REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo mėnesį dienos šviesą išvys nauja pirmojo lietuviško miuziklo „Ugnies medžioklė su varovais“ versija, kurioje pagrindinius vaidmenis kuria jaunosios kartos atlikėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Režisierius Gytis Padegimas ir kompozitorius Giedrius Kuprevičius pasiryžo prikelti ir naujai interpretuoti kultinį miuziklą „Ugnies medžioklė su varovais“, kurio premjera įvyks sostinės „Domino“ teatre.

REKLAMA

Ta pati kūrėjų grupė

Miuziklo ugnį įžiebs ta pati kūrybinė grupė, kuri dirbo ir prie ankstesnio, prieš ketverius metus trumpai rodyto šio miuziklo pastatymo, tačiau režisierius G.Padegimas tikina, kad tai bus naujas miuziklas naujoje erdvėje: „Kai 2004 metais režisavau „Ugnies medžioklę su varovais“, tiek miuziklo siužetas, tiek dekoracijos buvo pritaikytos kaip tik sostinės „Pergalės“ kino teatro scenai. Deja, pasikeitus kino teatro paskirčiai ir savininkams, vos spėjusio atgimti miuziklo rodymas nutrūko. Dabar spektaklį kuriu visiškai iš naujo, jį reikia pritaikyti moderniai „Domino“ teatro erdvei. Kartu su dailininke Birute Ukrinaite ir choreografe Agne Šeiko mėginame ieškoti sintezės tarp to, kiek naujoje miuziklo versijoje turėtų būti 70-ųjų sovietinės restauracijos ir kiek - šiuolaikinės estetikos ir modernios stilistikos.“

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji „Ugnies medžioklės su varovais“ versija nuo ankstesnės skirsis ir tuo, kad atlikėjams akompanuos ne tikro garso muziką atliekantys orkestras ir roko grupė, o skambės muzikinė fonograma, gyvai dainuos tik vaidmenų atlikėjai. Tokius pokyčius padiktavo kamerinė teatro erdvė. Į nuolatinį teatro repertuarą įtrauktame miuzikle vaidins kelios skirtingos artistų grupės, kiekvieno vaidmens atlikėjas turės po vieną arba du dublerius.

Komplikuotos paieškos

Vaidmenis šiame miuzikle pakviesti kurti dauguma 2004 metų „Ugnies medžioklės su varovais“ versijos artistų ir keletas naujų atlikėjų: pagrindinis Monikos vaidmuo teko jaunai operos solistei Onai Kolobovaitei, Rolando - aktoriui Jokūbui Bareikiui ir Kauno valstybinio muzikinio teatro solistui Egidijui Bavikinui, Juliumi taps operos solistas Mindaugas Zimkus, Korifėjumi - Tomas Icikzonas. Miuzikle taip pat matysime Indrę Valantinaitę ir Joną Sakalauską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl itin aukštam balsui pritaikytų Monikos vaidmens vokalinių partijų kilo keblumų šią rolę gavusiai dainininkei Augustei Vedrickaitei. "Labai norime komandoje matyti Augustę, tačiau viskas priklausys nuo jos vokalo pedagogų sprendimo. Jeigu jie leis Augustei dainuoti tokią aukštą partiją, tada viskas bus kaip planavome. Kita vertus, būtų neprotinga rizikuoti ir dėl vieno vaidmens galbūt nepataisomai pakenkti jaunos atlikėjos balsui. Augustė dabar, kaip ir visi kiti artistai, mokosi savo vaidmens, o galutinį atsakymą netrukus išgirsime iš jos mokytojų. Be to, kita Monikos vaidmens atlikėja Jurga Šeduikytė, dainavusi ankstesniajame miuziklo pastatyme, laukiasi pirmagimio, todėl kurį laiką negalės vaidinti, tačiau ji turėtų prie kolektyvo prisidėti truputį vėliau, kai paaugs vaikelis", - apie sudėtingas Monikos vaidmens atlikėjų paieškas pasakojo G.Padegimas.

REKLAMA

Leistina - neleistina

1976 metais vasario 28 dieną Jaunimo teatro scenoje debiutavęs režisierės Dalios Tamulevičiūtės pastatytas miuziklas "Ugnies medžioklė su varovais" per septynerius gyvavimo metus buvo parodytas net 185 kartus. Miuziklo trupė aplankė ne tik Lietuvos miestus bei miestelius, bet ir Maskvą, Sankt Peterburgą, Taliną bei Tartu.

Anot „Ugnies medžioklės su varovais“ muzikos autoriaus G.Kuprevičiaus, šis jo kūrybos vaisius nebuvo išskirtinai protestuojantis ir karingas kūrinys. „Visas miuziklas - savotiškas iššūkis. Tiesa, net ir tuometėje santvarkoje jis nebuvo nei persekiojamas, nei draudžiamas. Šis veikalas balansavo ties leistina-neleistina riba“, - pirmojo miuziklo pastatymo aplinkybes prisimena G.Kuprevičius.

REKLAMA

Kaip bombos sprogimas

Pirmąjį kultiniu tapusio miuziklo pastatymą puikiai prisimena ir dabartinės jo versijos režisierius G.Padegimas: „Tai buvo tarsi bombos sprogimas tuometėje jaunimo kultūroje. Scenoje dainavo tokios iškilios žvaigždės kaip maestro Vytautas Kernagis ir Gintarė Jautakaitė. Tais laikais buvau dar labai jaunas režisierius ir truputį pavydėjau Daliai, kad ji režisuoja pirmąjį lietuvišką miuziklą.“

2004 metais legendinis miuziklas, jau vadovaujant G.Padegimui, buvo atkurtas tuomečiame Vilniaus „Pergalės“ kino teatre naudojant visą autentišką sovietmečio atributiką: būdingus anų laikų architektūrinius sprendimus, sovietinį bufetą ir išskirtinę ložę komunistų partijos CK sekretoriui, spaliukų ir pionierių maršus. Nors norinčiųjų ateiti į spektaklius buvo daugiau, nei galėjo tilpti salėse, miuziklas buvo parodytas tik 14 kartų.

Rima Jūraitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų