiau galimybių pramogauti. Kiti neturi lėšų ar transporto pramogoms didesniuose miestuose.

Paklausta, ar pakanka policijos dėmesio tolimesnėms gyvenvietėms, seniūnė pareigūnų veikla nesiskundė. Jie budi renginiuose ir diskotekose, patruliuoja ir kitomis dienomis. Ji džiaugėsi policijos rėmėjų, ypač Petro Puidoko darbu, kurie iškviesti atvyksta net savo transportu. Vis dėlto, apylinkėje triukšmaujančio jaunimo ir gyventojų konfliktus neretai stengiamasi spręsti tarpusavyje, be policijos įsikišimo.

REKLAMA

Anot seniūnės, svarbiausia, kad kultūros darbuotojai organizuotų užimtumą jaunimui, tada kils mažiau problemų.

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojo Virginijaus Zubausko komentaras:

- Kaimuose ir miesteliuose tvarką prižiūri apylinkės inspektoriai – jų yra 13. Daugiausia iškvietimų pastaruoju metu gaunama iš Vėžaičių, Priekulės, Dituvos, Karklės. Mažiau tokių problemų būna Judrėnuose. Žinoma, vasaros metu skundų dėl triukšmaujančio jaunimo visada padaugėja.

Jolanta VENSKUTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų