REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies pieno gamintojai, vakar posėdžiavę Kaune, Žemės ūkio rūmuose (ŽŪR), nutarė rugpjūčio 5-ąją suvažiuoti prie penkių didžiųjų pieno perdirbimo įmonių su traktoriais ir taip protestuoti dėl per mažų pieno supirkimo kainų. Prie šalies Vyriausybės ir Žemės ūkio ministerijos nutarta nevažiuoti, nes ūkininkams pažadėta 40 mln. litų papildomų subsidijų. Bet prie kiekvienos pieno perdirbimo įmonės protestuos po 100 traktorių, rašo penktadienio "Respublika".

REKLAMA
REKLAMA

Sunkiasvorė technika stūksos prie bendrovių „Pieno žvaigždės“, „Žemaitijos pienas“, „Rokiškio sūris“, „Marijampolės pieno konservai“ ir Vilkyškių pieninės.

REKLAMA

Pasitarime, ar verta rinktis būtent tokią pieno gamintojų protesto formą, dalyvavo per 30 ūkininkų, priklausančių Lietuvos pieno gamintojų asociacijai (LPGA), tarp jų ir ŽŪR pirmininkas Bronius Markauskas, taip pat turintis pienininkystės ūkį.

Svarbiausias klausimas – ar gąsdinti traktoriais - buvo aptarinėjamas už uždarų durų.

Ūkininkui - ašaros

Tačiau jau atvirojoje posėdžio dalyje ėmė aiškėti, jog vienų protesto reikalavimai bus politizuoti, o kitų - grynai ekonominiai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoje, viešojoje posėdžio dalyje, LPGA pirmininkas Jonas Vilionis papasakojo įspūdžius iš žemdirbių atstovų susitikimo su premjeru Gediminu Kirkilu ir pieno perdirbėjais.

Anot J.Vilionio, perdirbėjai nežadėjo padidinti pieno supirkimo kainų.  Tik pažadėjo rugpjūtį nemažinti. „Lietuvos pieno gamintojai negali pasitikėti perdirbėjais, nes jie jau 5-6 kartus mažino kainą. Tiesa, Vyriausybė žada skirti pieno gamintojams papildomai 40 mln. litų, bet geriausiu atveju tai įvyks tik trečią ketvirtį“, - aiškino J.Vilionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot ŽŪR Gyvulininkystės skyriaus vedėjo Ovidijaus Drūlios, mini apklausos rezultatai rodo, kad iš smulkesnių ūkininkų kilogramas pieno šiuo metu superkamas po 40-45 ct. Didiesiems ūkininkams mokama 80-81 ct.

„Linava“ rems morališkai

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas samprotavo, kad įmonės pieno perdirbėjos galėtų taip pasiskirstyti pieno surinkimo arealus, kad sutaupytų transporto išlaidų. Anot J.Talmanto, protingai pasidalijus klientus, žemdirbiams prie kiekvieno pieno kilogramo būtų galima pridėti 10-12 ct. „Reikia aktyviai dalyvauti proteste. Tai mūsų koziris. Ką pasieksime iki Seimo rinkimų, tą ir turėsime“, - tvirtino J.Talmantas.

REKLAMA

Tuo tarpu nacionalinė vežėjų asociacija „Linava“ vakarykščiame prezidiumo posėdyje nutarė ūkininkus paremti tik morališkai. „Žemdirbių akciją remiame ir palaikome. Bet mūsų reikalai su Vyriausybe yra derybų stadijos, ir aktyvių veiksmų šiuo metu nesiimsime“, - „Respublikai“ sakė „Linavos“ viceprezidentas Mindaugas Grigelis.

Pasak jo, vežėjai konkrečių Vyriausybės veiksmų dėl degalų kainų lauks iki rugsėjo.

Bronius Markauskas, Žemės ūkio rūmų pirmininkas:

Ir šuo kariamas pripranta. Kovo mėnesį, kai pieno supirkimo kaina sumažėjo daugiau nei 30 proc., ištiko šokas. Po 4 mėnesių jaučiamas tam tikras susitaikymas su situacija. Bet kai kurie pieno gamintojai gali bankrutuoti. Perdirbėjų logika paprasta. Kiekvieną dieną, kai per mažos supirkimo kainos, jiems eina milijonai. Jie darys viską, kad tokios kainos kuo ilgiau laikytųsi. 40 mln. litų subsidijų, kuriuos Vyriausybė mums papildomai pažadėjo, yra didelis Vyriausybės žingsnis. Mitingai, blokados - gerai, bet vienos dienos akcija nieko nepadės. Reikia galvoti apie kitus žingsnius, kas bus kitą dieną. Po dienos, kai atstovėsime su traktoriais. Kiek mes galime rengti tuos mitingus? Laikas galvoti apie savo prekybos tinklą. Ūkininkų turgelius, kooperaciją, kooperuotą perdirbimo įmonių statybą. Tai leistų mums gyventi nesinervinant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų