REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įspūdinga kandidato į JAV prezidento postą Baracko Obamos kalba susirinkusių berlyniečių nenuvylė. Jis miniai kalbėjo ne tik apie būtinybę JAV glaudžiau bendradarbiauti su Europa, bet ir parodė vokiečiams, kad politikas ne visada turi būti pilkas ir rūstus.

REKLAMA
REKLAMA

Susirinkusiai miniai Berlyne B. Obama sakė, kad Europai ir Jungtinėms Valstijoms laikas vėl artimiau bendrauti – pastaraisiais metais jos pernelyg viena nuo kitos nutolo.

REKLAMA

„Mes žinome, kad kartais abiejose Atlanto pusėse jaučiamas susvetimėjimas ir kad mes užmiršome bendrą savo likimą“, - sakė B. Obama.

Kalbėdamas apie būtinybę atnaujinti partnerystę su Europa, kandidatas į prezidentus išskyrė terorizmą, branduolinio ginklo plitimą, prekybos barjerus ir klimato pokyčius kaip pagrindinius iššūkius pasauliui.

„XX a. išmokė mus, kad mes esame susieti bendro likimo, o XXI a. parodė, kad pasaulis yra tarpusavyje susipynęs labiau nei bet kada“, - kalbėjo B. Obama.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie JAV įvaizdį Europoje, demokratas teigė, kad į jo šalį nėra žiūrima kaip į jėgą, kuri stengtųsi padėti pasauliui. Veikiau priešingai – JAV per dažnai nušviečiama neigiamoje šviesoje, apgailestavo B. Obama.

Anot B. Obamos, partnerystė ir bendradarbiavimas tarp tautų „nėra pasirinkimas“ – „tai vienintelis kelias užtikrinti bendrą mūsų visų saugumą ir stumti priekin  mūsų humaniškumą“.

Vokietijoje Afganistano klausimas yra ypač jautrus dėl spaudimo siųsti ten daugiau karių. Kalbėdamas apie šią misiją, B. Obama sakė, kad atėjo metas paskatinti tautų ryžtą „sutriuškinti teroristus, kurie grasina mūsų saugumui Afganistane, ir prekeivius, kurie parduoda narkotikus mūsų gatvėse“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Afganistano žmonėms reikia mūsų ir jūsų karių. Per daug pastatyta ant kortos, kad dabar atsitrauktumėme“, - pabrėžė demokratų kandidatas.

Savo kalboje B. Obama kalbėjo ir apie būtinybę kovoti su islamo ekstremizmu. Anot demokrato, jį galima nugalėti taip, kaip kadaise buvo nugalėtas komunizmas.

Pasirodymas – kaip roko žvaigždės

Demokratų partijos kandidato žodžių klausėsi mažiausiai 200 tūkstančių žmonių, kalba buvo tiesiogiai transliuojama visoje Vokietijoje. Berlyne jis pasakė vienintelę viešą kalbą savo turo po pasaulį metu.

REKLAMA

Tiek BBC, tiek „The Guardian“ B. Obamos kalbą lygina su roko koncertu – Tiergarteno parke, kur dažnai vyksta įvairūs pasirodymai, grojo apšildančios grupės ir DJ, o paties kandidato pasirodymas „pakerėjo“ susirinkusiuosius. Į sceną jis įžengė ant mėlynos pakylos, sudarydamas iliuziją, kad eina vandeniu.

Vienas iš ten buvusių žmonių sakė, kad tokią minią jis matęs tik muzikos festivalio „Love Parade“ metu. Jis dar pridūrė, kad panašumų su tuo festivaliu buvo ir tądien B.Obamos pasirodyme.

Žurnalistai teigia, kad B. Obamos minčių polėkis ir neįprasta aplinka prikaustė Vokietijos dėmesį – šalies, kuri į savo politikus žiūri kaip į pilkus ir rūsčius asmenis.



Pasaulinis turas

REKLAMA

B. Obama atvyko į Vokietiją po vizito Izraelyje ir Vakarų Krante. Penktadienį jis ketina aplankyti Prancūziją, o šeštadienį ir Didžiąją Britaniją.

BBC korespondento teigimu, dauguma Vokietijos žmonių tiki, kad B.Obamos pergalės rinkimuose atveju santykiai tarp JAV ir Europos žymiai pagerėtų.

Vokietijoje jo kalba lyginama su prezidentų Johno F. Kennedy ir Ronaldo Reagano. Apžvalgininkai teigia, kad demokratų kandidato sėkmė Vokietijoje pridės jam taškų toliau kovojant dėl prezidento posto JAV.

B. Obamos konkurentas – Johnas McCainas – ketvirtadienį lankėsi vokiškame restorane Ohajyje. Anot jo, „norėtų pasakyti kalbą Vokietijoje, tačiau mieliau tą padaryčiau kaip JAV prezidentas, o ne kaip kandidatas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų