REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) vis dar auga – šį ketvirtį jis buvo 5,5 proc. Didesnis nei prieš metus. Tačiau tokio mažo ūkio augimo rodiklio nebūta jau nuo 2005 m.

REKLAMA
REKLAMA

Antrąjį šių metų ketvirtį BVP siekė 28393,3 mln. Litų to meto kainomis ir, palyginti su 2007 m. Antruoju ketvirčiu, padidėjo 5,5 proc. Pirmąjį šių metų ketvirtį BVP buvo išaugęs 6,2 proc., palyginti su 2007 m. Pirmuoju ketvirčiu.

REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, šių metų antrąjį ketvirtį bendrosios pridėtinės vertės augimą lėmė pridėtinės vertės kitimas apdirbamosios gamybos, statybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonėse.

Be antrąjį ketvirtį augimą lėmusių veiklos rūšių, pusmečio rezultatams įtakos turėjo transporto, sandėliavimo ir ryšių bei nekilnojamojo turto, nuomos ir kitos verslo veiklos įmonių sukurtos pridėtinės vertės didėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Statistikos departamento duomenimis, paskutinį kartą arti 5,5 proc. ūkio augimo ribos buvome tik 2005 m. Pirmąjį ketvirtį – tuomet BVP augimas siekė 5,6 proc.

Gero nežada

„DnB Nord“ banko vyriausiasis analitikas prof. Rimantas Rudzkis „Respublikai“ aiškino, kad apskaičiuotas šių metų antrojo ketvirčio BVP augimas jo nenustebino. „Mūsų prognozė šiems metams yra 5 proc. Antrame ketvirtyje 5,5 proc. Augimas rodo nuosaikų lėtėjimą“, - aiškino jis.

Pašnekovo teigimu, pramonė atrodo prastai, o be „Mažeikių naftos“ ji atrodytų visai prastai. Šie rodikliai, anot jo, nesikeitė, tačiau pablogėjo prekybos rodikliai ir turėtų dar pablogėti, nes prastėja gyventojų lūkesčiai, jie pradeda mažiau vartoti, mažiau skolintis. Be to, mažėja tempai ir nekilnojamojo turto sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau nelabai ką yra ir pridėti – viskas vyksta pagal prognozes, - pabrėžė jis. - Jeigu žiūrėtume į perspektyvą, tai blogai yra tai, kad nesimato permainų, BVP augimas lėtės ir toliau. 2008 m. Pabaigsime su kokiais 5 proc., 2009 m. - su kokiais 3 proc. Tai yra visiškai aiškūs požymiai, kad padėtis Lietuvos ekonomikoje blogėja, ir nesimato požymių, jog ji greitai pradės gerėti“.

Analitiko teigimu, Lietuvos ūkis dabar neblogu tempu juda iš inercijos, tačiau ilgai tai tęstis negalės. „Blogiausia, kas gali nutikti – dėl to kils pavojus biudžeto surinkimui, o tai bus nauja priežastis ekonomikai lėtėti, nes valstybė finansuoja daugybę investicinių projektų, kurie stokojant lėšų bus varžomi“, - aiškino R.Rudzkis.

REKLAMA

Kelti panikos neverta

SEB vyriausiosios analitikės Vilijos Tauraitės teigimu, šitoks lėtėjimas teikia pagrindo nuosaikiai ramybei. „Palyginti su ankstesniais laikotarpiais, augimo tempo nuosmukis yra nežymus – 2007 m. Antrąjį ketvirtį jis sudarė 8,0 proc., o 2008 m. Pirmąjį ketvirtį – 7,0 proc.

Taigi Lietuvos ekonomikos plėtra kol kas lėtėja pagal „minkštojo nusileidimo“ scenarijų“, - aiškino ji.

Ekspertės teigimu, didesnį nerimą kelia mažmeninės prekybos nuosmukis, o ateinantį pusmetį vartojimą dar labiau varžys dviženklė infliacija ir prastėjantys namų ūkių lūkesčiai. Turėtų prasidėti akivaizdus statybų sektoriaus lėtėjimas. Be to, šiemet lėčiau nei įprasta pastaraisiais metais didėja užsienio prekybos deficitas.

Vis dėlto, V.Tauraitės manymu, nors antrąjį šių metų pusmetį ekonomikos plėtra bus dar lėtesnė nei pirmąjį, kalbėti apie dramatiškus pokyčius kol kas ankstoka ir savo prognozės, kad BVP prieaugis šiemet sieks 5,5 proc., SEB bankas nekeičia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų