REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu vykstančiame IV Druskininkų teatro festivalyje savo kūrybinius darbus pristatys ir Kauno šokio teatras „Aura“ – seniausias ir bene didžiausią bei nuosekliausią patirtį turintis šiuolaikinio šokio kolektyvas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikų pastebėjimu, „Auros“ šokėjai ne tik demonstruoja aukštą šokio atlikimo kultūrą, bet ir pakeri publiką savo nuoširdžiu talentu bei aistringu atsidavimu, jaudinančiu iki širdies gelmių.

REKLAMA

„Auros“ pasirodymas vyks liepos 19 d. 20 val. „Eglės“ sanatorijoje (Eglės g. 1, Druskininkai). Festivalio publikai bus parodyti du užsienio choreografų sukurti šiuolaikinio šokio spektakliai – GENTIS (chor. Renana Raz, Izraelis) ir ŠVENTASIS PAVASARIS (chor. Roystonas Maldomas, Didžioji Britanija).

Vidurvasary – pavasarinis šokio šėlsmas

Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“ yra žinomas kaip vienas garsiausių ir įspūdingiausių XX a. baletų, kurio premjera, parodyta 1913 m. Paryžiuje, buvo skandalingai nušvilpta, nes šokiravo publiką novatoriškumu bei neįprasta muzikine kalba. Nepaisant to, šis kūrinys iki šiol intriguoja choreografų vaizduotę, pasirodydamas įvairiose pasaulio scenose vis naujomis versijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Druskininkų festivalio publika turės galimybę pamatyti žymaus britų choreografo Roystono Maldomo sukurtą „Šventojo pavasario“ versiją, kuri buvo pastatyta 1991 m. Duisburge (Vokietija) vykusiame Europos jaunimo šokių festivalyje. Bendrame šokio projekte tuomet dalyvavo visi festivalio šokėjai, tarp jų – ir „Auros“ trupė. Vėliau šį monumentalų spektaklį „Aura“ savarankiškai atstatė ir jį jau turėjo galimybę pamatyti Vilniaus bei Kauno publika.

„Šventojo pavasario“ grožį sudaro jo masiškumas bei galinga ir ekspresyvi muzika. Spektaklyje – bundanti pavasario gamta ir žmogus pulsuoja vienu ritmu. Judesių vaizdinius inspiruoja įvairios gyvosios gamtos paralelės. Pagoniškais ritualais ir apeigomis siekiama dievų malonės žmogaus ir žemės lemčiai. Pavasarinis gamtos virsmas viltingai įkvepia dvasiniam pabudimui ir permainoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Muzika: Igoris Stravinskis. Šoka: „Auros“ teatro trupės ir studijos šokėjai. Apšvietimas: Vladimiras Šerstobojevas. Spektaklį atstatė: Lina Puodžiukaitė. Repetavo: Lina Puodžiukaitė, Birutė Letukaitė, Ligita Viršulytė.

Atskleidžiamos naujos moters galimybės

Spektaklio „Gentis“ choreografė – Izraelio modernaus šokio jaunosios kartos lyderė Renana Raz, kurios darbai jau pelnė ir tarptautinį pripažinimą. Spektaklio idėja – vyriško ir moteriško pradų sąveika, nepaliaujamai sukanti Gyvenimo ir Istorijos ratą.

REKLAMA

Pasak R.Raz, kūrybiniu impulsu spektaklio choreografijai buvo grandiozinis, ypatinga ekspresija ir jėga pasižymintis vyrų šokis Debka, atliekamas arabų tautų, gyvenančių Libijoje ir Sirijoje. Tačiau šiame spektaklyje išskirtinai vyrų atliekamo šokio energija perkeliama į moterų kūnus – taip atskleidžiant naujas fizines ir dvasines moters galimybes.

Penkių šokėjų atliekamoje kompozicijoje derinant tradicinio šokio, folklorinės muzikos, senųjų apeigų ir ritualų elementus su laisva, nevaržoma šiuolaikinio judesio ir muzikos improvizacija pasakojama permaininga individo ir bendruomenės istorija, kurioje telpa viskas, ką geba įžvelgti ir pajusti tikrųjų vertybių išsiilgęs žmogus.

REKLAMA

Šiais metais spektaklis „Gentis“ buvo įvertintas „Fortūnos“ statulėle, kuri teikiama Kauno teatralams už geriausius metų darbus.  

Šoka: Lina Puodžiukaitė, Rūta Kavaliauskienė, Rūta Lėlytė, Asta Brilingienė, Giedrė Vingytė. Kostiumai: Rūta Biliūnaitė. Muzika: Alec Empire, Arto Lindsay, Anton Bruhin, Hajime Tachibana, Mono, Betsuni Nanmo, Third Eye Foundation. Šviesos: Renata Raz, Vladimiras Šerstobojevas.

„Auros“ inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų