REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės knygynuose pastaruoju metu pastebimai šoktelėjo knygų kainos. Šiemet tikėtina, kad knygos brangs dar 10 proc. Knygynai ir leidėjai sako, kad kainas smarkiai koreguoja infliacija ir brangstančios sąnaudos.

REKLAMA
REKLAMA

„Užėjusi į Pilies knygyną, buvau šokiruota: kai kurios knygos, už kurias anksčiau mokėdavau apie 30 Lt, buvo įkainotos 50-60 Lt“, - „15min“ stebėjosi vilnietė Dovilė. Pasak knygų mylėtojos, jei knygos ir toliau taip brangs, jas teks pirkti keliese su draugais arba lankytis bibliotekoje.

REKLAMA

„Nežinau, kas gali įpirkti 60 Lt kainuojančią grožinės literatūros knygą. Tai jau prabanga ir teks ieškoti kitokių išeičių“, - gūžčiojo pečiais vilnietė. Knygynų vadovai ir leidėjai neslepia, kad knygų kainos smarkiai kyla. „Prognozuojame, kad knygų kainos šiemet iš viso kils apie 10 proc.“, - sakė „Alma Littera“ leidyklos atstovė spaudai Rasa Petruškevičiūtė.

Pasak „Baltų lankų“ knygynų tinklo Kauno filialo vadovės Kamilės Paulikienės, kai kurios leidyklos pradėjo branginti knygas iškart po Naujųjų. Kitos neskubėjo kelti kainų, tačiau dabar jau beveik visos knygos yra pabrangusios. „Gožinė literatūra nuo žiemos pabrango 2-3 Lt. Žiemą knygą galima buvo įsigyti už 22-25 litus, dabar ji kainuoja apie 30 Lt“, - sakė „Baltų lankų“ atstovė. Anot leidėjų, knygas brangina nepalanki ekonominė situacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Leidybos verslui, kaip ir kitoms sritims, įtaką daro infliacija, dėl kurios auga leidybiniai kaštai. Išaugo autoriniai atlyginimai, stipriai pabrango degalai, patalpų šildymas bei nuoma. Knygų leidyba yra glaudžiai susijusi su šalies kultūra bei švietimu, jos neaplenkia ir ekonominiai procesai, kurie šiandien vyksta mūsų šalyje“, - brangimo priežastis vardijo „Alma Littera“ leidyklos atstovė spaudai R.Petruškevičiūtė. Dar viena brangimo priežastis, anot jos, kad Europos rinkoje Lietuvos įmonės neturi jokių išimčių ir užsienio leidėjams „Alma Littera“ yra lygiai tokie pat partneriai kaip ir kitos leidyklos Europos Sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėdami skaitytojams pateikti pasaulyje populiariausių autorių knygas, turime dalyvauti leidybinių teisių aukcionuose ir mokėti didesnes sumas nei prieš kelerius metus. Nors konkurencija tarp leidyklų auga, leidybos kaštai dėl to nemažėja“, - sakė R.Petruškevičiūtė. „Baltų lankų“ leidyklos vykdomosios direktorės Rasos Meiduvienės teigimu, knygynų lentynas knygos iš leidyklų pasiekia jau pabrangusios, todėl pardavėjams nelieka nieko kito, kaip tik kelti leidinių kainas.

„Šiuo metu „Baltų lankų“ knygynuose perkainojamos tik „Almos litteros“ leidyklos knygos. Visos kitos lentynose jau esančios knygos „Baltų lankų“ knygynuose nebus perkainuojamos. Tačiau gautos naujos - jau bus brangesnės“, - tvirtino R.Meiduvienė.

REKLAMA

Leidėjai mažins tiražus

Nepaisant kainų šuolio, knygų pirkėjų knygynuose sumažėjimo kol kas nelaukiama. „Protingi, išsilavinę žmonės visada norės skaityti ir pirks knygas“, - įsitikinusi R.Meiduvienė.

Tačiau leidėjai, baimindamiesi, jog, knygoms pabrangus, sumažės pirkėjų, ketina mažinti kai kurių knygų tiražus. „Naujų knygų ketiname išleisti kiek mažiau. Juk knyga nėra pirmo būtinumo prekė, tad nerimaujame, jog dėl pakilusių kainų, gali sumažėti knygų perkamumas“, - svarstė leidyklos „Tyto Alba“ vyriausiasis finansininkas Bronislavas Vadeikis. Pasak jo, apie tikslius skaičius kalbėti dar anksti, tačiau augant leidybos kaštams, neabejotinai pabrangs ir knygos.

REKLAMA

„Jei kalbame apie anksčiau išleistas knygas - jos branginamos nebus. Tačiau naujai išleistų knygų kaina pakils“, - sakė B.Vadeikis.

Kovoja dėl pirkėjų

Knygynai stengiasi kaip įmanoma sušvelninti kainų kilimą. „Asortimentas nuolat peržiūrimas. Kai kurios knygos, sutarus su leidėjais, nukainojamos. Kitoms taikomos nuolaidų akcijos. Kartais vienos serijos knygas parduodame už mažesnę kainą. Visa tai daroma knygynų pelno sąskaita. Leidėjai paprastai nesuinteresuoti, kad jų leidiniai būtų parduodami pigiau“, - sakė „Vagos“ knygynų tiekimo vadovė Aušra Vinkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bibliotekos - pustuštės

Brangstant knygoms, bibliotekos kol kas skaitytojų antplūdžio nesulaukia. „Ypatingo lankytojų pagausėjimo tikrai nejaučiame. Vasaros metu pas mus daugiausia ateina vaikai, kurie skaito programinę literatūrą, ir vyresni žmonės, kurie neįperka pabrangusios periodikos ir skaito ją pas mus“, - sakė Vilniaus Martyno Mažvydo bibliotekos vyriausioji bibliografė Irena Kvieselaitienė.

Anot jos, vis daugiau skaitytojų naudojasi virtualia biblioteka, tačiau didžiausio skaitytojų antplūdžio, tikimasi tik rugsėjį. „Vasarą pas mus ramu - juk atostogos. Rudenį neabejotinai sulauksime kur kas daugiau žmonių“, - sakė I. Kvieselaitienė.

Knygas brangina:

- infliacija,

- išaugę autoriniai atlyginimai,

- brangę degalai,

- brangęs patalpų šildymas,

- brangusi patalpų nuoma,

- brangę Europos leidybinių teisių aukcionai.

Eglė Gerulaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų