REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio biržos pirmadienį

Vilniaus vertybinių popierių birža savaitę pradėjo vangiai, o rinkoje vyravo pardavėjai. OMXV indeksas nukrito 0,38 proc. iki 415,55 punkto ribos. Bendra VVPB apyvarta siekė 2,34 mln. litų, buvo sudaryti 444 sandoriai. Brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 6/13.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinę praėjusios savaitės sesiją JAV indeksai krito: S&P 500 smuko 1,11 proc., Nasdaq – 0,83 proc., Dow Jones Industrial – 1,14 proc. Vietiniai analitikai tikisi, kad šią savaitę JAV akcijų rinka atsities. Tokių lūkesčių pagrindas – sekmadienį JAV vyriausybės paskelbti planai gelbėti „Fannie Mae“ ir „Freddie Mac“ bendroves, išdavusias ar garantavusias beveik pusę būsto paskolų JAV. Šios dvi įmonės, jei prireiks, galės skolintis iš paties FED (JAV centrinio banko).

REKLAMA

Reaguodamos į naujienas JAV, širyt beveik visos Europos biržos atsigavo. Daugiausia pakilo Šveicarijos Swiss Market indeksas (+0,91 proc.), nedaug teatsiliko ir Didžiosios Britanijos FTSE 100 (+1,63 proc.). Prie kitų biržų indeksų kilimą lėmusių veiksnių paminėtini ir pranešimai apie įmonių susijungimus automobilių gamybos, pašto, alaus gamybos, bankų sektoriuose.

Kitaip nei Europoje ar JAV, Azijoje šįryt pagrindinės biržos bendros krypties neįgavo. Aukštyn stiebėsi Kinijos Shanghai Composite (0,76 proc.), Filipinų PSE Composite (0,79 proc.) ir Malaizijos KLSE Composite (1,31 proc.), kitų pagrindinių biržų indeksai smuko.

Japonijos Nikkei 225 (-0,23 proc.) ir Honkongo Hang Seng (-0,77 proc.) indeksai krito investuotojams manant, jog JAV sprendimas gelbėti minėtas dvi įmones reiškia, kad finansų krizė gilesnė, nei buvo manyta iki šiol. Be to, rinkos dalyviai baiminasi, kad pranešimas apie tokią pagalbą gali paskatinti kitas JAV finansų institucijas prašyti valdžios pagalbos. Prisiminus, kad JAV yra svarbi daugelio Azijos valstybių prekybos partnerė, tokia investuotojų reakcija nestebina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų