REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pieno gamintojai vėl planuoja protestus ir sako, kad Vyriausybę jie gali aplenkti, nes ši į reikalavimus atsiliepė. Tiesa, ne tiek, kiek norėta. Tačiau rugpjūčio 5 dieną vyksiančių akcijų metu neabejotinai bus spaudžiami pieno perdirbėjai, kurie esą per pigiai superka žaliavą. Tuo metu Vyriausybė nusprendė atlikti pieno kainų auditą. Premjeras sako, kad visi turi gauti tiek, „kad būtų naudinga dirbti“, tačiau protestams nepritaria.

REKLAMA
REKLAMA

Pieno gamintojų asociacijos taryba priėmė sprendimą protestus rugpjūčio 5 dieną rengti. Tačiau kur ir kokius, pasak Žemės ūkio rūmų pirmininko Broniaus Markausko, nuspręs ketvirtadienį susirinkę visų rajonų atstovai.

REKLAMA

Vyriausybė, nors ir prieštaraujant Finansų ministerijai, atsiliepė į ūkininkų reikalavimus, kuriuose jie iškėlė birželio pabaigoje akcijoje prie Seimo nemokamai išdalinę 20 tonų pieno.

Tačiau tiesioginėms išmokoms padidinti skirtais 40 mln. litų liko patenkinti ne visi ūkininkai.

Visgi B. Markauskas antradienį Lietuvos radijui teigė, kad protestai šikart gali vykti tik prie pieno perdirbimo įmonių, nes šios pieno supirkimo kainų padidinti 10 proc., kaip to reikalavo ūkininkai, nesutiko.

REKLAMA
REKLAMA

Anot B. Markausko, perdirbėjai savo ruožtu nesiryžta imtis veiksmų prieš prekybininkų monopolį.

Tuo metu Vyriausybė po antradienį įvykusio Premjero Gedimino Kirkilo susitikimo su pieno gamintojų ir perdirbėjų atstovais nusprendė atlikti pieno kainų auditą.

Premjeras teigė, kad pieno gamintojai, perdirbėjai ir prekybininkai turi susitarti, o ne protestuoti.

„Kai tik viena grandis pasijaučia šiek tiek blogiau – tuoj pat protestai ir akcijos. Nemanau, kad taip turėtų būti – juk visos grandys viena nuo kitos priklauso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, iš pradžių išklausysim visų pasiūlymus: kokių kainų realiai reikalauja gamintojai, kokias kainas realiai gali duoti perdirbėjai. Kainos turi būti tokios, kad visoms grandims dirbti būtų naudinga“, – mano Premjeras.

Birželį pienas buvo superkamas vidutiniškai po 85 ct už kilogramą, tačiau kai kurie smulkieji ūkininkai gauna ir po vos 40-50 ct.

Ūkininkai reikalauja už kilogramą pieno mokėti daugiau nei 1 Lt. 

Tuo metu neseniai protestavę Lietuvos vežėjai nepatvirtina pranešimų, kad jie prisijungs prie protestuojančių pieno gamintojų.

REKLAMA

Asociacijos „Linava“ vadovas Algimantas Kondrusevičius teigia, kad vežėjai solidarizuojasi su žemdirbiais, bet mano, kad streikams dabar laikas netinkamas, kadangi po įspėjamosios akcijos pradėtas dialogas su Vyriausybe.

„Be abejo, mes solidarizuojamės su žemdirbiais ir suprantame jų sudėtingą situaciją, tačiau savo siekius deklaravome ankstesnės akcijos metu.

Nesakyčiau, kad Vyriausybė vykdo visus mūsų reikalavimus, tačiau dialogas prasidėjo ir manau, kad dabar ne laikas viešoms akcijoms, bent jau mūsų asociacijos narių“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų