REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pramoninės paskirties, ne svaigintis skirtų kanapių auginimą Lietuvoje trečiadienį palaimino Vyriausybė, kuri kreipsis pritarimo į Seimą.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Gediminas Kirkilas per Vyriausybės posėdį teigė pritariantis tokių kanapių auginimui. Tačiau, jo nuomone, Žemės ūkio ministerija turėtų padirbėti su visuomenės nuomone, kad ji būtų palanki.

REKLAMA

"Dirbame, tačiau ir Seime yra keli tokie asmenys - užtenka paminėti žodį kanapės ir jie daugiau nieko nenori girdėti", - teigė žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė.

Šiuo metu visų kanapių rūšių auginimas draudžiamas, už tai numatyta baudžiamoji bei administracinė atsakomybė.

Jei Seimas pritars pramoninių kanapių auginimui, žemdirbiams atsiras galimybė techniniam perdirbimui auginti dar vieną žemės ūkio kultūrą ir gauti paramą.

REKLAMA
REKLAMA

K.Prunskienės teigimu, kanapių naudojimas pluoštui, sėkloms, biokuro gamybai skatins verslo plėtrą bei konkurencingumą.

"Techninės paskirties kanapės, kaip ir linai, yra vertinamas produktas. Jis galėtų konkuruoti su sintetiniais pluoštais, būtų auginamas mūsų žemėje", - sakė žemės ūkio ministrė.

Prieš ketverius metus Europos Komisijos priimtas kanapių auginimą reguliuojantis reglamentas yra privalomas visoms šalims narėms. Tai legalu kaimyninėse Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje.

Iš kanapių sėklų spaudžiamas aliejus tinka maistui, taip pat biokurui, klijams, lakui, dažams, muilui gaminti. Kanapės taip pat naudojamos gaminant ekologišką plastiką, popierių. Jos gali būti perdirbamos ir kaip linai - pluoštas tinka austi, virvėms gaminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų