REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelis ir toliau reiškia nepasitenkinimą dėl to, kad Lietuvoje esą persekiojami Antrajame pasauliniame kare komunistinių partizanų gretose kovoję žydai. Kaip pats žymiausias šio persekiojimo pavyzdys yra pateikiamas Izraelio istorikas Ichakas Aradas, kurį nuo praėjusio rugsėjo bergždžiai bando apklausti Lietuvos prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašoma BBC svetainėje, dar būdamas 16 metų I. Aradas prisijungė prie sovietinių partizanų, kurie esą kovojo su nacistine Lietuvos okupacija. Savo 1979 metais išleistoje knygoje „Partizanas“ I. Aradas aprašo 1944 metais vykdytą reidą į Girdėnų kaimą. Autorius teigia neva kaimo gyventojai ginklais aprūpino nacistus ir patys ugnimi pasitiko į kaimą atvykstančius partizanus. Todėl komunistiniai partizanai esą nusprendė sudeginti kaimą.

REKLAMA

BBC cituoja Lietuvos prokurorą Rimvydą Valentukevičių, kuris teigia, kad sovietiniai partizanai nužudė mažiausiai vieną kaimo gyventoją, o tai jau galima traktuoti kaip karo nusikaltimą. I. Aradas dabar yra kaltinamas taikių civilių žudymu. Tiesa, Izraelis šią bylą vertina kaip skandalą ir draudžia I. Aradui duoti parodymus.

Nacistinius nusikaltimus išaiškinti ir kaltus nuteisti siekiantis Simono Wiesenthalio centras teigia, kad tokia Lietuvos politika esą rodo siekį nacistų vykdytus nusikaltimus prilyginti pačių žydų darytiems nusikaltimams. Teigiama, kad Lietuvos prokuratūra siekė apklausti tik 4 buvusius žydų partizanus, o pagrindiniu įrodymu prieš kaltinamuosius tapo jų pačių memuarai. I. Aradas prokuratūros tyrimą atvirai vadina spektakliu, kuriame jis dalyvauti esą nė nesiruošia.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek I. Aradas, tiek kiti komunistiniais partizanais tapę žydai teigia, kad sovietiniai partizanai buvo vienintelis prieglobstis, galėjęs apsaugoti juos nacistų okupuotoje Lietuvoje. Iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno 200 tūkst. žydų, o naciai per karą išnaikino net 95 proc. Tai, kaip manoma, yra pats didžiausias procentas Europoje.

Tiesa, Lietuvos užsienio reikalų viceministras Jaroslavas Neverovičius teigia, kad I. Aradas visų pirma yra ne kaltinamasis, o tik liudininkas.

Prieš kelerius metus Lietuvoje buvo sukurta komisija, kuri turėjo įvertinti tiek komunistų, tiek nacistų vykdytus nusikaltimus. I. Aradas iš pradžių, įkalbintas Lietuvos prezidento, sutiko joje dalyvauti, tačiau vėliau pasitraukė. Iš komisijos pasitraukė ir vienas žymiausių holokaustą tyrinėjusių istorikų Martinas Gilbertas. Teigiama, kad šios komisijos griūtis neleido išspręsti visų esminių nesutarimų tarp žydų bei lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų