REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujienos, kad per Ohajuje (JAV) vykusias ikisezonines rungtynes tarp vietos „Columbus Crew“ bei Londono „West Ham United“ klubų, privertė futbolo mėgėjus klausti, ar futbolo chuliganizmas persirito ir per Atlanto vandenyną bei pasiekė JAV.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad muštynės tarp abiejų klubų sirgalių kilo rungtynių metu, o kovojančias puses apsaugininkams pavyko išskirti tik su guminėmis lazdomis bei ašarinėmis dujomis. Tiesa, iki šiol lieka neaišku, ko nepasidalino klubų sirgaliai. JAV neturi ilgos chuliganizmo sporte istorijos. Kaip rašo „The Guardian“, išskirti galima nebent riaušes per 1979 metų beisbolo rungtynes, kuriose Čikagos „White Sox“ susitiko su Detroito „Tigers“. Be to, per 1995 metų amerikietiško futbolo lygos rungtynes, kai „New York Giants“ fanai sniego gniūžtėmis apmėtė „Sand Diego Chargers“ žaidėjus. Tačiau vargu ar šiuos epizodinius smurto protrūkius galima pavadinti organizuotu chuliganizmu.

REKLAMA

Riaušių, kilusių Ohajuje, priežasčių reikia ieškoti kitur. Dėl to veikiausiai kaltas yra amerikiečių susižavėjimas angliškąja futbolo chuliganų kultūra. Dar 1990 metais amerikiečiai sparčiai pirko Billo Buffordo knygą „Among the Thugs“, kurioje aprašomi amerikiečio nuotykiai futbolo chuliganų gretose. 2005 metais buvo sukurtas ir filmas „Žaliosios gatvės chuliganai“ („Green Street Hooligans“), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko iš „Žiedų valdovo“ geriau pažįstamas „habitas“ Elijah Woodas. Jis filme vaidino amerikietį, įsimaišiusį į „West Ham United“ futbolo chuliganų grupuotę. Pats filmas paskatino „Columbus Crew“ gerbėjus sukurti savo chuliganų grupuotę, kuri vadinasi „Hadsono gatvės chuliganai“. Tai štai sekmadienį, kai vyko minėtos draugiškos varžybos, Hadsono chuliganai pagaliau gavo galimybę susiremti su savo idealais.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra futbolo chuliganizmas?

Futbolo chuliganų judėjimo ištakos glūdi Anglijoje. Pats judėjimas dažnai vadinamas tiesiog „angliškąja liga“. Futbolo chuliganizmas neturi vieno apibrėžimo ir dažnai šiuo terminu apibūdinami visiškai skirtingi įvykiai. Tačiau dažniausiai kalbant apie futbolo chuliganizmą galvoje turimas sąmoningas iš anksto apgalvotas smurtas, kurį vykdo organizuotos sirgalių grupuotės, vadinamosios firmos. Prie kiekvieno futbolo klubo egzistuojančios grupuotės dažnai rengia atskirus savo čempionatus - komandoms rungiantis, kas stipriausias futbolo aikštėje, chuliganai dažnai aiškinasi, kas pajėgiausias kovos lauke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyrauja nuomonė, kad futbolo chuliganizmas Anglijoje įsigalėjo aštuntąjį bei devintąjį dešimtmetį. Tačiau galima svarstyti, ar iš tikrųjų padaugėjo futbolo incidentų, ar tik padidėjo jiems skiriamas žiniasklaidos dėmesys. Daugėjant bulvarinių dienraščių, o visuomenėje įsigalint penktojo puslapio kultūrai, kai labiausiai trokštama žinių apie nusikaltimus, neramumus, muštynes ar pan., futbolo chuliganų keliamos riaušės tapo puikiai parduodama preke.

Nedera pamiršti ir to, kad žiniasklaidai piktnaudžiaujant šia tema, visuomenei bei politikams dažnai peršama ydinga nuomonė, kad su futbolo sirgaliais reikia kovoti taikant griežtas sankcijas. Tačiau jos ne tik nepagerina situacijos, bet ir skatina atsakomąją sirgalių reakciją. Taip įsisukama į uždarą spiralę. Bėgant laikui „angliškąja liga“ apsikrėtė ir dauguma Europos valstybių. Dabar panašu, kad ši liga apima ir JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų