REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors žemdirbiai tikisi, kad netrukus grūdų supirkimo kainos šoks į viršų, perdirbėjai mano priešingai. Esą geras derlius ir importo galimybės leis miltus gaminti pigiau. Gali kristi ir duonos kainos, praneša ketvirtadienio „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Pavasarį prognozuota, kad, pradėjus malti naujo derliaus grūdus, duonos gaminiai lentynose pabrangs iki 30 proc. Tačiau dabar ši prognozė apkarpyta iki 10 proc., o, palankiai susiklosčius aplinkybėms, rudenį galbūt valgysime atpigusią duoną.

REKLAMA

Lietuviškas grūdas - ne būtinybė

Tikėdamiesi tolesnio supirkimo kainų augimo, žemdirbiai neskuba perdirbėjams vežti grūdų ir juos sandėliuoja. Tačiau malūnams darbo netrūksta - lietuviškus grūdus „pavaduoja“ rusiški ir ukrainietiški.

„Nesusidūrėme su trūkumais, nemanau, kad ir susidursime. Yra galimybės importuoti iš aplinkinių rinkų - Ukrainos, Rusijos. Esant aukštoms supirkimo kainoms Lietuvoje ir dėl to, kad Europos Sąjunga grūdams netaiko importo mokesčių, bent jau mes supirkimo sezoną pradėjome nuo importinių kviečių, nors tai galbūt ir juokingai skamba“, - „Respublikai“ sakė AB „Malsena“ generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šiuo metu „Malsena“ grūdus importuoja dešimtimis tūkstančių tonų. „Mums, kaip miltų ir krakmolo gamintojams, aukšta grūdų kokybė nėra tiek aktuali. Dėl to galime sau leisti importuoti žemesnės kokybės grūdus, ir gerokai pigiau, nei siūloma Lietuvoje“, - teigė M.Gedvilas.


Didelių kainų tikėtis neverta

Pašnekovo teigimu, ūkininkai, prisimindami pernykštį supirkimo kainų šuolį, tikisi, kad rudenį jis pasikartos, ir grūdus mieliau sandėliuoja, nei veža perdirbti. Tačiau pernykščio scenarijaus pasikartojimas esą neįmanomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prognozuoti grūdų kainas - pats nepalankiausias „sportas“. Bet mes nemanome, kad artimiausiais mėnesiais matysime tokias žiauriai aukštas kainas, kokios buvo pernai. Ypač kol Rusija ir Ukraina turės tokį didelį eksporto rezervą“, - aiškino M.Gedvilas.

Pasak jo, vienintelis scenarijus, galintis sudaryti prielaidas grūdų kainų šuoliui, - dar viena finansų krizė, kuri priverstų investuotojus pinigus perkelti iš, pvz., akcijų fondų į grūdų rinką.


Miltai turėtų atpigti

„Malsenos“ vadovo teigimu, kainas artimiausiais mėnesiais sutvarkys konkurencija. Esą pradėjus perdirbti pigesnius naujo derliaus grūdus turėtų pigti tiek miltai, tiek duona.

REKLAMA

„Grūdų likučių turime ir mes, ir konkurentai. Tuos nerealiai brangius grūdus malsime dar 2-3 mėnesius. Kai jie bus sumalti ir pradėsime naudoti pigesnius naujo derliaus vietinius arba importinius grūdus, viską sutvarkys konkurencija, ir miltų kainos pradės mažėti. Tai, bent jau teoriškai, turėtų atsiliepti ir duonos kainoms“, - prognozavo M.Gedvilas.

Pasak jo, miltų dedamoji duonos savikainoje sudaro ne daugiau kaip 30 procentų.


Brangimas - ne daugiau kaip 10 proc.

Rita Ramanauskienė, UAB „Vilniaus duona“ generalinė direktorė:

„Kai buvo nuolatinio miltų kainų kilimo tendencija, matėsi, kad rudenį turėtų būti pats šuolis. Dabar, kai kalbama apie įmanomą kainų mažėjimą, bijočiau prognozuoti duonos kainas. Gali būti šioks toks brangimas, gali jo ir nebūti.

Sakyčiau, kad 30 proc. duonos brangimas dabar jokiu būdu neįmanomas.  Spėčiau, kad duona rudenį brangs 5-7 proc., blogiausiu atveju - iki 10 proc. Lėtėja ir atlyginimų augimas, degalai lyg ir nustojo brangti.  Manyčiau, iki metų galo duonos kainos tikrai nebus baisios.  Tikėtinas ir pigimas, bet viskas priklausys nuo miltų kainų pradėjus malti naujo derliaus grūdus.“

Šarūnas ČERNIAUSKAS

(„News Bridgepix“ nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų