REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos prezidentui vetavus Seimo sprendimą dėl dvigubos pilietybės, o Seimui vėliau tam pritarus, Sidnėjaus olimpinių žaidynių prizininkė Diana Žiliūtė Lietuvai pasijuto nereikalinga.

REKLAMA
REKLAMA

Praradusi galimybę išsaugoti Lietuvos pilietybę Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) pasaulio dviračių plento reitingų lentelėje 30 vietą užimanti Diana Žiliūtė tikisi, kad gimtajai šaliai galės atstovauti ateityje, rašo „Respublika“.

REKLAMA

Prieš porą metų Italijoje paprašiusi šios šalies pilietybės Lietuvos sportininkė nežinojo, kad įklius į įstatymų spąstus.

Į Pekino olimpines žaidynes negalėsianti vykti sportininkė šiuo metu treniruojasi Italijoje ir laukia, kada galės grįžti į trasą. Dėl patirto streso D.Žiliūtė negalėjo normaliai treniruotis visą savaitę. „Vokietijos daugiadienėse lenktynėse iš savęs tikiuosi tik vieno - važiuoti“, - teigė dviratininkė.

REKLAMA
REKLAMA

- Ko ėmėtės sužinojusi, kad negalėsite išsaugoti Lietuvos pilietybės? - „Respublika“ paklausė D.Žiliūtės.

- Parašiau laišką prezidentui ir labai tikiuosi, kad jis į tai sureaguos, nes daugiau neįsivaizduoju, į ką galėčiau kreiptis. Tikėjausi, kad įstatymas dėl dvigubos pilietybės bus patvirtintas, bet prezidentas jį vetavo. žinau, kad išimtiniais atvejais įmanoma išsaugoti Lietuvos pilietybę. Tikiuosi, mano atvejis pateks į išimčių sąrašą. Kol kas esu optimistė.

- Ar Italijos rinktinė nepasiūlė prisidėti prie jos?

- Nenoriu apie tai net pagalvoti. Nesąmonė. Niekada nestartuosiu kažkokios Italijos rinktinėje. Jeigu būčiau norėjusi, seniai būčiau tai padariusi. Siūlymų ir prašymų jau seniai buvo. Siūlė dar tuomet, kai neturėjau Italijos pilietybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar neskaudu, kad nevyksite į Pekino olimpines žaidynes?

- Skaudu. Mano dokumentai net nebuvo išsiųsti. Kiek supratau, jokių šansų vykti į Pekiną man nėra ir nebuvo. Likus mėnesiui iki olimpinių žaidynių turėjo būti išsiųsti visų kandidatų dokumentai. Jeigu žmogus nėra įtrauktas į sąrašą, jis ir vėliau negalės patekti į olimpinę rinktinę.Mano pavardė buvo tiesiog išbraukta iš sąrašo.

- Ar tai buvo padaryta dar prieš jums grįžtant į Lietuvą?

- Seserys Polikevičiūtės kalbėjo su Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atstovais dėl savo situacijos rinktinėje ir kitais klausimais. Jos man tiesiai pasakė: kad ir kokia situacija būtų, šansų patekti į olimpinę Lietuvos komandą neturiu. Man buvo pasakyta, jog mano pavardė yra išbraukta iš sąrašų dėl pilietybės klausimo.

REKLAMA

- Buvote išbraukta iš sąrašo kaip tautos išdavikė?

- Taip išeina.

- Kaip dėl to jaučiatės?

- Sunku apibūdinti mano savijautą. Net nežinau, ką turėčiau galvoti. Nežinau, ar turėčiau pykti ant visų, ar tiesiog bandyti užsimiršti.

- Kokiems startams ruošiatės dabar?

- Šį savaitgalį dalyvausiu varžybose Ispanijoje, o sekmadienį vyks mūsų komandos rėmėjo varžybos. Liepos 21 dieną išvykstu į daugiadienes lenktynes Vokietijoje. Pripažinsiu, kad po naujienų Lietuvoje nieko neveikiau, nes negalėjau nieko imtis. Iki sezono pabaigos dar yra likę beveik du mėnesiai. Kalbėjau su savo treneriu ir nusprendėme, jog mano užduotis bus sėkmingai dirbti antroje sezono dalyje. Šiuo metu pradėjau intensyvinti treniruotes, bet tai nėra palyginama su varžybų ritmu. Vokietijos daugiadienėse lenktynėse iš savęs tikiuosi tik vieno - važiuoti. Sezonas tuo nepasibaigs. Atranka į pasaulio čempionatą prasidės Pasaulio taurės varžybose rugpjūčio 24 dieną Prancūzijoje. Tikiuosi, pateksiu į pasaulio čempionatą.

- Nebijote, kad vėl galite būti niekam nereikalinga?

- Bijau. Turiu federacijos prezidento telefoną. Žinau, kad kol kas jis atostogauja. Vėliau bandysiu paskambinti ir tiesiai paklausti, ar man leis dalyvauti pasaulio čempionate.

Mantas Stankevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų