REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerijos bei Profesinių sąjungų centro iniciatyvą siekti socialinio dialogo gali apsunkinti nesėkmingos dialogo paieškos tarp pačių profesinių sąjungų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Švietimo ir mokslo ministerija ir švietimo sistemos darbuotojus vienijančių Profesinių sąjungų centras, jungiantis keturias profsąjungas (Krikščioniškąją švietimo darbuotojų profesinę sąjungą, Mokytojų profesinę sąjungą, Švietimo darbuotojų profesinę sąjungą, profesinę sąjungą „Sandrauga“) pasirašė susitarimą siekti partnerystės.

REKLAMA

Kaip portalui „Balsas.lt“ sakė švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius, jam tik pradėjus dirbti su profsąjungomis buvo sutarta atnaujinti bendradarbiavimo sutartį. „Dabar yra kitoks profsąjungų spektras. Mes sutarėme, kad su tomis profsąjungomis, kurios yra nutarusios bendradarbiauti, pasirašyti bendrą susitarimą“, -  sakė A. Monkevičius.

Susitarimas, anot ministro, būsiąs iš dviejų dalių. „Pirmiausiai bus tariamasi dėl socialinės partnerystės ir dialogo – bus aptariami bendradarbiavimo principai ir procedūros. Antra vertus, bus tariamasi dėl konkrečių aktualių dalykų, kaip kad ilgalaikės darbo apmokėjimo programos, socialinių garantijų, mokytojų statuso“, - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė portalui „Balsas.lt“ sakė, kad susitarimo su ministerija esmė – derinti visus klausimus drauge. „Dažnai būna taip, kad sakoma, jog su profsąjungomis suderinta, tačiau būna derinta, bet nesuderinta“, - sakė ji.

Kaip portalui „Balsas.lt“ sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas, profesinių sąjungų susitarimas su ministerija „nėra derybos“. „Susitarimas yra pasirašomas pagal darbo kodeksą. Čia jau nebe derybos. <..> Mes nesideram, bet prisiimam įsipareigojimus iš abiejų pusių“, - sakė A. Bružas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitarimą rengė tam sudaryta darbo grupė, į kurią įėjo ministerijos ir jų atstovai.

„Skaldyk ir valdyk“

Paklaustas, ar profsąjungos yra vieningos, ministras portalui „Balsas.lt“ sakė, kad yra viena profesinė sąjunga – Aukštaitijos (Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimas – aut.), kuri veikia kiek atskirai.

„Palinkėjau, kad ateityje jos suvienytų savo pastangas, bet kol kas jos atskirai dirba“, - sakė  A. Monkevičius.

 Nepaisant to, ministras sako, jog su visomis profesinėmis sąjungomis yra pasiruošęs kalbėtis. „Jų keliami uždaviniai yra panašūs. <...> Aš esu pasiruošęs su visais šitaip vystyti dialogą ir partnerystę“, - tikino A. Monkevičius, pridurdamas, jog konfliktai tarp ministerijos ir profesinių sąjungų niekam nėra naudingi.

REKLAMA

Anot  A. Bružo, profsąjungos nėra labai vieningos, išskyrus minėtas keturias. „Nepasakyčiau, kad pakankamai vieningos. Tačiau tos keturios profsąjungos, turinčios respublikinį statusą, mes visą laiką ėjome kartu – tiek su Vyriausybe pešėmės, tiek į streikus ėjome“, - vardino  A. Bružas.

J. Voloskevičienės teigimu, profsąjungos yra vieningos. Jos sausio mėnesį pasirašė memorandumą ir šį birželį įkūrė keturių profsąjungų centrą.

„Mes ir streikavom kartu, ir visa veikla mūsų rodo, kad profsąjungos yra vieningos“, - tikino ji.

REKLAMA

Pasak J. Voloskevičienės, „kai kam yra paranku“ akcentuoti, jog profsąjungos yra nevieningos. „Nuo A. Bružo profsąjungos atskilo Rūta Osipavičiūtė. Mes siekėme bendradarbiauti su ta profsąjunga, bet paaiškėjo, kad tai yra sparnas, kuris yra absoliučiai lojalus valdžiai“, - teigė ji.

J. Voloskevičienės teigimu,  valdančioms struktūroms yra paranku akcentuoti šį skilimą, kuris, pasak jos, buvo padarytas specialiai ir mechaniškai. „Vadovaujamasi principu „skaldyk ir valdyk“, - sakė ji.



Sužinojo tik iš žiniasklaidos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Rūta Osipavičiūtė portalui „Balsas.lt“ sakė, jog apie tai, kad šiandien ministerijos ir profsąjungos planuoja pasirašyti  susitarimą, buvo informuota tik iš žiniasklaidos priemonių. „Mes nenutarėm nedalyvauti susitarime, nes šis susitarimas yra įvardinamas kaip streikavusių profsąjungų“, - sakė  R. Osipavičiūtė.

Pasak jos, sužinojęs, kad yra planuojama pasirašyti tokį susitarimą, profesinių sąjungų susivienijimas kreipėsi raštu į Švietimo ir mokslo ministeriją, kad ši supažindintų su susitarimo turiniu. „Kol kas atsakymo mes nesam gavę, ir tai, kad šiandien pasirašomas toks susitarimas, sužinojome tik vakar iš žiniasklaidos“, - tikino  R. Osipavičiūtė.

REKLAMA

Vadina šmeižtu

Kaltinimus, esą jos vadovaujama profsąjunga yra lojali valdžiai, R. Osipavičiūtė vadina šmeižtu. „Tai yra šmeižtas, melas. Mes nesam lojalūs valdžiai, profsąjungos nesuskaldėm. Ją suskaldė ponas A. Bružas ir daro tai dabar, nes mes išreiškėme kritiką jo atžvilgiu“, - teigė.

Pasak jos, dėl šiuo metu vykstančių teisminių ginčų A. Bružas „sąmoningai ignoruoja“ jos profsąjungą. Anot R. Osipavičiūtės, kitos profsąjungos iš profsąjungų centro nėra nacionalinės. „Krikščioniškoji turi labai nedidelį skaičių narių, jie neturėjo jokių suvažiavimų, rinkimų... „Sandrauga“ iš viso neaiškus darinys“, - sakė ji.

REKLAMA

Pasak R. Osipavičiūtės, jos profsąjunga siekia atsiriboti nuo nesąžiningos vadovybės. „Vilniaus mieste  profsąjungos būstinė Palangos gatvėje yra jau parduota, tačiau savo nariams A. Bružas neskelbia, kaip bus panaudoti gauti pinigai.

Streikavusiems mokytojams, kaip Klaipėdos pirmininkė yra pareiškusi, nėra išmokėti atlyginimai už streikus, kaip buvo žadėta. Kur streiko fondo pinigai? Mes atsiribojam nuo nesąžiningų vadovų“, - teigė R.Osipavičiūtė.

Dar nereiškia, kad streikai slops

Kaip portalui „Balsas.lt“ sakė J. Voloskevičienė, bendradarbiavimas su Švietimo ministerija toli gražu nereiškia, kad mokytojų streikai nebus atnaujinti. „Streikas nebus atnaujintas tik tokiu atveju, jeigu mes rugpjūčio mėnesį gausime Vyriausybės patvirtinimą raštu, kad nuo rugsėjo, kaip ir žadėta, bus keliami atlyginimai 15 procentų“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Voloskevičienės, nors susitarimas rodo, kad santykiai tarp ministerijos ir profsąjungų atšyla, vis dėl to baiminamais, kad socialinis dialogas gali nevykti. „Susitarimas reglamentuos socialinio dialogo vystymą, tačiau mes galime kelti socialinį dialogą, bet jis gali nevykti“, - teigė J. Voloskevičienė.

A. Monkevičiaus teigimu, mokytojams bus keliami atlyginimai.„Taip, čia vienas iš darbotvarkės punktų. Nuo rugsėjo mėnesio planuojama mokytojams atlyginimus pakelti 15 procentų “, - sakė jis.

Ar profsąjungas tenkina taip keliamas atlygis, A. Monkevičius aiškino, jog „kai buvo priimamas šitas sprendimas, <...>  profesinės sąjungos tai įvertino kaip gerą žingsnį – 10 procentų nuo gegužės pirmos ir 15 procentų nuo rugsėjo mėnesio. <...> Buvo pasiektas susitarimas, kuris iš esmės tenkina visus“, - sakė ministras.

Pasak  A. Bružo, streikų metu mokytojai kėlė pavienius klausimus, o į susitarimą bus įtraukta „daug visokių klausimų“, kurių išsprendimas profsąjungas tenkintų. „Jeigu juos būtų galima išspręsti, tikrai būtų gerai“, - sakė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų