REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai vasarą aktyviai svarstę galimybę mokėti rentas kadenciją baigusiems parlamentarams, dabar Seimo nariai tvirtina šios idėjos atsisakę.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vienos pataisų projekto teikėjų, Seimo Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnės Aldonos Staponkienės, Seimas galutinai atsisakė rentų idėjos, tad šis klausimas pakartotinai svarstomas nebus.

REKLAMA

„Įteisinti išskirtinės pensijos, vadinamos renta, tikrai nereikia. (...).

Iš tiesų nėra jokio pagrindo mokėti parlamentarams rentą - jie, kaip ir visi sveiki žmonės, pasibaigus kadencijai privalo susirasti darbą“, - antradienį BNS tvirtino A.Staponkienė.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė, taip pat teikusi Nepriklausomybės akto signatarų ir Seimo narių statuso įstatymų pataisas Irena Šiaulienė pritarė, jog projektas nugramzdintas į užmarštį ir jo gaivinti nesiruošiama.

REKLAMA
REKLAMA

Anot I.Šiaulienės, buvę parlamentarai rentas galėtų gauti nebent pagal visiškai kitokią tvarką, nes pernai sumanytoji netinkama.

„Šią problemą reiktų spręsti, tik kitokiu būdu, negu buvo siūlyta. Lietuvoje nėra susiformavusios tokios praktikos kaip kitose ES valstybėse. Ten parlamentarų alga žymiai didesnė, ir 15 procentų jos sudaro specialus fondas. Fondo pinigai mokami žmonėms baigus politinę veiklą. Lietuvoje iš parlamentarų algos taip pat galima būtų atskaičiuoti specialų pensinį fondą ir kaupti jį kaip papildomą pensijos dalį nedarbo ar kitu atveju. Šiuo metu tokio rezervo nėra, taigi siūlyta spręsti šią problemą biudžeto lėšų sąskaita, kas nėra populiaru“, - pasakojo I.Šiaulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007 metų birželį Seime buvo įregistruotas įstatymo projektas, kuriame numatyta kadenciją baigusiems parlamentarams mokėti rentą, priklausančią nuo Seime išdirbtų metų skaičiaus.

Pagal jį, parlamentarai, išdirbę pusę vienos ketverių metų Seimo kadencijos, būtų gavę 20 procentų buvusios algos, visą kadenciją - 40 procentų, dvi visas kadencijas - 60 procentų, o tapę „ilgaamžiais“ seimūnais ir tarnavę tautai tris ar daugiau kadencijų - 75 procentų visos Seimo nario algos. Valstybės renta nebūtų mokama, jei Seimo narys mandatą prarastų apkaltos būdu ar kartu su Seimo nario alga gautų kitą darbo užmokestį.

REKLAMA

Šiam projektui Seime buvo pritarta po pateikimo. Tačiau kilus visuomenės pasipiktinimui, idėjai pritarę parlamentarai palaipsniui ėmė atsiiminėti parašus ir nukėlė įstatymo pataisų priėmimą į 2007-ųjų rudens sesiją, kuriai atėjus projekto svarstymas pratęstas nebuvo.

Jeigu pataisos būtų priimtos, į rentą būtų galėję pretenduoti beveik pusė tūkstančio buvusių Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų