REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus dienai iki studentų pasirašymo su universitetais studijų sutartis, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) patvirtino standartines valstybinių aukštųjų mokyklų studijų sutarčių sąlygas ir studijų rezultatų vertinimo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak aukštųjų mokyklų atstovų, ŠMM delsimas patvirtinti studijų sutartis pastūmėjo kai kurias aukštąsias mokyklas į nežinią.

REKLAMA

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) priėmimo komisijos sekretoriaus Romualdo Kliuko teigimu, ,,studijų sutartys su studentais bus sudaromos rugsėjo pradžioje, kai Vyriausybė nustatys tvarką, nes dabar neaišku, kaip jas reikėjo paruošti, jeigu jos tik vakar patvirtintos. Šiuo metu studentai pasirašo susipažinimą, kad studentams gali tekti mokėti 520 litų. Įmokos už studijas universitetas dabar neims“.

Pasipiktinimo neslėpė Vilniaus universitete teisę studijuosianti Rasa Činčytė, pareiškusi, jog ,,ministerija pavėlavo patvirtinti sutartis. Abejoju, kad studentai skaitys sutartis, daugelis net neatkreips dėmesio, nors vėliau gali kilti daug keblumų“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus universiteto (VU) studijų skyriaus direktorės pavaduotojos Jekaterinos Bortkevič, ,,nors ŠMM patvirtino studijų sutartis, tačiau tai dar nėra oficialiai paskelbta ,,Valstybės žiniose“, tad nėra aišku, nuo kada ministro įsakymas įsigalios“.

J.Bortkevič teigimu, ,,VU Senatas daugiau negu prieš mėnesį priėmė rezoliuciją, pagal kurią gerai besimokantis studentas yra tas, kuris neturi akademinių skolų. Senato komisija studijų sutartis tvirtino jau seniau. Įstoję pirmakursiai nemokės už studijas iki rudens semestro pabaigos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VU atstovė patikino, jog ,,universiteto studijų sutartys atitinka ketvirtadienį ŠMM patvirtintas standartines valstybinių aukštųjų mokyklų studijų sutarčių sąlygas, rezultatų vertinimo sistemą ir neprieštarauja Lietuvos teisės aktams“.

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius penktadienį BNS teigė, jog patvirtinus valstybinių aukštųjų mokyklų studijų sutarčių standartus, jie esą ir įsigaliojo tuo metu, kai buvo patvirtinti, t.y. ketvirtadienį.

Nors teisiškai tokie dokumentai įgauna galią tuomet, kai juos išspausdina ,,Valstybės žinios“.

REKLAMA

Ministerijos patvirtintos standartinės sutarčių sąlygos „Valstybės žiniose“ greičiausiai bus išspausdintos tik kitą savaitę.

A.Monkevičiaus teigimu, ,,šiuo atveju nebuvo delsta, nes teko konsultuotis su teisininkais, kartais derybų niuansai užtrunka, o universitetai turėtų orientuotis į aukštojo mokslo įstatymą, kaip tai padarė VU“.

Ketvirtadienio pavakare paskelbtame ŠMM pranešime teigiama, kad pagal birželį Seimo priimtą Aukštojo mokslo įstatymo pataisą valstybės finansuojamose vietose akademinių skolų neturintys studentai, kurių studijų rezultatų įvertinimų vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip ,,aštuoni“, studijuos nemokamai.

REKLAMA

Į valstybės finansuojamas vietas įstojusiems pirmakursiams iki pirmojo semestro pabaigos mokėti nereikės.

Dėl aukštesnių kursų studentų įmokų mokėjimo laiko ŠMM dar ketina konsultuotis su aukštosiomis mokyklomis, studentų organizacijomis, teisininkais, Finansų ir Teisingumo ministerijomis ir atsakymą pateikti rugpjūčio mėnesį.

,,Kadangi Aukštojo mokslo įstatymas įsigaliojo, kai aukštesniųjų kursų studentų rezultatai jau buvo paskelbti, tad kyla klausimas, kuriais rezultatais reikia vadovautis, ar tais, kurie jau buvo paskelbti, ar atsižvelgti į rudens semestro rezultatus“, - sakė ministro patarėja Gaja Bartusevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ŠMM, Lietuvoje valstybės finansuojamose vientisų studijų pirmoje bei antroje pakopose ir iš viso studijuos 94 739 studentai.

Įgyvendinat Aukštojo mokslo įstatymo pataisas, sutartyje, kurią sudaro studentas ir valstybinė aukštoji mokykla, yra aptariamos įmokų už studijas mokėjimo sąlygos, studijų tvarka bei studento ir aukštosios mokyklos tarpusavio įsipareigojimai.

ŠMM patvirtintoje Studijų rezultatų vertinimo sistemoje nustatyta, kad ,,dešimtukas“ reiškia, jog studento žinios ir gebėjimai yra puikūs. ,,Devynetu“ turi būti vertinamos tvirtos, geros žinios ir gebėjimai. Įvertinimas ,,aštuonetu“ rodo vidutines pranokstančias žinias ir gebėjimus, o ,,septyni“ - vidutines žinias, gebėjimus su neesminėmis spragomis.

REKLAMA

Žinios taip pat gali būti vertinamos ne tik balais, bet ir įskaita, kuri pasirašoma, jei studentas įvykdo ne mažiau kaip 50 procentų studijuojamo dalyko reikalavimų.

Liepos 15 dieną Seimas atidėjo švietimo ministro A.Monkevičiaus siūlytų Aukštojo mokslo įstatymo pataisų svarstymą, paprašęs Vyriausybės pateikti savo išvadas. Minėtomis pataisomis siūlyta gerai besimokančiais, teisę į nemokamas studijas turinčiais pripažinti visus akademinių įsiskolinimų neturinčius studentus.

Tačiau šios pataisos būtų pareikalavusios apie 60 mln. litų biudžeto lėšų. Kai kurie valdančiųjų frakcijų atstovai supeikė minėtas A.Monkevičiaus teiktas pataisas, kurias pradžioje rėmė ir nemaža dalis valdančiųjų frakcijų atstovų, vadindami jas populistinėmis ir nerealiomis.

Šiuo metu liko galioti prezidento siūlytos ir birželį Seimo palaimintos Aukštojo mokslo įstatymo pataisos, numatančios, jog teisę į nemokamą mokslą turintis gerai besimokantis studentas yra tas, kurio vidurkis yra ne mažesnis nei „aštuoni“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų