REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turėti du pasus nebus taip paprasta (atnaujinta)

Seimas gana vieningai pritarė prezidento Valdo Adamkaus pasiūlytoms Pilietybės įstatymo pataisoms, kurios smarkiai apribojo galimybes įgyti du pasus.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovo pasiūlytoms pataisoms pritarė 65 parlamentarai, 10 balsavo prieš jas, o 7 Seimo nariai susilaikė.

REKLAMA

Nuo šiol dvigubą pilietybę galės įgyti užsienyje gimę Lietuvos piliečių vaikai, ji taip pat galės būti suteikta tų valstybių piliečiams, su kuriomis Lietuva bus pasirašiusi atitinkamas sutartis.

Iki šiol mūsų šalis nėra pasirašiusi tokių sutarčių dėl dvigubos pilietybės.

Pritarus prezidento siūlytam projektui, atmesta galimybė ES ar NATO valstybių pilietybę įgyjantiems lietuviams turėti du pasus.

Be to, atsisakyta nuostatos, kad lietuvių kilmės asmenys, gyvenantys kitose valstybėse, „teisę į Lietuvos pilietybę įgyvendina, kai atsisako turimos kitos valstybės pilietybės. Ši sąlyga netaikoma lietuvių kilmės asmenims, tradiciškai gyvenantiems valstybėse, su kuriomis Lietuvos skiria valstybės siena“.

REKLAMA
REKLAMA


Seimas negalėjo pasielgti kitaip


Paklausta, kodėl parlamentarai staiga pritarė prezidento veto, Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė portalui „Balsas.lt“ sakė, jog jei Seimas būtų pasielgęs kitaip, nebūtų likę jokio Pilietybės įstatymo. „Tai būtų dar blogesnė situacija, negu kad yra šiandien“, - sakė ji.


Kaip portalui „Balsas.lt“ sakė Mišrios Seimo narių grupės narys Algimantas Matulevičius, parlamentarams nieko neliko kaip pritarti prezidento veto. „Pagal visas mūsų tvarkas, norint, kad liktų tas pats įstatymas, reikia 71 balso. Pirmu balsavimu nebuvo surinktas 71 balsas. Paskui antrą kartą jau nebuvo pasirinkimo, tada balsavom už prezidento veto“, - sakė A. Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Įstatymą bus galima taisyti


Žmogaus teisių komiteto narys Arimantas Dumčius portalui „Balsas.lt“ sakė, kad visi septyni variantai, kuriais galėjo būti garantuojama pilietybė, buvo anuliuoti.


A. Dumčiaus teigimu, Pilietybės įstatymą vėliau bus galima koreguoti ir padaryti tam tikrų pataisų.

I. Degutienės teigimu, prie šio klausimo dar reikės grįžti ir jį tobulinti. „Taip neturėtų būti, kad vieni lietuviai gali turėti dvigubą pilietybę, kiti negali“, - sakė Seimo narė.


Anot I. Degutienės, reikės dar pasukti galvą, kaip atrasti teisinį sprendimo būdą.

Šalies vadovas Valdas Adamkus naują Pilietybės įstatymo redakciją, numatančią galimybę gausiai Lietuvos piliečių daliai turėti du pasus, vetavo penktadienį.

REKLAMA

Prieštaravo Konstitucijai

Prezidentas teigė gavęs teisininkų išvadas, kad šis įstatymas „prieštarauja Konstitucijai ir kartu apeina griežtą Konstitucinio Teismo nutarimą“.

Pasak V. Adamkaus, teisinėje valstybėje niekam negalima pažeidinėti Konstitucijos, kuri yra viršiausia tarp visų kitų įstatymų. „Nepaisydamas įvairių vertinimų ar emocijų, visada stovėsiu jos pusėje“, - sakė prezidentas.

Tokį prezidento sprendimą griežtai sukritikavo Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Regina Narušienė, pareiškusi, jog prezidento patarėjai nekompetetingi ir turėtų atsistatydinti.

REKLAMA

R.Narušienė piktinosi, jog prezidentas vetavo Pilietybės įstatymą, nors vienas jo patarėjų Česlovas Atkočaitis dalyvavo įstatymą rengusios darbo grupės darbe ir kartu rengė projektą.

Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, V. Adamkus pastebi, jog Seimo priimtame įstatyme nustatant pilietybės santykių reguliavimą nebuvo paisoma konstitucinio reikalavimo, kad Lietuvos pilietis kartu gali būti ir kitos valstybės piliečiu tik ypač retais - išimtiniais - atvejais.

„Priešingai, įstatyme dar labiau išplečiamos dvigubos pilietybės suteikimo ir išsaugojimo galimybės, sudarančios teisinių prielaidų dvigubai pilietybei tapti ne ypač reta išimtimi, bet paplitusiu reiškiniu“, - pabrėžė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiai įstatymo redakcijai Seimas pritarė birželio mėnesio pabaigoje.

Dėl įstatymo – daug ginčų

Dėl dvigubos pilietybės įstatymo būta daug ginčų. Patys politikai net nebuvo sutarę, ar reikia aiškintis projektų atitiktį šalies Konstitucijai, ar vis dėlto – ne.

Konstitucinis Teismas buvo pripažinęs, kad ankstesnis Pilietybės įstatymas, kurį rengė Arminas Lydeka, prieštarauja Konstitucijai, nes apėmė pernelyg daug „atskirų atvejų“, kada galima turėti dvigubą pilietybę. Tie „atskiri atvejai“ dvigubą pilietybę padarė norma visiems svetur gyvenantiems lietuviams. Tada A. Lydekos vadovaujama darbo grupė buvo pataisiusi įstatymą palikdama dvigubos pilietybės galimybę Europos Sąjungos šalyse gyvenantiems Lietuvos piliečiams.

REKLAMA

Tačiau tokios įstatymo pataisos irgi susilaukė kritikos, esą šitaip būtų atimama prigimtinė viso pasaulio lietuvių teisė į Lietuvos pilietybę.

Dėl to prezidento vetuotame įstatymo projekto variante buvo numatytos septynios žmonių grupės, galinčios pretenduoti turėti dvigubą pilietybę.

Tačiau iš anksto įstatymo projektą vertinę teisininkai įspėjo, kad jis irgi gali prieštarauti Konstitucinio Teismo nutarimui, esą dviguba pilietybė turi būti reta išimtis, o ne paplitęs reiškinys.

Pirmąją grupę sudarę Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių pilietybę turintys lietuviai.

REKLAMA

Atskirą grupę, kuriai numatyta Lietuvos pilietybė sudarę politiniai tremtiniai ir kaliniai bei trijų kartų jų palikuonys. Ši nuostata buvo aktuali Rusijos, Kazachstano ir kitų šalių lietuviams, kurie šiose valstybėse atsidūrė po trėmimų, vykdytų tuometinėje Sovietų Sąjungoje.

Į trečiąją asmenų grupę pateko per sovietinės okupacijos laikotarpį (1940-1990 metais) iš Lietuvos išvykę asmenys bei trijų kartų jų palikuonys. Pasak Seimo Žmogaus teisių komiteto, tai aktualiausia turėjo būti Australijoje, Vokietijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantiems lietuvių kilmės asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtąją grupę sudarę už Lietuvos sienų tradiciškai gausiai gyvenančios lietuvių kilmės bendruomenės, įsikūrusios valstybėse, su kuriomis Lietuva turi bendrą sieną. Tai reiškė, kad į Lietuvos pilietybę būtų galėję pretenduoti Baltarusijos, Lenkijos bei Rusijos Kaliningrado srities lietuviai.

Penktoji įstatyme numatyta grupė buvo ta, kuriai prezidentas gali suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka.

Šeštąją grupę sudarę Lietuvos piliečių vaikai: vaikas, kurio abu tėvai yra Lietuvos Respublikos piliečiai, arba vaiko tėvai turi skirtingą pilietybę ir vienas iš jų yra Lietuvos Respublikos pilietis, yra Lietuvos Respublikos pilietis, nesvarbu, ar jis gimė Lietuvos Respublikos teritorijoje, ar už jos ribų.

REKLAMA

Ši nuostata buvo ypač aktuali Airijos ir JAV lietuvių vaikams, nes šiose valstybėse galioja vadinamasis ius soli principas, kuris reiškia, kad asmuo tos valstybės pilietybę įgyja gimdamas šios šalies teritorijoje, nepriklausomai nuo tėvų valios.

Septintąją grupę būtų sudarę bet kurioje valstybėje gyvenantys lietuviai, su kuriais Lietuva pasirašytų tarptautinę sutartį, įsipareigojančią, jog, Lietuvoje reziduojantys užsieniečiai galėtų turėti Lietuvos, o kitoje valstybėje nuolat gyvenantys lietuviai galėtų pretenduoti į tos valstybės pasą. Šiuo metu Lietuva nėra sudariusi nė vienos panašaus pobūdžio sutarties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų