REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus valdžia nuo rugsėjo pirmosios planuoja įsteigti trylika naujų lietuviškų, tris naujas lenkų ir vieną rusakalbių vaikų grupę. Lietuvių švietimo draugija piktinasi ypatingu Vilniaus valdžios dėmesio lenkiškoms ir rusiškoms darželių grupėms, kai lietuviškuose darželiuose vaikai jau seniai netelpa. Sostinės valdžios atstovai tikina esą tautinėms mažumoms skirtų vietų ikimokyklinėse ugdymo įstaigose taip pat per mažai.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol dvi grupes turėjęs sostinės lenkiškas darželis „Šypsena“ nuo rugsėjo pirmosios galės priimti dvigubai daugiau vaikų – po remonto čia bus įsteigtos dvi naujos grupės.

REKLAMA

„Prieš pusę metų susidarė 56 vaikų eilė. Kreipėmės dėl finansavimo į Lenkiją ir jie apmokėjo 49 proc. patalpų remonto išlaidų. Kitą dalį skyrė Vilniaus mieto savivaldybė“ – teigė vaikų darželio „Šypsena“ direktorė Olga Beliaš.

Daugelyje lietuviškų darželių eilės nenyksta jau penkerius metus. Kai kur užrašyta dviem šimtais vaikų daugiau, nei darželis gali priimti. Tėvai į eilę užrašo vos gimusius vaikus, kurie į darželį eis tik po trejų metų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus valdžia nuo rugsėjo pirmosios planuoja įsteigti trylika naujų lietuviškų, tris naujas lenkų ir vieną rusakalbių vaikų grupę. Tokiu sprendimu piktinasi Lietuvių švietimo draugija „Rytas“.

„Kitakalbių darželiai neperpildyti, grupės nepilnos. Iš darželių direktorių klubo esu girdėjęs, kad esant nepilnoms lenkiškoms grupėms, reikalaujama, kad būtų kuriama dar viena“ – sako Lietuvių švietimo draugijos „Rytas“ pirmininkas Algimantas Masaitis.

Vilniaus valdžia, kurios valdančiajai koalicijai priklauso Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų sąjungos atstovai, tikina esą lenkiškų ir rusiškų grupių darželiuose ir taip yra per mažai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusiškų grupių yra beveik dukart mažiau negu procentaliai gyventojų. Lenkų grupių – beveik triskart mažiau. Statistika rodo, jog kalbos, kad lietuvių sąskaita steigiamos lenkų ar rusų grupės, yra mitas ir visuomenės klaidinimas“ – teigė Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Jaroslavas Narkevičius.

Švietimą kuruojantys Vilniaus valdžios atstovai procentus skaičiuoja nuo bendro sostinės gyventojų, o ne nuo jų turimų vaikų skaičiaus. Jie tikina neturintys duomenų, kokios eilės prie lietuviškų, o kokios prie lenkiškų ar rusiškų darželių, aiškindami, kad tai žino tik patys darželiai ir seniūnijos.

Vilniaus savivaldybės atstovų teigimu, jau sudaryta darbo grupė, turinti parengti centralizuoto priėmimo į vaikų darželius tvarką. Planuojama, kad tėvai vaikus į eilę rašys ne konkrečiame darželyje, o miesto savivaldybėje.

Kristina Jackūnaitė

LTV naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų