REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Septynias dešimtis Pekino olimpiadoje Lietuvai atstovausiančių sportininkų palaikys gerokai gausesnė valdininkų komanda. Akių paganyti už sporto pinigus išlekia kone visas Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Kūno kultūros departamentas. Delegacijoje - net 4 nusipelnę buhalteriai, atskleidė dienraštis „Vakaro žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Politikas atsisakė

„Ne, nesiruošiu ten skristi, nors, beje, turėčiau moralinę teisę, - pareiškė Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas. - Labai daug sportui esu padaręs. Bet sporto departamentui pasakiau, tegu vietoj manęs kokį labai nusipelniusį žmogų ar sporto veteraną nusiunčia.“

REKLAMA

Pasirodo, tik A.Salamakinas toks kuklus (nors ir nutylėjo, kad į Pekiną lekia jo sūnėnas Aivaras Salamakinas). Kiti seimūnai, anot jo, oho kaip veržėsi į laimingųjų sąrašą. Ne tik minėtos komisijos nariai, bet ir šiaip parlamentarai, su sportu neturį nieko bendra.

„Nemanau, kad ten politikams vieta, - griežtumu nustebino A.Salamakinas. - Televizorių namie kiekvienas turi - tegu žiūri. Ir aš taip darysiu.“

Jo nuomone, prezidentas, premjeras privalo į olimpiadą vykti, bet smulkesnės politikos vandenų žuvelės tikrai nenusipelno brangių nemokamų pramogų.

REKLAMA
REKLAMA

Nusipelnę ir finansininkai

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentas Artūras Poviliūnas nesutinka, kad į Pekino olimpines žaidynes komandiruojamų Lietuvos delegacijos narių sąrašuose per mažai nusipelniusiųjų sportui.

„Matot, yra tokie principiniai dalykai - vyksta sporto federacijų, kurios deleguoja sportininkus į olimpines žaidynes, prezidentai arba generaliniai sekretoriai, - dėstė jis, - taip pat miestų, kurie deleguoja sportininkus, sporto skyrių vadovai ar jų pavaduotojai.“

Be šių veikėjų, dar esą įtraukiami ir kiti „nusipelniusieji sportui“ - Kūno kultūros ir sporto departamento prie LRV darbuotojai, LTOK ir LOSC darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp tokių „darbuotojų“ - ir buhalterės, finansininkės, departamento kanceliarijos darbuotojai.

„O manot, kad kanceliarijų darbuotojai ar buhalteriai, finansininkai to nenusipelnė, kad jie ne sporte dirba? - nustebo A.Poviliūnas. - Tiesiogiai, aišku, gal ir nesusiję, bet sakykime, kad tai premija už gerą darbą.“

Mirusios sielos - gyvos

LTOK vadovas nė kiek neprieštarauja ir dėl to, kad laimingųjų sąraše - ir buvusio Turizmo departamento vadovo Alvičio Lukoševičiaus, dabar dirbančio privačioje struktūroje, pavardė.

REKLAMA

„Jis, kaip buvęs Turizmo departamento vadovas, iš tikro nemažai prisidėjęs prie sporto plėtotės“, - tikino A.Poviliūnas.

LTOK prezidento teigimu, pakankamai dėmesio parodyta ir sporto veteranams, buvusiems olimpiečiams.

„Turime Olimpiečių asociaciją, ji irgi siūlė žmones - važiuoja keli, - sakė jis. - Visų norinčių neįmanoma vežti.“

Tradicijos nesikeičia

Garsus krepšininkas kaunietis Saulius ŠTOMBERGAS nesistebi nuo senų laikų užsilikusia negarbinga tradicija.

„Nieko nauja - nuo senų laikų taip buvo, tokios pačios tradicijos, matyt, išlikusios iki šiol ir bus tęsiamos toliau, - linksmai dėstė S.Štombergas. - Žinoma, yra rėmėjų, kuriems taip galbūt atsilyginama. Bet sporto biurokratijos atstovų išties galėtų į tokias „komandiruotes“ važinėti mažiau.“

REKLAMA

S.Štombergo nuomone, būtų naudingiau ir tikslingiau į olimpines žaidynes išsiųsti daugiau perspektyvaus jaunimo, kvietimais maloniai nustebinti sporto veteranus, kurie neturi jokių galimybių savo lėšomis tolimą šalį pasiekti.

„Suprantu, visur yra kvotų, bet daug sporte pasiekusiems, nusipelniusiems žmonėms tos kvotos turėtų būti didesnės nei sporto sričių valdininkams, buhalteriams ar kanceliarijų klerkams“, - svarstė garsus krepšininkas.

Ar S.Štombergas būtų priėmęs kvietimą su Lietuvos delegacija apsilankyti Pekino olimpinėse žaidynėse?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, tokia žinia būtų labai pradžiuginusi, bet vietoj savęs greičiausiai būčiau pasiūlęs labiau už mane nusipelniusį sportininką, būtent sporto veteraną“, - kiek pagalvojęs atsakė Saulius.

R. Ubartas olimpiadą stebės namie

Pirmasis Nepriklausomos Lietuvos olimpietis, 1992 metų Barselonos olimpiadoje iškovojęs olimpinio čempiono vardą, buvo disko metikas Romas UBARTAS. Jam keliauti į Pekiną niekas nesiūlė.

Apdovanojant čempioną pirmą kartą olimpinių žaidynių istorijoje buvo pakelta Lietuvos Trispalvė, nuskambėjo Lietuvos himnas. Šalį išgarsinęs sportininkas gyvena Vilniuje, dirba treneriu Olimpiniame sporto centre. Kokios mintys prieš Pekino olimpiadą sukasi jo galvoje, ar jis, kaip Lietuvos sportui ypač nusipelnęs žmogus, negavo pasiūlymo vykti į Pekiną?

REKLAMA

„Ne, niekas man to nepasiūlė, į olimpiadą nepakvietė, - nusišypsojo Lietuvos olimpinės asociacijos narys. - Atvirai kalbant, man net neatėjo į galvą, kad galėčiau tokio pasiūlymo sulaukti. Bet aš ir nesiveržiu ten. Per televiziją viską stebėsiu. Man rūpi viską pamatyti, o ten juk vargu ar būtų tokių galimybių.“

Tačiau jei tokio kvietimo būtų sulaukęs, R.Ubartas būtų buvęs maloniai nustebintas.

„Nėra tai nėra, - nenusimenu dėl to, - oriai laikėsi olimpinis čempionas. - Neverta dėl to išgyventi.“

Pasak R.Ubarto, būtų labai gerai, jei į tokias žaidynes galėtų nuvykti kuo daugiau sportininkų - tiek perspektyvaus jaunimo, tiek veteranų, Lietuvą garsinusių ankstesniais metais. Mat jauniems sportininkams savo akimis pamatyti ir pajusti širdimi tikrąją olimpinę dvasią - garsiausius pasaulio žaidėjus, varžybų azartą - nepakartojama ir nepamirštama visam gyvenimui. Veteranams taip būtų tarsi atsidėkojama už pralietą prakaitą kovojant už Lietuvos sportinę garbę.

REKLAMA

„Negerai, jei yra asmenų, į tokius renginius važiuojančių tik tam, kad nuvažiuotų, kad papramogautų, - svarstė olimpinis čempionas. - Nors kai kam tas turbūt ir yra svarbiausia.“

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas „Vakaro žinioms“ pateiktuose delegacijų sąrašuose bandė nuslėpti, kiek finansininkų vyks į Pekiną. Kam slėpti, jei viskas švaru?

Virginija Grigaliūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų