REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stanislovas TOMAS – partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas į Seimą Klaipėdos Marių apygardoje ir daugiamandatėje respublikinėje apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA

25-rių metų Paryžiaus Sorbonos universiteto Europos teisės doktorantas yra Prezidento Rolando Pakso teisinis atstovas Strasbūro Teisme. Moka 8 užsienio kalbas, o jo intelekto koeficientas siekia 156.

REKLAMA

- Rolandas Paksas nutarė paskirti tave savo teisiniu atstovu Strasbūro Teisme, kai tau buvo 21 metai. Kodėl jis priėmė tokį sprendimą?

- Pasiūliau pulti Lietuvos Konstitucinį Teismą agresyviau. Šaudyti iš visų įmanomų ginklų. Pasiskundėme dėl 34 žmogaus teisų, kurios buvo pažeistos apkaltos proceso metu.

- Esi laikomas vunderkindu, kadangi vidurinėje mokykloje tave perkėlė iš šeštos klasės iš karto į aštuntą ir turi intelekto koeficientą 156. Kas yra „intelekto koeficientas“?

REKLAMA
REKLAMA

- Tai greitis, su kuriuo žmogus sugeba spręsti vidutinio sunkumo analitines problemas. Tiesa sakant, intelekto koeficiento teorija turi trūkumų – ji neadekvačiai atspindi tokią smegenų funkciją kaip giluminis paradigmos pakeitimas. Būtent ši funkcija yra pati svarbiausia atliekant inovacinius mokslinius tyrimus.

- Jau du kartus tave sulaikydavo policija už studentų pasipriešinimo organizavimą, barikadų statymą ir chuliganizmą. Kaip tai atsitikdavo?

- Dėl chuliganizmo aš išteisintas. Nebuvo jokio chuliganizmo. Che Guevara dar ne taip darė. Mano sulaikymą dirbtinai organizavo žmonės, draugaujantys su Naująja sąjunga, kadangi ši partija nori įvesti Lietuvoje visuotiną mokamą aukštąjį išsilavinimą. Adamkus, Naujoji sąjunga, konservatoriai, socdemai ir liberalai nori pasiekti, kad kaina kiltų iki 30 – 40 000 litų. Valstybės saugumo departamentas liepė tam tikriems pareigūnams duoti prieš mane melagingus parodymus, kadangi aš draugauju su Paksu. Na, ir kas? Taip, jeigu „Tvarka ir teisingumas“ laimės rinkimus, 50 proc. vietų universitetuose ir kolegijose VISADA bus nemokamos. Aš pats esu iš šeimos, kuri už mano studijas nesugebėtų mokėti absoliučiai nieko. Už nemokamas studijas mes planuojame kovoti revoliuciškai ir agresyviai. A las barricadas, Mesdemoiselles et Messieurs. Aunque nos espere el dolor y la muerte contra el enemigo nos llama el deber.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar dalyvavai Paryžiaus studentų sukilimuose 2007 ir 2006 metais?

- Taip, stačiau, giniau barikadą. Konfliktuojant su vyriausybe, Paryžiaus studentai visada užsibarikaduoja universitete ir atsisako išeiti, kol valdžia nepasiduos. Jau tris kartus prancūzų jaunimas tėškė tortą į veidą prezidentui Nicolas Sarkozy. Tokie veiksmai priverčia konservatorius ir liberalus skaitytis su studentais. Kitaip valdžiai į galvą neįkalsi.

- Parašei daug straipsnių apie Ignalinos atominės elektrinės pratęsimą. Koks yra „Tvarkos ir teisingumo“ planas Ignalinai?

REKLAMA

- IAE bus pratęsta, o jokių sankcijų iš Briuselio nebus. Europos Komisija neturi nė teisinės, nė moralinės teisės reikalauti uždaryti Ignaliną. Pirma, jokia Steigiančioji Sutartis iš viso nenumato Briuseliui kompetencijos reikalauti uždaryti atominę elektrinę. Vadinasi tokių galių Briuselis neturi. Antra, Europos Komisija pati neįvykdė savo įsipareigojimų Lietuvai: pakeisti IAE dviejų reaktorių pajėgumą ir pastatyti mums jungtį su Lenkija ir su Švedija. Tegul iš pradžių į save pažiūri, o tik po to mums trukdo. Trečia, ji privalo atsižvelgti į tai, kad, uždarius IAE, elektros kaina pakils trigubai, o ekonomikoje prasidės bendras nuosmukis. Paduosime Europos Komisiją į Liuksemburgo Teismą. Tai ką sako apie IAE uždarymą V. Adamkus, G. Kirkilas ir A. Kubilius – nesąmonė. Nesvarbu kaip konkrečiai „Tvarka ir teisingumas“ apsuks ir teisiškai apiformins IAE eksploatavimo pratęsimą. Svarbu, kad tai įvyks.

REKLAMA

- Tavo gyvenimo aprašyme paminėta 11 universitetų. Kaip tiek susikaupė?

- Šiuo metu esu Paryžiaus Sorbonos universiteto doktorantas. Prieš tai gavau mokslinių tyrimų teisės magistro laipsnį Briuselio katalikiškame universitete. Šios programos rėmuose mano diplominiam darbui vadovavo profesorius Duncan Kennedy iš Harvardo universiteto, Amerikos teisinio realizmo teoretikas. Jis revoliuciškai pakeitė mano pasaulio suvokimą. Taip pat studijavau Šv. Louis universitete, Europos teisės teorijos akademijoje, Flandrijos Liuveno katalikiškame universitete, Namiuro jėzuitų universitete, Valonijos Liuveno katalikiškame universitete, Briuselio laisvajame universitete, Latvijos universitete, o pradėjau nuo Vilniaus universiteto. Į daugumą iš šių universitetų patekau pagal įvairias apsikeitimo programas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Moki 8 užsienio kalbas. Kaip taip atsitiko?

- Prancūzų, anglų ir rusų moka beveik visi. Olandiškai moku, nes studijavau Briuselio katalikiškame universitete ir Flandrijos Liuvene – tai dvi olandiškos aukštosios mokyklos. Latviškai mokiausi Latvijos universitete Rygoje. Ispanų iš esmės išmokau, kai gyvenau studentų bendrabutyje su trim ispanais, studijuodamas Briuselio laisvajame universitete. Vidurinę mokyklą pabaigiau Šalčininkuose, kur 72 proc. gyventojų sudaro lenkai – nuolat girdėjau šią kalbą. O vokiškai moku blogai.

REKLAMA

- Apie ką tavo daktaro disertacija?

- Tema skamba „Europos teisingumo teismo ir Europos žmogaus teisių teismo šamaniškos technikos“. Lyginu teisėjus su šamanais. Iš pradžių galvojau ką nors parašyti apie Lietuvos Konstitucinį Teismą, bet Vakaruose apie jį niekam neįdomu skaityti. Šiai dienai sukūriau apie 850 naujų sąvokų ir apibrėžimų. Šios sąvokos reikalingos tam, kad kuo tiksliau apibūdintume tai, ką daro aukščiausieji teismai. Dirbu Paryžiaus postmodernizmo, Amerikos realizmo ir kritinių teisės studijų tradicijoje. Pagrindinis šios disertacijos tikslas – prisidėti prie profesorių Duncan Kennedy ir Pierre Legendre projekto, siekiant susprogdinti dogmatinį ir stagnacinį XX amžiaus teisinį mąstymą (profesoriai Ronald Dworkin, H. L. A. Hart ir John Finnis), o po to jį palaidoti.

- Kodėl pasirinkai „Tvarką ir teisingumą“?

- Todėl, kad Lietuvai reikalinga Revoliucija.

Agnė Globytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų