REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dukart olimpinis ir pasaulio disko metimo čempionas Virgilijus Alekna iki ketvirtosios savo olimpiados sportuos Vilniuje. Jis ramiai sutiko žinią, kad Pekine varžysis ir vengras Robertas Fazekašas, ir tvirtino, kad praeities nuoskaudos jau seniai praėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš ketverius metus Atėnų olimpinėse žaidynėse dopingo mėginius mėginęs sukeisti R.Fazekašas buvo diskvalifikuotas dvejiems metams, o aukso medalis atiteko V.Aleknai.

REKLAMA

Vis dėlto atlikęs diskvalifikacijos bausmę praėjusią savaitę skandalingasis vengras įvykdė  limpinį A normatyvą ir turės progą dalyvauti Pekino olimpinėse žaidynėse. Diską jis numetė 64 m ir 56 cm ir vos 6 cm viršijo normatyvą, leidusį jam patekti į olimpines žaidynes.

Žaidynėms Pekine besirengiantis V.Alekna tvirtino pykčio buvusiam varžovui nelaikantis ir tikino, kad jo pasirengimas olimpiadai vyksta sklandžiai. Prieš dvi savaites Kretos saloje vykusiose varžybose lietuvis 70 metrų ribą įveikė net tris kartus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiam rezultatui buvau pasirengęs, - tvirtino V.Alekna. - Panašių rezultatų galima tikėtis ir olimpinėse žaidynėse“.

Lietuvis pridūrė, kad Pekine, norint iškovoti aukso medalį, diskas turėtų skrieti toliau negu 70 metrų.

Į Pekiną V.Alekna išvyks rugpjūčio 9 d., o kvalifikacinėse disko metimo varžybose startuos rugpjūčio 16 d. Finalo varžybos vyks rugpjūčio 19 d.

- Ar šiuo metu esate patenkintas savo sportine forma? - „Respublika“ paklausė V.Aleknos.

- Pasirengimas olimpiadai klostosi gerai, esu patenkintas ir savo sportine forma. Dabar svarbiausia išlaikyti sportinę formą ir kad nekiltų jokių netikėtumų dėl traumų. Šiuo metu treniruojuosi Lietuvoje ir iki išvykimo į Pekiną rugpjūčio 9 d. sportuosiu Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Paskutinės varžybos, kuriose dalyvavote, vyko prieš savaitę. Ar iki Pekino jų nepritrūks?

- Ne, jau užtenka. Šiais metais dalyvavau 7 ar 8 varžybose, manau, kad jų visiškai užteks iki pagrindinio starto. Prieš ankstesnes olimpines žaidynes dalyvaudavau maždaug dešimtyje varžybų, tačiau dabar jau nesu tokio amžiaus, kokio buvau anksčiau. Negaliu dalyvauti varžybose ir visose rodyti gerus rezultatus, todėl tenka rinktis svarbesnes, tas, kuriose tikrai norisi parodyti geresnį rezultatą. Prieš žaidynes taupau jėgas. Tai pagrindinis metų startas.

REKLAMA

- Iki varžybų Kretoje jūsų rezultatai tik gerėjo, tačiau Lietuvos pirmenybėse diskas nepasiekė nė 68 metrų ribos. Kodėl?

- Varžybas skirstau į prioritetines, kuriose dalyvauja pajėgūs varžovai, ir į tas, kuriose dalyvauju vienas. Lietuvos čempionatas buvo tos varžybos, kurioms specialiai nesirengiau – konkurencija Lietuvoje nėra tokia, kuri mane verstų susirūpinti. Šiose varžybose dalyvavau tik iš pagarbos Lietuvos čempionatui, ir nors tas rezultatas yra mažesnis – tai natūralu. Juk negali automobiliu nuolat važiuoti pirma pavara. Reikia save šiek tiek ir patausoti.

REKLAMA

- Varžybose Kretoje diską net tris kartus numetėte toliau negu 70 metrų. Per vienas varžybas tokių rezultatų pasiekiate ne taip jau dažnai.

- Vis dėlto šiais metais rodau tokią formą, kad šiam rezultatui buvau pasirengęs. Prieš varžybas Kretoje buvau metęs diską 69 metrus, o varžybose Turnove - 71 metrą. Galbūt to nepavykdavo padaryti tik kiekvienose varžybose. Aš visuomet fiziškai esu pasiruošęs įveikti 70 metrų ribą. Viskas priklauso tik nuo to, kaip metimą pavyks atlikti techniškai. Dabar diską techniškai išmetu gerai, todėl panašių rezultatų galima tikėtis ir olimpiniame stadione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar Kretoje buvo rimčiausias jėgų pasitikrinimas?

- Nepasakyčiau, kad pats rimčiausias, tačiau tai buvo vienos iš paskutinių rimtų varžybų prieš olimpines žaidynes. Vėliau buvo likęs tik Lietuvos čempionatas. Ir manau, kad būčiau daug ką nustebinęs, jei čia būčiau numetęs 70 metrų. Galbūt kaip tik žmonės būtų labiau nustebę, jei Kaune būčiau pasirodęs geriau negu Graikijoje.

- Dalyvausite ketvirtoje olimpiadoje iš eilės. Ar jūs, patyręs sportininkas, vis tiek jaudinatės labiau negu ankstesniais metais?

- Pirmosiose olimpiadose tikrai jaudinausi labiau negu dabar. Tuomet viskas buvo nauja, nežinoma. O dabar, aišku, važiuoju daug ramiau. Aišku, startinis jaudulys būna prieš kiekvienas varžybas, tai natūralu. Tačiau stadiono sektorius visur tas pats, apsauginiai tinklai tie patys, gal kiek aukštesnės tribūnos, neįprasta stadiono konstrukcija, tačiau nekreipsime į tai dėmesio.

REKLAMA

- Buvote pagrindinis kandidatas nešti šalies trispalvę žaidynių atidarymo ceremonijoje, tačiau tuo metu dar būsite Lietuvoje. Ar nenusiminėte?

- Ne, tikrai ne. Įsivaizduoju, kas tai yra. Prieš 15 metų, 1993-aisiais, man teko tai daryti panašaus lygio renginyje - universiadoje. Šių varžybų organizacija ir renginys yra labai panašus į olimpines žaidynes. Man tuomet teko nešti mūsų šalies vėliavą. Galiu pasakyti, kad tai gana sudėtinga ceremonija - labai ilgai, penkias šešias valandas, tenka stovėti negaunant prisėsti, iš tikrųjų labai pavargsti. Aš noriu gerai pasirodyti varžybose, todėl man būnant tokio amžiaus panaši ceremonija nebūtų naudinga. Manau, tai turėtų daryti jaunesnis sportininkas, kuriam varžybos prasideda kiek vėliau. Šarūnas Jasikevičius taip pat yra visiškai nusipelnęs tos garbės. Tačiau neatmetu tokios galimybės, kad kada nors ir man teks tai daryti.

REKLAMA

- Olimpiadoje?

- Galbūt ir olimpiadoje.

- Kalbate rimtai?

- Čia tik juokai. Tai sportininkui yra ne pats svarbiausias dalykas. Svarbiausia – deramai atstovauti savo šaliai ir gerai daryti tai, ką sugebi. O apie Londono žaidynes kalbėti dar per anksti. Labai anksti. Pirmiausia reikia sulaukti šių olimpinių žaidynių.

- Pekine varžysis ir jūsų „draugas“ Robertas Fazekašas. Kaip reagavote išgirdęs šią žinią?

- Nieko ypatingo. Galbūt ir gerai, kad jis sugebėjo įvykdyti šį normatyvą, nes bausmę jis jau atliko ir teisėtai gali dalyvauti varžybose. Kiek teko girdėti, įvykdyti olimpinį A normatyvą jam sekėsi labai sunkiai. Jis tai padaryti bandė ir pavasarį, nuvykęs į Jungtines Amerikos Valstijas, ir daugelyje kitų varžybų. Galbūt ir gerai, kad jam tai pasisekė padaryti dabar, nes kitu atveju jis neturėtų teisės vykti į Pekiną. Tegul važiuoja, juk neuždrausi žmogui to daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- R.Fazekašas sukčiaudamas Atėnų olimpinėse žaidynėse vos nepasisavino jūsų aukso medalio. Negi nejaučiate jam jokio pykčio?

- Kažkaip pykčio tokio ir nejaučiu. Vis dėlto praėjo ketveri metai, iš tikrųjų labai daug. Manau, šiemet jis nelabai turės galimybių pretenduoti į aukštas vietas. Bet aš apie tai net ir negalvoju.

- Kas Pekine bus jūsų pagrindiniai varžovai?

- Estas Gerdas Kanteris, ispanas Mario Pestano, Vokietijos sportininkas Robertas Hartingas, Lenkijos sportininkas Piotras Malachowskis ir iranietis Ehsanas Hadadi. Manau, kad kompanija bus labai linksma ir dėl apdovanojimų turėtų būti labai atkakli. Manau, kad šiose olimpinėse žaidynėse diskas turėtų skrieti per 70 metrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų